Ο καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας στην Οξφόρδη Πίτερ Φράνκοπαν, του οποίου τις ερευνητικές προσεγγίσεις γνωρίσαμε στα ελληνικά με τα βιβλία του «Δρόμοι του Μεταξιού» και «Πρώτη Σταυροφορία» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια), προτείνει μια άλλη γωνία ανάγνωσης στο βιβλίο του «The Earth Transformed». Ο ιστορικός αναφέρει ότι οι μεγάλες εκρήξεις μπορούν να έχουν πλανητικές συνέπειες μέσω των κλιματικών επιπτώσεων της τέφρας που διοχετεύουν στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με κριτική της «Guardian». Αν και ανησυχούμε περισσότερο για τους αστεροειδείς ή τον πυρηνικό χειμώνα, τα ηφαίστεια ευθύνονται για τις περισσότερες απότομες κλιματικές αλλαγές στην ιστορία του είδους μας. Δυστυχώς, γράφει, «σχεδόν καμία επένδυση χρόνου, σχεδιασμού ή χρηματοδότησης δεν έχει δαπανηθεί για τις πιθανές επιπτώσεις των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων» στην εποχή μας.
Η ανθρωπότητα έχει επιβιώσει από ιστορικές διακυμάνσεις του κλίματος πιο σοβαρές από τη σημερινή άνοδο της θερμοκρασίας. Αναφέρει τις «μεγα-πλημμύρες» που συνέβησαν κατά την τήξη της τελευταίας εποχής των παγετώνων (η αρχέγονη μνήμη τους αναμφισβήτητα εμπνέει την Παλαιά Διαθήκη και άλλα ιερά κείμενα), μια ηφαιστειακή έκρηξη του 6ου αιώνα που κάλυψε μεγάλο μέρος του ήλιου για μερικά χρόνια και ίσως να συνεισέφερε στη γέννηση της σκανδιναβικής μυθολογίας.
Ο Τζένγκις Χαν θα μπορούσε ίσως να ευχαριστήσει τις ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις στη Μογγολία για τη στρατιωτική του επιτυχία (αυξήθηκαν οι εκτάσεις με βοσκοτόπια για τα άλογά του). Ομως τα στρατεύματά του διέδωσαν επίσης τον Μαύρο Θάνατο παντού όπου επελαύναν.
Γεωργία και εμπόριο
Ο Φράνκοπαν παρουσιάζει πώς η γεωργία με τη σειρά της μεταμόρφωσε τον πλανήτη, καθώς και η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου μπαχαρικών, βαμβακιού και υποδουλωμένων ανθρώπων. Ακόμη και η μεταφύτευση ντομάτας και πατάτας από την Αμερική στην Ευρώπη συνετέλεσαν στην εξέλιξη. «Η ταπεινή πατάτα άλλαξε τον κόσμο» γράφει ο ιστορικός στην πραγματεία του.
Στο «The Earth Transformed» τα συμπεράσματα του ιστορικού δίνουν μια ελπίδα σε μια μελλοντική εποχή της Εδέμ στην οποία ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων θα ζει πλέον σε αρμονία με τη φύση. Το πώς ένας τέτοιος μαζικός παγκόσμιος αποπληθυσμός θα επιτευχθεί με μη δολοφονικούς τρόπους αφήνεται ως άσκηση για τον αναγνώστη.
Latest News
Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 100 ετών
Αποκαλύφθηκε το μυστικό ημερολόγιο φίλης του Χίτλερ
80 χρόνια μετά έρχονται στο φως αποκαλύψεις για την ιδιωτική ζωή του Χίτλερ από την καλλονή που σκανδάλισε τη βρετανική κοινωνία
Γιατί ο Μπέρνι Έκλεστoουν πουλάει την «ιστορία της F1»
Ο Έκλεστoουν πουλάει 69 ιστορικά αυτοκίνητα Grand Prix και Formula 1, που συλλέγει εδώ και 50 χρόνια
Πού βρίσκεται πραγματικά η Ακαδημία Πλάτωνος;
Ο νέος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχάλης Τιβέριος, στην ομιλία που έδωσε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του ανέτρεψε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον χώρο της Σχολής του αρχαίου φιλοσόφου.
Πέθανε ο Ντέιβιντ Λιντς
Ο θάνατος του ανακοινώθηκε στα κανάλια του στα κοινωνικά δίκτυα από τους οικείους του
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.
Η τελετή απονομής και οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες
Στο «Emilia Pérez» του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, το οποίο απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας