Ο καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας στην Οξφόρδη Πίτερ Φράνκοπαν, του οποίου τις ερευνητικές προσεγγίσεις γνωρίσαμε στα ελληνικά με τα βιβλία του «Δρόμοι του Μεταξιού» και «Πρώτη Σταυροφορία» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια), προτείνει μια άλλη γωνία ανάγνωσης στο βιβλίο του «The Earth Transformed». Ο ιστορικός αναφέρει ότι οι μεγάλες εκρήξεις μπορούν να έχουν πλανητικές συνέπειες μέσω των κλιματικών επιπτώσεων της τέφρας που διοχετεύουν στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με κριτική της «Guardian». Αν και ανησυχούμε περισσότερο για τους αστεροειδείς ή τον πυρηνικό χειμώνα, τα ηφαίστεια ευθύνονται για τις περισσότερες απότομες κλιματικές αλλαγές στην ιστορία του είδους μας. Δυστυχώς, γράφει, «σχεδόν καμία επένδυση χρόνου, σχεδιασμού ή χρηματοδότησης δεν έχει δαπανηθεί για τις πιθανές επιπτώσεις των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων» στην εποχή μας.
Η ανθρωπότητα έχει επιβιώσει από ιστορικές διακυμάνσεις του κλίματος πιο σοβαρές από τη σημερινή άνοδο της θερμοκρασίας. Αναφέρει τις «μεγα-πλημμύρες» που συνέβησαν κατά την τήξη της τελευταίας εποχής των παγετώνων (η αρχέγονη μνήμη τους αναμφισβήτητα εμπνέει την Παλαιά Διαθήκη και άλλα ιερά κείμενα), μια ηφαιστειακή έκρηξη του 6ου αιώνα που κάλυψε μεγάλο μέρος του ήλιου για μερικά χρόνια και ίσως να συνεισέφερε στη γέννηση της σκανδιναβικής μυθολογίας.
Ο Τζένγκις Χαν θα μπορούσε ίσως να ευχαριστήσει τις ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις στη Μογγολία για τη στρατιωτική του επιτυχία (αυξήθηκαν οι εκτάσεις με βοσκοτόπια για τα άλογά του). Ομως τα στρατεύματά του διέδωσαν επίσης τον Μαύρο Θάνατο παντού όπου επελαύναν.
Γεωργία και εμπόριο
Ο Φράνκοπαν παρουσιάζει πώς η γεωργία με τη σειρά της μεταμόρφωσε τον πλανήτη, καθώς και η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου μπαχαρικών, βαμβακιού και υποδουλωμένων ανθρώπων. Ακόμη και η μεταφύτευση ντομάτας και πατάτας από την Αμερική στην Ευρώπη συνετέλεσαν στην εξέλιξη. «Η ταπεινή πατάτα άλλαξε τον κόσμο» γράφει ο ιστορικός στην πραγματεία του.
Στο «The Earth Transformed» τα συμπεράσματα του ιστορικού δίνουν μια ελπίδα σε μια μελλοντική εποχή της Εδέμ στην οποία ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων θα ζει πλέον σε αρμονία με τη φύση. Το πώς ένας τέτοιος μαζικός παγκόσμιος αποπληθυσμός θα επιτευχθεί με μη δολοφονικούς τρόπους αφήνεται ως άσκηση για τον αναγνώστη.
Latest News
Τίλντα Σουίντον: Θα βραβευτεί με την Τιμητική Χρυσή Άρκτο στη Berdinale
«Το να τιμώμαι με αυτόν τον τρόπο από το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι για μένα βαθιά συγκινητικό», δήλωσε η Τίλντα Σουίντον για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
«Αγγέλικα Κοροβέση: Γλυπτική»: Το βιβλίο – λεύκωμα της Aggelika Korovessi
Το βιβλίο - λεύκωμα της Aggelika Korovessi, με τίτλο "Αγγέλικα Κοροβέση: Γλυπτική", του οποίου η έκδοση είναι μια ευγενική χορηγία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Κομμένο πεπόνι αξίας 26 εκατ. φέρνει πόλεμο στους Christie’s
Ο οίκος Christie’s μηνύει τον πλειοδότη του Le Melon entamé, ενός αριστουργήματος νεκρής φύσης, γιατί δεν έχει πληρωθεί
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
«Ακατάλληλη» γκάφα της Μattel - Τύπωσε... πορνογραφικό σάιτ σε συσκευασία κούκλας
Η Μattel κυκλοφόρησε τις κούκλες που τραγουδούν τον περασμένο μήνα, πριν από την κυκλοφορία της ταινίας Wicked
Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπάρχει πρόοδος αλλά απέχουμε από συμφωνία, λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου
Εχει γίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ακόμη μένει «κάποια απόσταση» προτού συναφθεί «οποιαδήποτε συμφωνία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου
Ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ δεν βλέπει με καλό μάτι την ΑΙ
«Πολύ άδικο» για τις εταιρείες τεχνολογίας να χρησιμοποιούν τη δουλειά των καλλιτεχνών χωρίς να τους πληρώνουν, λέει ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ