Με καλώδια και σωλήνες χάλυβα από τα εργοστάσια της Κορίνθου και της Θήβας δύο ελληνικές βιομηχανίες κατακτούν τις παγκόσμιες αγορές και ηγούνται σε έργα της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.
Από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία μέχρι το Ισραήλ, και από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Χιλή μέχρι την Ταιβάν και την Αυστραλία, σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, η «Ελληνικά Καλώδια» και η «Σωληνουργεία Κορίνθου» βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της διεθνούς βαριάς βιομηχανίας.
Ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας το 2022 για την Cenergy Holdings [πίνακες]
Τα μερίδια
Με ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 2 δις. ευρώ οι δύο εταιρείες της Cenergy Holdings – θυγατρική της Viohalco – έχουν κερδίσει σε μία πενταετία την εμπιστοσύνη μεγάλων διεθνών ενεργειακών κολοσσών όπως της Chevron, της TotalEnergies, της Ørsted κλπ. Τα εργοστάσια της «Ελληνικά Καλώδια» στη Θήβα, την Κόρινθο και το Βουκουρέστι και το πρόσφατα αποκτηθέν της «Πετζετάκις» και της «Σωληνουργεία Κορίνθου» στη Θίσβη της Βοιωτίας δουλεύουν στο φουλ της παραγωγής τους. Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν την περίοδο της πανδημίας αλλά και την εποχή των δασμών του Τράμπ στις εξαγωγές προϊόντων χάλυβα προς τις ΗΠΑ έχουν πετύχει να φέρνουν το 70% του κύκλου εργασιών από τις ξένες αγορές. Το ποσοστό 30% των εσόδων από την Ελλάδα φθίνει διαρκώς.
Από το 2016, οπότε και γεννήθηκε η Cenergy Holdings, οι δύο εταιρείες της έχουν κατακτήσει διεθνώς ηγετικά μερίδια:
- Στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις ανάμεσα σε ανεμογεννήτριες που βρίσκονται εντός υπεράκτιων αιολικών πάρκων, κατέχουν το 52,3% της σχετικής αγοράς (πλήν Κίνας) και η Cenergy είναι πρώτη διεθνώς.
- Στα καλώδια σύνδεσης αιολικών πάρκων με υποσταθμούς σε ακτές ή μεταξύ νησιών είναι στο «top 4» με μερίδιο της τάξης του 21% – 22%.
- Στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (πλην Ρωσίας και Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% με 20%.
Οι επιδόσεις
Τα παραπάνω στοιχεία έγιναν γνωστά από τη διοικητική ομάδα της Cenergy Holdings κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Οι Αλέξης Αλεξίου (CEO), Αλέξανδρος Μπένος (CFO), Κωνσταντίνος Σαββάκης γενικός διευθυντής της «Ελληνικά Καλώδια» και Ηλίας Μπεκίρος γενικός διευθυντής της «Σωληνουργεία Κορίνθου» τόνισαν μεταξύ άλλων το επενδυτικό πλάνο ύψους 80 εκατ. ευρώ στη διετία 2023 – 2024 με τα κεφάλαια να διατίθενται στα εργοστάσια τους για τη δυνατότητα της περαιτέρω αύξησης της παραγωγής αλλά και για το ρεκόρ του ανεκτέλεστου υπόλοπου σε έργα ύψους 2 δις. ευρώ. Το μεγαλύτερο του μέρος, 1,35 δις. ευρώ προέρχεται από τα καλώδια και τα 650 εκ. ευρώ από τους σωλήνες.
Η «Σωληνουργεία Κορίνθου» μετά από δύο χρόνια επέστρεψε στην κερδοφορία, έχοντας δεχτεί πλήγμα από τα μέτρα προστατευτισμού της διοίκησης Τραμπ στις ΗΠΑ, ενώ η «Ελληνικά Καλώδια» συνέχισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την κερδοφόρα πορεία της.
Τα σύνθετα έργα
Η Cenergy Holdings επικεντρώνεται στη διεκδίκηση έργων προστιθέμενης αξίας αξιοποιώντας το τεχνολογικό προβάδισμα που διαθέτουν οι δύο θυγατρικές της έναντι των δύο διεθνών ανταγωνιστών.
Για πρώτη φορά μάλιστα χτύπησε έργα στην Ασία και την Αυστραλία.
Η «Ελληνικά Καλώδια» ανέλαβε την προμήθεια 140 χλμ. καλωδίων με μόνωση XLPE, 66kV, και των συναφών εξαρτημάτων για το αιολικό πάρκο Hai Long στην Ταιβάν.
Επιπρόσθετα, ανέλαβε, για πρώτη φορά έργο «με το κλειδί στο χέρι» («turnkey») για λογαριασμό της εταιρείας 50Hertz στη Γερμανία, που περιλαμβάνει σύστημα καλωδίων διασύνδεσης (export system) μήκους 105 χλμ. για το αιολικό πάρκο Ostwind 3.
Στον τομέα των inter-array καλωδίων, η Hellenic Cables διατήρησε την ηγετική της θέση στην αγορά, εξασφαλίζοντας την προμήθεια 360 χλμ. καλωδίων 66kV και των συναφών εξαρτημάτων για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η «Σωληνουργεία Κορίνθου» κέρδισε έργο για την ανάπτυξη πιστοποιημένου αγωγού υδρογόνου στην Αυστραλία από την εταιρεία Jemena μήκους 13 χλμ.
Επίσης πέτυχε την ανάθεση σύμβασης από την εταιρεία Collahuasi για αγωγό αφαλατωμένου νερού μήκους 201 χλμ. στη Χιλή και νέα ανάθεση από την εταιρεία TotalEnergies για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Fenix στην Αργεντινή συνολικού μήκους 40 χλμ.
Η εταιρεία επελέγη, επιλέχθηκε, επίσης από την Chevron Mediterranean Ltd. για την κατασκευή και την προμήθεια περίπου 155 χιλιομέτρων αγωγού σωλήνων χάλυβα 20 ιντσών ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (SAWL), για τον αγωγό φυσικού αερίου Tamar στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Εξηλεκτρισμός και πράσινη μετάβαση
Η διοικητική ομάδα της Cenergy Holdings έθεσε ως πρωτεύοντες στόχους τη διεκδίκηση έργων που σχετίζονται με την πράσινη ενεργειακή μετάβαση και τον εξηλεκτρισμό.
Στο επίκεντρο της «Ελληνικά Καλώδια» μπαίνουν έργα για την προμήθεια υπόγειων καλωδίων στην Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα. Εκτιμούν ότι το υφιστάμενο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια θα τριπλασιαστεί.
Αλλά και η «Σωληνουργεία Κορίνθου» θα διεκδικήσει έργα αγωγών υδρογόνου και αποθήκευση αέριων ρύπων.
Οι εξαγορές και τα νέα εργοστάσια
Η διοίκηση της Cenergy Holdings ξεκαθάρισε ότι στις προτεραιότητες της δεν συμπεριλαμβάνονται οι εξαγορές, ενώ τόνισε ότι ούτε η ίδια έχει γίνει αποδέκτης τέτοιας πρότασης.
Διαβεβαίωσε επίσης πως δεν επανήλθε η NEXIANS, και σε σχέση με το κοινό εργοστάσιο στις ΗΠΑ που σκοπεύει να επενδύσει με την Ørsted για την παραγωγή καλωδίων τόνισε πως προσώρας η διαδικασία μετατίθεται αφού στην συγκεκριμένη αγορά η ανάπτυξη ΑΠΕ καθυστερεί.
Για την Cenergy Holdings προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των επενδυτικών της σχεδίων στα εγχώρια εργοστάσια συμπεριλαμβανομένου της επέκτασης της Κορίνθου και της ανασκευής του «Πετζετάκι» στη Βοιωτία.
Latest News
Άνοδος 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το 2024 δείχνει ότι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008
Πτώση 1,2% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της ευρωζώνης τον Νοέμβριο
Συγκρίνοντας τον Νοέμβριο με τον Οκτώβριο του 2024, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ
Πήρε φόρα η ελληνική μεταποίηση τον Δεκέμβριο - Πώς άλλαξε το τοπίο
Η άνοδος των τιμών πώλησης ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο σύμφωνα με τον PMI της S&P Global
Πτώση 1,2% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Νοέμβριο - Τι συνέβη ανά κλάδο [πίνακες]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2023 - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε μείωση 2,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ