Χαρακτηριστικά «πανδημίας» τείνουν να λάβουν σε ορισμένες περιοχές του κόσμου οι ψυχικές ασθένειες, που στη Βρετανία αποτελούσαν – σύμφωνα με το Bloomberg – την υπ’ αριθμόν 1 αιτία απουσίας από την εργασία στο τέλος του 2022.
Όπως αναφέρει το οικονομικό πρακτορείο επικαλούμενο ανάλυση της GoodShape, εταιρείας παροχής συμβουλών σχετικών με την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, χάθηκαν περισσότερες από 85 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες λόγω της κακής υγείας των εργαζομένων, με το εκτιμώμενο κόστος για τις επιχειρήσεις να ανέρχεται σε 12,3 δισεκατομμύρια λίρες (15,3 δισ. δολάρια). Τα ζητήματα ψυχικής υγείας ευθύνονται για σχεδόν το ένα πέμπτο των χαμένων εργατοωρών.
Κρίση υγείας
Η ανάλυση της GoodShape δείχνει πώς η κρίση υγείας που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιδεινώνεται δύο χρόνια μετά την άρση των περιορισμών Covid, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις εργαζομένων που παρατηρούνται σε πολλούς τομείς (και) της βρετανικής οικονομίας.
Συνολικά το 2022 το ποσοστό απουσιών λόγω ασθένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στο 2,6%, στο υψηλότερο ποσοστό χαμένων ωρών εργασίας από το 2004.
Στις ομάδες με τα υψηλότερα ποσοστά απουσίας λόγω ασθένειας περιλαμβάνονται οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι με μακροχρόνιες παθήσεις, τα άτομα που εργάζονται με μερική απασχόληση και τα άτομα που εργάζονται σε επαγγέλματα φροντίδας, αναψυχής ή άλλα επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή της Βρετανίας (ONS).
Σύμφωνα με την GoodShape, ο αριθμός των χαμένων ημερών λόγω κακής υγείας το τέταρτο τρίμηνο ήταν κατά 25% υψηλότερος από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Η ψυχική ασθένεια, η οποία ξεπέρασε τις ιατρικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της Covid, ως κύρια αιτία απουσίας στα μέσα του περασμένου έτους, αυξήθηκε κατά πάνω από 40%.
Στο επίκεντρο η κρίση του NHS
Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα στοιχεία αναμένεται να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας στην κρίση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), όπου οι ελλείψεις προσωπικού και η αυξανόμενη ζήτηση έχει αφήσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην αναμονή για να λάβουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη βοήθειας εμποδίζει πολλούς ανθρώπους με παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος, που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdowns, να επιστρέψουν στην εργασία τους.
«Ο αντίκτυπος της κακής ψυχικής υγείας στην παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά υποτιμημένος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GoodShape, Alun Baker. «Ένας στους τέσσερις από εμάς αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας κάθε χρόνο, και αν οι εργοδότες δεν βοηθήσουν τους ανθρώπους τους να λάβουν την κατάλληλη υποστήριξη από νωρίς, τα κοινά προβλήματα μπορεί να κλιμακωθούν σε κάτι πολύ πιο σοβαρό».
Η έρευνα της GoodShape βασίστηκε στην ιδιόκτητη βάση δεδομένων της για τις απουσίες στο χώρο εργασίας και την ευημερία του εργατικού δυναμικού που καλύπτει περισσότερα από 750.000 αρχεία εργαζομένων.
Latest News
Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025
Μείωση του clawback, επιμερισμό της δαπάνης σε πρωτότυπα και γενόσημα και χώρο για την καινοτομία, οι στόχοι του υπουργείου Υγείας για το 2025
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
Νέο «χτύπημα» από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο - Επενδύει σε εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο
Η τεχνολογία της ScorePlay χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200 αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο
Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις - Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους
Τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor της Randstad για τις προσδοκίες των εργαζομένων
Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς
Την είδηση γνωστοποίησε η σύζυγός του, Αλέξα Ρόμπινς, στο Facebook.
Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ
Ο δημοπράτης Ντάνιελ Πιρς βρήκε το βιβλίο πρώτης έκδοσης Χάρι Πότερ ανάμεσα σε αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων.
Οι 20 ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα - Η έκθεση της Deloitte [πίνακας]
Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε ένα νέο ορόσημο, καθώς γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που καταγράφει έσοδα 1 δισ. ευρώ σε μία μόνο αγωνιστική περίοδo
Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne
Το ενεργό παρόν αλλά και το πολλά υποσχόμενο μέλλον στον χαμηλού κινδύνου καρκίνο προστάτη
Γιατί μένουν ακάλυπτες οι ανάγκες ασθενών στην Ελλάδα - Η αρνητική διάκριση στην ΕΕ
Σχεδόν το 70% των ιατρικών αναγκών που δεν καλύπτονται αφορούν οικονομικούς λόγους – Η κρατική χρηματοδότηση πάντα λιγότερη από τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς
Κάντο όπως η τηλεόραση του '50 - Τι επιλέγει το Netflix
Το Netflix επενδύσει σε ζωντανές μεταδόσεις και talk show για να ενισχύσει τα νέα διαφημιστικά εγχειρήματά της