Επιταχύνονται οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών για διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.
Η απεξάρτηση από το ρωσικό ορυκτό καύσιμο οδηγεί τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν διαφορετικούς προμηθευτές αλλά και διαύλους μεταφοράς ποσοτήτων αερίου.
Φυσικό αέριο: Ο χιονιάς υπενθυμίζει στην Ευρώπη ότι η ενεργειακή κρίση είναι ακόμη εδώ
Τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν και οι αγωγοί TAP και IGB(ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριος) δίνουν μεγάλη ανάσα στις χώρες κυρίως της Βαλκανικής που διψούν για φυσικό αέριο.
O IGB
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η εταιρεία ICGB που διαχειρίζεται τον νεότευκτο αγωγό IGB προχωρά γρήγορα τις διαδικασίες για την αύξηση της χωρητικότητας του. Έτσι προετοιμάζει τη μελέτη σκοπιμότητας καθώς και market test ώστε η δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού να αυξηθεί από τα 3 στα 5 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.
Δύο είναι κυρίως οι λόγοι για τους οποίους η ICGB τρέχει αυτές τις ενέργειες ώστε μέχρι το τέλος του 2023 να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων ποσοτήτων φυσικού αερίου.
Η Σερβία
Ο πρώτος είναι η ανάγκη της Σερβίας για εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με αέριο.
Είναι ήδη σε εξέλιξη η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Βουλγαρίας – Σερβίας. Η τελευταία θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Οι ποσότητες θα μεταφέρονται από τον αγωγό TAP και μέσω του IGB θα διοχετεύονται στο βουλγαρικό σύστημα και από εκεί θα περνούν στη Σερβία με τη συνδρομή του νέου διασυνδετήριου αγωγού.
Οι Σέρβοι θα προμηθεύονται περί τα 1,5 δις. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
Οι traders
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η ICGB τρέχει τις διαδικασίες αναβάθμισης της χωρητικότητας του IGB είναι η δυναμική που αποκτούν traders για την μεταφορά αερίου μέσω του αγωγού προς τη γειτονική χώρα και τα Βαλκάνια.
Πρόκειται για ελληνικές ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες φέρνοντας ποσότητες LNG στη Ρεβυθούσα, στη συνέχεια προχωρούν σε συμφωνίες με αγοραστές από τη Βουλγαρία πουλώντας τους το φυσικό αέριο που έχουν συμφωνήσει.
Ο TAP
Η διεθνής κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, ο οποίος διασχίζει τη Θράκη, τη Μακεδονία και στη συνέχεια περνά στην Αλβανία και την Ιταλία, έχει λάβει την απόφαση να αυξήσει τη δυναμικότητα του αγωγού.
Στην 9η συνάντηση για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στην οποία από τη μεριά της Ελλάδας συμμετείχε η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, συμφωνήθηκε ο διπλασιασμός των ποσοτήτων του αζέρικου αερίου που μεταφέρεται από το δίκτυο των αγωγών TANAP και TAP μέχρι την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, οι ποσότητες θα αυξηθούν το 2027 στα 25 δις. κυβικά μέτρα από τα 11,4 δις. κυβικά μέτρα που διακινήθηκαν το 2022. Σημειώνεται ότι περίπου 3 δις. κυβικά μέτρα κατέληξαν στην ελληνική αγορά.
Βέβαια για να συμβεί αυτό απαιτείται η κατασκευή νέων υποδομών και η κοινοπραξία των BP, Socar, Snam, Fluxys και Enagas, αναζητούν χρηματοδότηση.
Το καλώδιο… TAP
Πάντως το Αζερμπαϊτζάν εκτός από την εξαγωγή των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αντλεί από τα πλούσια κοιτάσματα του, σχεδιάζει και την εξαγωγή πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη
Μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου το οποίο θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στη Ρουμανία.
Στα σχέδια των Αζέρων, όπως έγινε γνωστό από το Μπακού όπου πραγματοποιήθηκε παράλληλα και η 1η Συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Πράσινη Ενέργεια είναι η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Κασπία Θάλασσα. Σε πρώτη φάση θα διατίθεται παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 3 με 4 GW και αργότερα αυτή θα ανέλθει στα 25 GW.
Πληροφορίες λένε πως στη συγκεκριμένη συνάντηση μετείχαν με εκπροσώπηση σε ανώτατο επίπεδο και οι χώρες της Γεωργίας και της Ρουμανίας. Το πράσινο ρεύμα θα περνάει από τη Γεωργία (συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν) για να φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα και έπειτα στη Ρουμανία.
Τα δύο κράτη φέρονται να συμφωνούν με το επενδυτικό σχέδιο του Μπακού.
Latest News
Η Eni στη μάχη της έρευνας για ορυκτά καύσιμα με τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή της Ευρώπης
Οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν στην Eni να χρησιμοποιεί την ενέργεια πιο αποτελεσματικά μειώνοντας τις εκπομπές
Πόσο χάνουν Ρωσία και Ευρώπη από τη διακοπή στο φυσικό αέριο - Τι εκτιμά ο Μυτιληναίος [γράφημα]
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την εκτίναξη του TTF έως και τα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα μετά την απόφαση του Κιέβου
Καθησυχάζει η Κομισιόν για το φυσικό αέριο
Καθησυχαστικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για τις συνέπειες του κλεισίματος του αγωγού τράνζιτ που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Goldman Sachs: Ο καιρός… βάζει φωτιά στο ράλι του φυσικού αερίου, όχι η Ουκρανία
Εάν λοιπόν η πρόβλεψη των μετεωρολόγων επιβεβαιωθεί, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι τιμές TTF θα αυξηθούν σε ένα εύρος 63-84 ευρώ/MWh τους επόμενους μήνες
Χρεώσεις δύο ταχυτήτων στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου
Στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, οι μεγάλοι πάροχοι προχώρησαν ακόμη και σε μειώσεις 10% και οι μικροί σε αυξήσεις έως 17%
EDF: Πάτησε το κουμπί για τον πυρηνικό αντιδραστήρα «Νο 57»
Με τη θέση σε λειτουργία του 57ου αντιδραστήρα, η EDF αξιοποιεί τη δυναμικότητα των 18 πυρηνικών σταθμών που διαθέτει στη Γαλλία
Μπρα ντε φερ Σλοβακίας - Ουκρανίας μετά τη διακοπή του ρωσικού αερίου - Τι μέτρα ετοιμάζει ο Φίτσο
Η Σλοβακία εκτιμά πως η διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς τα κράτη της ΕΕ μέσω των αγωγών της Ουκρανίας θα βλάψει το μπλοκ κι όχι τη Μόσχα
Ρεκόρ καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. το 2024 – Κάτω οι τιμές αλλά και η ζήτηση
Στην ηλεκτρική ενέργεια για το 2024 οι αρνητικές τιμές σημειώθηκαν 1.480 φορές, σύμφωνα με την Eurelectric
Με άνοδο η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του φυσικού αερίου - Έφτασε τα 51 ευρώ/Μεγαβατώρα
Στον απόηχο της διακοπής των ρωσικών ροών μέσω Ουκρανίας, η τιμή στο φυσικό αέριο ξεκίνησε ανοδικά το νέο έτος
Τι σημαίνει το τέλος του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας;
Κίεβο και Μόσχα δεν ανανέωσαν τη συμφωνία μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών αγωγών προς την ΕΕ. Τι σημαίνει το τέλος της συμφωνίας για τις ευρωπαϊκές αγορές αερίου;