Σχεδόν τρεις στους τέσσερις Γάλλους δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κυρίως λόγω της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Iνστιτούτου Ifop για την εφημερίδα Journal du Dimanche, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Απριλίου.
«Η πλαγιά είναι απότομη και ο δρόμος θα είναι μακρύς. Για να παραφράσουμε τον πρώην πρωθυπουργό Ζαν – Πιερ Ραφαρίν, η μακρά πορεία που ξεκίνησε ο Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη στο Bas-Rhin και την Πέμπτη στο Hérault, προκειμένου να ανακτήσει την εύνοια της κοινής γνώμης, μετά την πικρή μάχη της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, μόλις άρχισε», σημειώνει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα.
Γάλλοι διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του Euronext – Διαμαρτύρονται για το συνταξιοδοτικό
«Είναι ο υποχρεωτικός δρόμος του ‘σταυρού’ για κάθε πρόεδρο που βρίσκεται σε δυσκολία», σχολίασε ένας από τους στενούς του φίλους: «Βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης και, ως εκ τούτου, στην πρώτη γραμμή. Έχει αποφασίσει ότι ο υποβιβασμός του απαιτεί μια δοκιμασία δια πυρός και σιδήρου».
Πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα
Σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο της Ifop, η μάχη της κοινής γνώμης θα είναι σκληρή.
Οι Γάλλοι που δηλώνουν«ικανοποιημένοι» με τον Εμανουέλ Μακρόν είναι πλέον μόνο 26% (- 2% σε ένα μήνα).
Αυτός είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας πτώσης, αλλά και το τρίτο χειρότερο επίπεδό του από την εκλογή του το 2017: χειρότερα είχε πάει μόνο το Νοέμβριο του 2018 (25%) και τον Δεκέμβριο του 2018 (23%), στο αποκορύφωμα της κρίσης των «Κίτρινων Γιλέκων».
Σε σύγκριση με τους δύο προκατόχους του, δεν είναι ο πιο αντιδημοφιλής: το 2016, ο Φρανσουά Ολάντ είχε φτάσει τρεις φορές το 14%.
Είναι, ωστόσο, ο πιο αντιδημοφιλής, αν συγκρίνουμε το σκορ του με εκείνο των αρχηγών κρατών που επανεξελέγησαν με επιτυχία, ένα χρόνο μετά την επανεκλογή του: τον Απρίλιο του 1989, ο Φρανσουά Μιτεράν βρισκόταν στο 46% και ο Ζακ Σιράκ, τον Απρίλιο του 2003, στο 65%.
Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2022, όταν επανεξελέγη στην προεδρία ο Μακρόν, η δημοτικότητά του εμφανίζεται μειωμένη κατά 15 μονάδες.
Από το 72% που εκφράζει δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο της χώρας, το 47% δηλώνει «πολύ δυσαρεστημένο», ποσοστό αυξημένο κατά επτά μονάδες.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους