Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε το τελευταίο εξάμηνο η κριτική ενεργοβόρων βιομηχανιών για το υψηλό ενεργειακό κόστος και ιδίως για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο λόγος για βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση, οι οποίες με κάθε ευκαιρία εκδήλωναν δημόσια τις διαμαρτυρίες τους απέναντι στην κυβέρνηση για το θέμα των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Εταιρείες εξ αυτών, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, ανακοίνωσαν αυξήσεις πωλήσεων και κερδών στο εννεάμηνο του 2022. Με τη στάση τους προκαλούσαν εύλογη απορία ως προς το αν τελικά πλήττονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος ή αν η δυσφορία τους έχει να κάνει με άλλους παράγοντες τους οποίους οι υπόλοιποι καταναλωτές δεν μπορούν να διακρίνουν δια γυμνού οφθαλμού…
Νέου τύπου συμβάσεις ρεύματος από τη ΔΕΗ – Διαπραγματεύσεις με τρεις βιομηχανίες
Η αύξηση κερδών
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο χρηματιστήριο, βιομηχανιών που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση και έχουν προμηθευτή ρεύματος τη ΔΕΗ, μη έχοντας τη δυνατότητα κάλυψης με ιδία μέσα των ενεργειακών τους αναγκών, η άνοδος των οικονομικών μεγεθών αποδίδεται αφενός στην εξωστρεφή δραστηριότητα τους αλλά και στις αυξήσεις των τιμών που έκαναν στα προϊόντα που παράγουν προκειμένου να αντισταθμίσουν το ενεργειακό κόστος.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν για το εννεάμηνο του περασμένου έτους αύξησε τις πωλήσεις κατά 31,6% στα 1,6 δις. Ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 89,1 εκ. ευρώ από 81,9 εκ. ευρώ (+8,7%).
Η Elvalhalcor πέτυχε περισσότερες πωλήσεις κατά 38% καθώς αυτές αυξήθηκαν στα 2,8 δις. Ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν στα 164,8 εκ. ευρώ και ήταν υψηλότερα κατά 35%.
Η Cenergy ανέβασε κατά 36% τις πωλήσεις της στα 1,04 δις. Ευρώ το εννεάμηνο του 2022 με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να αυξάνονται κατά 44% στα 44,1 εκ. ευρώ.
Ο Τομέας Μεταλλουργίας της Mytilineos δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ωστόσο είχε κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων στα 202 εκ. ευρώ υψηλότερα κατά 69% έναντι του εννεαμήνου του 2021. Οι πωλήσεις ανέβηκαν στα 675 εκ. ευρώ από 480 εκ. ευρώ, ήτοι άνοδος 40%.
Η αγωνία
Η αγωνία της βαριάς βιομηχανίας πηγάζει από την επερχόμενη οικονομική ύφεση του 2023 αλλά και την αβεβαιότητα που προκαλούν οι διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας. Το τοπίο είναι θολό και για φέτος και οι προβλέψεις των διοικήσεων των βιομηχανιών είναι δύσκολες.
Αναλυτές υποστηρίζουν, πως αν το 2023 επαναληφθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας τότε τα κέρδη που ανακοίνωσαν θα εξανεμιστούν εν ριπή οφθαλμού.
Οι συμβάσεις ρεύματος
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς για μεγάλες επιχειρήσεις οι συμβάσεις προμήθειας ρεύματος με τη ΔΕΗ έληξαν το 2022 και άλλες λήγουν σταδιακά μέσα στη χρονιά. Η μόνη επιχείρηση που έχει δηλώσει ότι θα καλύψει με ιδία μέσα παραγωγής τις ενεργειακές της ανάγκες είναι η Mytilineos.
Οι υπόλοιπες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ με προτάσεις της τελευταίας για νέου τύπου συμβόλαια παροχής ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα και όπως έγραψε ο ΟΤ με δεκαετείς συμβάσεις προμήθειας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η δημόσια εταιρεία, φέρεται να έχει διαμηνύσει πως δεν επιστρέφει στην παλιά τακτική των συμβάσεων, η οποία στη διάρκεια των προηγούμενων ετών της προκαλούσε μεγάλες πιέσεις στις οικονομικές της επιδόσεις.
Η εγχώρια βιομηχανία μπόρεσε και αντιμετώπισε την ενεργειακή κρίση με πολύ χαμηλές τιμές ρεύματος έναντι των ανταγωνιστών της με αποτέλεσμα να μην κλείσουν παραγωγικές της δραστηριότητες όπως συνέβη στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως εργοστάσια των ελληνικών βιομηχανιών ηλεκτροδοτούνταν με σημαντικά χαμηλότερες τιμές λόγω των συμβάσεων που είχαν συμφωνηθεί με τη ΔΕΗ πριν την ενεργειακή κρίση.
Η λύση
Η λύση, που προτείνει τώρα η δημόσια εταιρεία, δηλαδή να κλειδώσουν τιμές ρεύματος για 10 χρόνια, προκαλεί στις βιομηχανίες ανησυχία, λόγω ενδεχόμενων μελλοντικών μεταβολών των τιμών που μπορεί να τις βρει εγκλωβισμένες.
Αν και από την άλλη μεριά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το σταθερό κόστος ενέργειας δημιουργεί σε αυτές μία μεγαλύτερη άνεση για τη χάραξη της επιχειρηματικής τους στρατηγικής.
Latest News
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg