Σε όλη την Ευρώπη, 843 δισ. ευρώ επενδύθηκαν σε σιδηροδρομικά δίκτυα, από το 2000 έως το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Την ίδια περίοδο, οι επενδύσεις σε οδικές υποδομές ήταν 1,341 τρισ. ευρώ. Η Ελλάδα φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις.

Οι επενδύσεις σε υποδομές αεροπορικών μεταφορών ανήλθαν συνολικά σε 112 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η διαφορά σχεδόν 500 δισ. ευρώ οφείλεται στην προτεραιότητα που δόθηκε σε νέους δρόμους, ενώ οι επενδύσεις σε σιδηροδρομικές υποδομές έμειναν ως επί το πλείστον στάσιμες για 20 χρόνια.

Έκθεση κόλαφος για την ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων [γραφήματα]

Τα δεδομένα σχετικά με το μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών αποκαλύπτουν πώς συρρικνώνεται το σιδηροδρομικό δίκτυο σε όλη την Ευρώπη, με ορισμένες χώρες να χάνουν πολλά χιλιόμετρα και, επομένως, ευκαιρίες να ταξιδέψουν με τρένο.

Στις απαρχαιωμένες ελληνικές ράγες το διεθνές εμπόριο – Γιατί οι Έλληνες δεν προτιμούν το τρένο

Τα στοιχεία για τις επενδύσεις δείχνουν επίσης ότι μόνο τρεις χώρες — η Αυστρία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο — επένδυσαν περισσότερα σε σιδηροδρομικές υποδομές παρά σε οδικές υποδομές.

Προτίμηση στους δρόμους

Το 2000, οι ευρωπαϊκές χώρες είδαν επενδύσεις 27 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σιδηροδρομικές υποδομές και διπλάσιο ποσό —54 δισεκατομμύρια ευρώ — σε οδικές υποδομές.

Οι σιδηροδρομικές επενδύσεις αυξήθηκαν αργά, αλλά κυρίως παρέμειναν στάσιμες αφού έφτασαν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2003. Κορυφώθηκαν 12 χρόνια αργότερα, με 50 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015.

Οι επενδύσεις στο οδικό δίκτυο αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς, με κορύφωση το 2008 των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ που επενδύθηκαν.

Το χάσμα μεταξύ των επενδύσεων σε αυτούς τους δύο τύπους μεταφορών ήταν αξιοσημείωτο μεταξύ 2004 και 2013, με τη μεγαλύτερη διαφορά το 2008 όταν επενδύθηκαν 45 δισεκατομμύρια ευρώ στον σιδηρόδρομο και 85 δισεκατομμύρια ευρώ στον οδικό τομέα.

Η Ελβετία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Τσεχική Δημοκρατία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουγγαρία είναι οι χώρες με το υψηλότερο μέσο ποσοστό του ΑΕΠ που επενδύεται σε σιδηροδρομικές υποδομές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ .

Η εικόνα στην Ελλάδα

Η ανάλυση των επενδύσεων σε υποδομές ως ποσοστό του ΑΕΠ δείχνει ότι στην Ελβετία, το 0,63% του ΑΕΠ επενδύθηκε σε σιδηροδρομικές υποδομές, ακολουθούμενη από την Αυστρία (0,52%), την Ισπανία (0,46%), την Τσεχική Δημοκρατία (0,42%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (0,4%) %).

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό μετά βίας διαμορφώθηκε στο 0,3% τη δεκαετία 2000-2019 ενώ στο οδικό δίκτυο επενδύθηκε το 0,9% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι ακόμα πιο απογοητευτικά για τη χώρα μας αν κοιτάξει κανείς γενικά τις επενδύσεις για τις υποδομές στις μεταφορές, όπου το σύνολο των χρημάτων ανήλθε σε μόλις 0,5% του ΑΕΠ το 2021, αμετάβλητο από το 2020.

Λιγότερα χιλιόμετρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών, η Γαλλία είναι η χώρα που έχασε τα περισσότερα χιλιόμετρα — 3.558 του σιδηροδρομικού της δικτύου — μεταξύ 2008 και 2019.

Μειωμένο ήταν επίσης στη Ελλάδα το μήκος των γραμμών το οποίο διαμορφώθηκε σε 2.280 χλμ το 2019 από 2.552 που ήταν το 2008.

Το συνολικό μήκος των γραμμών αυξήθηκε περισσότερο στην Ισπανία, η οποία κατέγραψε 2.173 χιλιόμετρα περισσότερα το 2019 σε σχέση με το 2008.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας