«Υψηλές είναι οι προσδοκίες από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης», σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
Αξιωματούχοι οι οποίοι ενημερώνονται από τις εργασίες της κοινοπραξίας ExxonMobil – HelleniqEnergy στα θαλάσσια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» σημείωναν χθες το βράδυ στο περιθώριο εκδήλωσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για τη νέα εταιρική ταυτότητα της, πως «οι γεωλογικές δομές του υπεδάφους των παραχωρήσεων δημιουργούν ελπίδες για την ύπαρξη κοιτασμάτων ικανών να καλύψουν ακόμη και ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης».
Οι προσδοκίες των πετρελαϊκών για τις πρώτες γεωτρήσεις στην Ελλάδα
Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως «εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν με γεωτρήσεις οι ποσότητες αερίου μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό κενό της Γηραιάς Ηπείρου, ακόμα και με την πλήρη απεξάρτηση του ρωσικού φυσικού αερίου». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) έκανε λόγο για κενό 30 δις. κυβικών μέτρων ετησίως, ακόμη κι αν επιστρατευτούν βιοαέρια, υδρογόνο και φυσικό αέριο από άλλες πηγές. Κενό το οποίο θα υφίσταται για 10 χρόνια.
Οι σεισμικές
Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε επίσης ότι «η κοινοπραξία που έχει μισθώσει τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της πρόσκτησης δισδιάστατων σεισμικών ερευνών εντός του Φεβρουαρίου». Άλλες πηγές θέλουν το “Sanco Swift” να έχει κάνει αυτές τις μέρες παύση των εργασιών της εκτέλεσης σεισμικών ερευνών λόγω των καιρικών συνθηκών στη θαλάσσια περιοχή και να επανέλθει με τη βελτίωση τους.
Αναφορικά με το αν θα απαιτηθούν και εργασίες τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών, πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ώστε να μην χρειαστεί η εκτέλεση τους.
Η πρώτη γεώτρηση
Πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει η εικόνα πως η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην Κρήτη δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2024: «Στις αρχές του 2025 είναι πιθανό, κι εφόσον τα σεισμικά δεδομένα επιβεβαιώσουν το βαθμό εμπορευσιμότητας των ποσοτήτων να πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση», συμπλήρωναν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.
Νέοι επενδυτές
Αναφορικά με το ενδεχόμενο οι εταιρείες που είναι operators των blocks σε Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος να συνομιλούν για την έλευση επενδυτών, οι ίδιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης παρέπεμπαν για απαντήσεις σε αυτούς.
Ωστόσο, στέλνουν το μήνυμα πως «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην έλευση και άλλων επενδυτών για αυτές τις παραχωρήσεις». Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες από τη βιομηχανία του upstream θέλουν τον έτερο αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό, τη Chevron να βρίσκεται σε συζητήσεις με την HelleniqEnergy για τα οικόπεδα του Ιονίου Πελάγους που διαχειρίζεται μόνη της, «Ιόνιο» και «block 10».
Το ρεκόρ
Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για το rebranding της ΕΔΕΥΕΠ, ο πρόεδρος Ρίκαρντ Σκούφιας επισήμανε στην ομιλία του πως η Ελλάδα πέτυχε μία μοναδική επίδοση σε παγκόσμιο επίπεδο: «Σε οκτώ μήνες διενεργήθηκαν επτά σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες παραχωρήσεις, όταν τα προηγούμενα 10 χρόνια είχαν γίνει μόλις δύο».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος Άρης Στεφάτος με την ομιλία του περιέγραψε το όραμα της ΕΔΕΥΕΠ που είναι «να συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη αλλά και στην ασφαλή μετάβαση της χώρας και της Ευρώπης στην κλιματικά ουδέτερη της εποχής». Αναφέρθηκε δε και στις νέες αρμοδιότητες της ΕΔΕΥΕΠ εκτός της έρευνας των υδρογονανθράκων. Αυτές είναι η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και η υπόγεια αποθήκευση αέριων ρύπων του θερμοκηπίου.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Από τη μεριά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε πως το φυσικό αέριο θα είναι απαραίτητο για τα επόμενα 30 χρόνια μέχρι το 2050 οπότε και έχει τεθεί ο στόχος των εκπομπών μηδενικών ρύπων.
Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην απόφαση της κυβέρνησης να ερευνηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας, ενώ υπογράμμισε την εμπιστοσύνη με την οποία έχουν αγκαλιάσει την Ελλάδα οι ενεργειακοί όμιλοι ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy.
Latest News
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά
Παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα - Οι αποφάσεις για Κρήτη και Ιόνιο και το παγκόσμιο ρεκόρ
Επανέρχονται στο προσκήνιο οι υδρογονάνθρακες - Τι δείχνει ο «Clarksons Offshore Index» - «Drill baby drill» και στην Ελλάδα;
Νέο ράλι στο φυσικό αέριο - Πόσο αντέχουν τα αποθέματα [γράφημα]
Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε κάθε γεγονός που διαταράσσει ή απειλεί να διαταράξει τον εφοδιασμό
Σκέρτσος για ρεύμα: Δεν θα περάσουν οι ακραίες αυξήσεις στον καταναλωτή - Θα υπάρξει βοήθεια
Έφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο MEGA ο Άκης Σκέρτσος
Μικρό «καλάθι» από τις πετρελαϊκές για τις υποσχέσεις Τραμπ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται μεγαλύτερη παραγωγή και εξαγωγές, αλλά ο κλάδος δεν χειροκροτεί τις εμμονές του
Καλπάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου - H Gazprom κλείνει τις στρόφιγγες στην Αυστρία
Ακολουθεί η Μολδαβία - Η Ευρώπη έχει περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο αλλά παραμένει ευάλωτη
Η αιολική ενέργεια ρίχνει τις τιμές στην Ευρώπη με φόντο την πτώση της θερμοκρασίας
Οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται θα δώσουν προβάδισμα στην αιολική ενέργεια με θετική συνέπεια τη μείωση τιμών
Πάιατ: Υποστηρίζουμε την ενεργειακή περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο
Από την COP29 στο Μπακού ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε για τον Great Sea Interconnector αλλά και τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου
«Καμπανάκι» από τη Γερμανία για τα αποθέματα φυσικού αερίου
Οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου
Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Προχωρά ο σχεδιασμός για το καλώδιο Ελλάδας – Γερμανίας
Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα δίκτυα, τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης