![Ελλάκτωρ: Σε συζητήσεις με επενδυτές για υπεράκτια αιολικά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/ellaktor1-768x435-1-1.jpg)
Ειλημμένη είναι η απόφαση της Ελλάκτωρ για δραστηριοποίηση της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.
Αυτό αναφέρουν πηγές της εισηγμένης στον ΟΤ, η οποία επιδιώκει την είσοδο της εκ νέου στις ΑΠΕ, μετά την πώληση του χαρτοφυλακίου της «Άνεμος» στον όμιλο της Motor Oil.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αποπληρωμή διεθνούς εταιρικού ομολόγου
Το project των off shore αιολικών στις ελληνικές θάλασσες ανοίγει, μετά και τη θέσπιση του πλαισίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν και για να δούμε τις πρώτες ανεμογενήτριες στο Αιγαίο ή το Ιόνιο Πέλαγος θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον μία πενταετία.
Ξένοι επενδυτές
Η Ελλάκτωρ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ξένους επενδυτές.
Οι πηγές θέλουν την εισηγμένη να συζητά με δύο εξειδικευμένες και μεγάλες εταιρείες του διεθνούς χώρου, δηλαδή της ανάπτυξης και ηλεκτροπαραγωγής από θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Πηγές της Ελλάκτωρ, επίσης, δεν επιβεβαιώνουν στον ΟΤ τις συνομιλίες με τον νορβηγικό κολοσσό της Equinor. Δεν αναφέρουν όμως και τα ονόματα των άλλων επενδυτών, με τους οποίους έχουν ξεκινήσει οι επαφές.
Σημείο εκκίνησης
Πηγές της Ελλάκτωρ, υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον της για επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου στα off shore αιολικά.
Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγούν στον ΟΤ αρμόδιες πηγές, η εταιρεία επανέρχεται στις ΑΠΕ αλλά από ένα σημείο εκκίνησης διαφορετικό: «Η συγκεκριμένη αγορά ανοίγει τώρα και συνεπώς οι παίκτες που έχουν εκδηλώσει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον ξεκινούν επί ίσοις όροις».
Πέραν, όμως, της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, ο Ελλάκτωρ, λόγω και του κατασκευαστικού αντικειμένου του, ενδιαφέρεται και για την ανάληψη έργων κατασκευής θαλάσσιων πλατφορμών για την υποδοχή αιολικών πάρκων.
Τα έργα στην Ελλάδα
Το επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ, που παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα προβλέπει το 2030 την εγκατεστημένη ισχύ σε υπεράκτια αιολικά πάρκα στα 2,7 GW.
Ήδη μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών με διεθνείς επενδυτές για την είσοδο τους στην αγορά. Από το 2021 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το έχει κάνει με την Ocean Winds (EDP Renewables και Engie). Στοχεύουν σε έργα 1,5 GW.
H Intrakat συνεργάζεται με τη βελγική Parkwind, ενώ και η Mytilineos έχει ανακοινώσει το σχήμα με την Copenhagen Infrastructure Partners με την ελληνική εταιρεία να έχει μερίιο 40%
Η Motor Oil έχει κάνει γνωστή τη συμμαχία της με την Abu Dhabi Future Energy Company και ο όμιλος Κοπελούζου συμπράττει με την RF Energy.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης