![Καθίζηση τζίρου τις πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/καταστηματα1.jpg)
Απογοητευτικά εμφανίζονται τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή την επαναλειτουργία των καταστημάτων από την 5η Απριλίου.
Επιχειρώντας μια αποτίμηση των επιπτώσεων και των μεταβολών που προκαλεί η πανδημία στο λιανικό εμπόριο, η έρευνα του ΕΣΠ έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα επιχειρήσεων, τόσο σε είδη, όσο και σε γεωγραφικό εύρος, για την κίνηση της αγοράς από τη Δευτέρα 5 Απριλίου έως και τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου.
Στο σύνολο του δείγματος, η επίδραση της πανδημίας στον κλάδο του λιανεμπορίου ήταν για ακόμη μια φορά εμφανής με τη μορφή της βαθιάς ύφεσης. Παρόλο που ο εμπορικός κόσμος αδημονούσε να ξαναζωντανέψει η αγορά και να πάρει μια ανάσα μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον με μηδενικούς τζίρους και συσσωρευμένες υποχρεώσεις, η κρίση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, επέδρασε καταλυτικά κυρίως στον κλάδο ένδυσης-υπόδησης.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι πωλήσεις τις πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας των καταστημάτων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν μειωμένες σε ποσοστό 64%. Αύξηση πωλήσεων κατεγράφη στο 8% του δείγματος, ενώ για το 28% οι πωλήσεις κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα.
Ο τζίρος, παρά τις προσφορές που έκαναν τα καταστήματα έως και πάνω από 50% για να προσελκύσουν τους καταναλωτές, το 76% του δείγματος κυμάνθηκε χειρότερα σε ποσοστό 92%, σε σχέση με την αντίστοιχη πασχαλινή περίοδο του 2019 .
Η αυξημένη αβεβαιότητα, ο φόβος του κορονοϊού, τα μέτρα αποστασιοποίησης και φυσικά το lockdown, οδήγησαν αναγκαστικά σε σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τάση που φαίνεται ότι θα παραμείνει και μετά την πανδημία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επίσης δείχνουν την ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης με στοχευμένες πολιτικές στήριξης όλων όσων έχουν πληγεί σημαντικά από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, καθώς οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις απειλούν την επιβίωσή τους και τις θέσεις εργασίας των κλάδων του εμπορίου που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Στην ερώτηση “ποιο μέτρο θεωρείτε σημαντικότερο για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας”, το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος θεωρεί ότι είναι η ρευστότητα, η τραπεζική χρηματοδότηση και η κρατική ενίσχυση, ακολουθεί η μείωση του ενοικίου, οι ρυθμίσεις οφειλών Δημοσίου και Τραπεζών και οι φοροελαφρύνσεις.
Στο ερώτημα “ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας για το επόμενο διάστημα”, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι ο χαμηλός τζίρος και ακολουθούν ο φόβος για ένα νέο lockdown και η αδυναμία αποπληρωμής των συσσωρευμένων οφειλών.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να εξαντληθούν τα όρια αντοχής ακόμη και υγειών επιχειρήσεων, οδηγώντας σε αθετήσεις υποχρεώσεων, κλείσιμο επιχειρήσεων, συρρίκνωση της απασχόλησης και ακόμη πιο βαθιά ύφεση, επανερχόμαστε στην πρότασή μας, για ένα στοχευμένο πρόγραμμα επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, λόγω του αδιάθετου εμπορεύματος των προηγούμενων περιόδων, ώστε να μπορέσει να σταθεί όρθιο και να φτάσει στο φθινόπωρο. Έτσι, θα δοθεί ανάσα και στο χονδρικό εμπόριο που έχει μείνει ουσιαστικά εκτός από οποιαδήποτε βοήθεια και αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας από την σωστή μετακύλιση των επιταγών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Παπαθανάσης: Νέες δράσεις 5,9 εκατ. για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/espa-1.jpg)
Νέες δράσεις 5,9 εκατ. για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Οι δύο δράσεις εντάσσονται στην Προτεραιότητα 4 – «Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση»- του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027
![Ελευσίνα: 30 επιχειρήσεις με 1.000 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/ot_DYPA2-600x352.png)
«Ημέρα Καριέρας» στην Ελευσίνα με 30 εταιρείες και 1.000 θέσεις εργασίας
Οι θέσεις εργασίας που θα προσφερθούν το Σάββατο στην Ελευσίνα αφορούν σε ειδικότητες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξειδίκευσης
![ΟΟΣΑ: Αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akin4-1-600x399.jpg)
Αυξήθηκαν τα εισοδήματα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων - Η θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ [γραφήματα]
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του πραγματικού εισοδήματος κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας μόνο την Ισπανία, όπου καταγράφηκε αύξηση της τάξης 2,2% στο ίδιο διάστημα
![Capital Economics: Η έλλειψη εργατικού δυναμικού σκιάζει την ελληνική ανάκαμψη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_unemployment_figures-600x352.png)
Capital Economics:«Αγκάθι» στο ελληνικό story η έλλειψη εργατικού δυναμικού
Υπάρχει μικρή χαλάρωση στην αγορά εργασίας, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώνεται και η μετανάστευση είναι πεισματικά χαμηλή
![ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/epixeiriseis-600x375.jpg)
ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη
Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΕΤΕπ που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ
![ΤΜΕΔΕ: Συνεργασία με Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – Οι δυνατότητες χρηματοδότησης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/εξω-2-600x400.jpg)
Συνεργασία ΤΜΕΔΕ με Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα - Οι δυνατότητες χρηματοδότησης
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και μηχανικοί του ΤΜΕΔΕ μπορούν να πάρουν δάνεια μέσω του ΤΕΠΙΧ III
![Revolut: Οι Ελληνες μεταξύ των Ευρωπαίων που μιλούν πιο άνετα για χρήματα με τον σύντροφό τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-16-600x429.jpg)
Πώς τα ζευγάρια στην Ελλάδα διαχειρίζονται τα χρήματά τους
Τι έδειξε έρευνα της Revolut για τον τρόπο με τον οποίο συζητούν για χρήματα τα ζευγάρια στην Ευρώπη
![Ταμείο Μικροπιστώσεων: Ανοίγει νέα πηγή χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stournaras-mikropistwseis-600x400.jpg)
Φορέας – «γέφυρα» για τις χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίους – Τα δάνεια από το Ταμείο Μικροπιστώσεων
Το Ταμείο Μικροπιστώσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα καλύψει το κενό χρηματοδοτήσεων στους μικρομεσαίους μέχρι τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών ιδρυμάτων
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Ταμείο Μικροπιστώσεων: 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tameio-mikropistoseon-600x400.jpg)
Παρουσιάστηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων - 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας