
Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν επαναφέρει με τον πιο σφοδρό τρόπο τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να σημειώνουν ισχυρές απώλειες, υπό το βάρος της μείωσης της έκθεσης των επενδυτών στην περιοχή.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 2%, με τις μετοχές ταξιδιών και αναψυχής να βυθίζονται 4,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,47% στις 7.548 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 2,56% στις 15.030 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει πτώση 3,3% στις 6.780 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, η Clariant σημειώνει πτώση 16,5% καθώς ο ελβετικός όμιλος χημικών καθυστέρησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2021 λόγω έρευνας για λογιστικά ζητήματα. Επίσης, η Commerzbank χάνει 7,5% αφού ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα διατηρήσει το μερίδιό της στην τράπεζα μακροπρόθεσμα. Εν μέσω ισχυρών πιέσεων, πάντως, ο ενεργειακός κλάδος σήμερα δείχνει να ξεχωρίζει, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.
Πολλές χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εν μέσω φόβων για επικείμενη ρωσική εισβολή, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν να προειδοποιεί την Κυριακή ότι το Κρεμλίνο έχει επιταχύνει την έκτακτη στρατιωτική του συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων της χώρας τις τελευταίες 10 ημέρες.
Οι δυτικοί ηγέτες έχουν απειλήσει με αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση οποιασδήποτε εισβολής στην Ουκρανία, καθώς οι ηγέτες συνεχίζουν να επιδιώκουν διπλωματικές λύσεις. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής στη γείτονά του, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για παραπληροφόρηση.


Latest News

Τι είδαν οι ξένοι και «μπαίνουν» μαζικά στις τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών «πήρε λίγη δόξα» και από το συνολικό bull market των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
![Χρυσός: Ο Τραμπ εκτοξεύει την τιμή – Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/gold-scaled-1-600x420.jpg)
Ο Τραμπ εκτοξεύει το χρυσό - Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]
Τα ελβετικά διυλιστήρια εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να αλλάξουν το μέγεθος των ράβδων χρυσού που κατευθύνονται από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

«Καλπάζει» ο χρυσός με ώθηση Τραμπ - Έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW χάνει 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2024, με την εταιρεία να προειδοποιεί για ασθενή ζήτηση από την Κίνα

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές της Ασίας
Οι επενδυτές διαχειρίζονται προς ώρας τις ανησυχίες για τα δασμολογικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ