
Η οριστική αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την ηγεσία της Γερμανίας πλησιάζει, όπως και η αλλαγή φρουράς στην καγκελαρία. Αναμφίβολα δε, όσο έμπειρος και να είναι ο διάδοχός της, Όλαφ Σολτς και παρά τη «συνέχεια» της γερμανικής ισχύος, θα μεσολαβήσει ένα διάστημα μέχρι η νέα κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και να επαναβεβαιώσει τη θέση και τον ρόλο της στην ΕΕ.
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με άλλα λόγια, θα βιώσει σύντομα ένα «κενό εξουσίας» – το οποίο κάποιοι έχουν λόγους να μεγεθύνουν, έτσι ώστε στη συνέχεια να παρουσιαστούν ως ικανοί να το καλύψουν. Θεωρώντας, πρακτικά, πως η εναλλαγή στο Βερολίνο τους δίνει την ευκαιρία να κερδίσουν πόντους στην Ευρώπη.
Η «Συνθήκη του Κυρηνάλιου»
Σε αυτό το φόντο, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συμφωνία την οποία αναμένεται να υπογράψουν, την επόμενη εβδομάδα στη Ρώμη, οι ηγέτες της δεύτερης και της τρίτης κατά σειρά δύναμης της ΕΕ. Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι προτίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, του Bloomberg και άλλων ΜΜΕ, να συνάψουν τη «Συνθήκη του Κυρηνάλιου», που θα λάβει το όνομά της από το προεδρικό μέγαρο που θα φιλοξενήσει την τελετή.
Αν και επισήμως δεν υπάρχει επιβεβαίωση, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως θα πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με τη Συνθήκη του Ελιζέ, που είχαν υπογράψει Γαλλία και Γερμανία το 1963 και σφράγισε τη δημιουργία του περίφημου «γαλλογερμανικού άξονα». Εφόσον δε οι σχετικές πληροφορίες επαληθευτούν, τότε θα πρόκειται για το επιστέγασμα μιας στενής σχέσης που οικοδομούν εδώ και μήνες Μακρόν και Ντράγκι – οι οποίοι συναντήθηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της διάσκεψης για τη Λιβύη.
Στενή σχέση
Άλλωστε, οι πολιτικές Ρώμης και Παρισιού φαίνεται ήδη να συγκλίνουν σε πολλά επίπεδα – με σαφή, μάλιστα, διαφοροποίηση από τις αντίστοιχες του Βερολίνου και των συμμάχων του: Στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, σε αρκετά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής (όπως η Λιβύη και οι σχέσεις με Κίνα και Ρωσία), στη συγκρότηση του αποκαλούμενου ευρωστρατού, στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού και άλλα.
«Ο Μακρόν επιδιώκει ένα πιο ισχυρό δεσμό με την Ιταλία και η Ιταλία θέλει να ενταχθεί στην παραδοσιακή εταιρική σχέση της Γαλλίας με τη Γερμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά Ιταλός διπλωμάτης, μιλώντας στο Reuters.


Latest News

Poste: Γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής παρόχου τηλεφωνίας
H Poste Italiane παίρνει τα ηνία της Telecom Italia, μέσω της εξαγοράς του 15% της Vivendi

Αντίποινα των Χούθι στις επιθέσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη - Στόχος, αμερικανικά πολεμικά πλοία
Οι αντάρτες Χούθι επιτίθενται στις αμερικάνικες δυνάμεις σε ένδειξη συμπαράστασης στη Γάζα

Στο Ισραήλ σήμερα ο Μητσοτάκης - Στην ατζέντα και το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας

Ανασκόπηση Μητσοτάκη: Ο νέος κατώτατος μισθός, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Chevron και η... Εθνική Ελλάδος
Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πώς ο άξονας «CRINK» υπονομεύει τις ΗΠΑ - Ανάλυση της WSJ
Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν πως αν δεν χαλαρώσουν οι δεσμοί μεταξύ αυτών των τεσσάρων κρατών, θα έρθουν πολύ δύσκολες μέρες για τις ΗΠΑ

Αλβανία: Ενθρονίστηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Ιωάννης
O διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου γίνετε ο δεύτερος Αρχιεπίσκοπος της χώρας

Τουρκία: Μετά τον Πίκατσου και ο Μπάτμαν διαδηλώνει για τον Ιμάμογλου
Ο Μπάτμαν διαδηλώνει για τον Ιμάμογλου

Τέμπη: Στον Δημόκριτο αναζητά απαντήσεις για την πυρόσφαιρα ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Συνεχίζεται η έρευνα για το πώς δημιουργήθηκε η πυρόσφαιρα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
Στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μετά από κάλεσμα της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ

Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας η Κατερίνα Μπατζελή
Η Κατερίνα Μπατζελή κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπου αποκαλούσε τον βουλευτή Νίκο Παππά «κύριο 13-0»