Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει να επιμείνει στην νομισματική της πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης δήλωσε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Τώρα είναι μια στιγμή που είναι αρκετά κρίσιμη γιατί ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται», είπε σε συνέντευξή της στο ισπανικό κρατικό κανάλι TVE που μεταδόθηκε την Παρασκευή.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων, αλλά πρέπει ακόμα να έχουμε σταθερά υψηλά επιτόκια». υπογράμμισε
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της συνεδρίαση η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης [από 50 μ.β. στις προηγούμενες συνεδριάσεις] και αναλυτές προβλέπουν άλλες δύο τέτοιες κινήσεις για τις προσεχείς συναντήσεις. Ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να φτάσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% εγκαίρως.
Λαγκάρντ: «Έχουμε ακόμα πολύ έδαφος να καλύψουμε» – Κίνδυνος οι αυξήσεις μισθών
«Είναι μια στιγμή που πρέπει πραγματικά να ανασκουμπωθούμε και να δούμε αυτόν τον στόχο που έχουμε και να τον πετύχουμε», είπε η Λαγκάρντ. «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Θα το κάνουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία».
«Οδεύουμε προς πιο λεπτές αποφάσεις στο μέλλον, αλλά θα είμαστε θαρραλέοι και θα λάβουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%,» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του ταξιδιού, και δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά όσο πιο κοντά πλησιάζουμε, τόσο πιο λεπτό γίνεται και τόσο πιο δύσκολο είναι να μετρήσουμε τον σωστό χρόνο, τον σωστό ρυθμό και το σωστό επίπεδο και να καταλήξουμε σε συναίνεση».
25 χρόνια ΕΚΤ
Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ ιδρύθηκε την 1η Ιουνίου 1998.
Ερωτηθείσα για το τι άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε: «Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ήταν ένα πολύ φιλόδοξο και τολμηρό έργο, έχει εκπληρώσει την αποστολή της. Η σταθερότητα σχεδιάστηκε τότε γιατί είχαμε μεγάλη υποτίμηση(…) Καταφέραμε να διατηρήσουμε της σταθερότητα, που είναι η βασική εντολή της ΕΚΤ. Τα τελευταία 25 χρόνια, έχουμε διατηρήσει μέσο πληθωρισμό περίπου 2%, και τώρα παλεύουμε να τον μειώσουμε. Αλλά κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σίγουρα φέραμε το επίπεδο σταθερότητας που καθιστά το ευρώ το δεύτερο διεθνές νόμισμα στον κόσμο μετά το δολάριο».
«Νομίζω ότι με τα νέα εργαλεία που χρειάστηκε να εφεύρουμε για να προσφέρουμε καλή νομισματική πολιτική και τις νέες τεχνολογίες, όπως το ψηφιακό ευρώ που σχεδιάζουμε, διασφαλίζουμε πραγματικά ότι η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη για το μέλλον» τόνισε.
Το προσωπικό της στυλ
Κληθείσα να περιγράψει το δικό της στυλ, το οποίο είχε τονίσει πριν από μία 4ετία, η Ευρωπαία Τραπεζίτης μίλησε για την ανάγκη της ομαδικής δουλειάς: «Το στυλ μου είναι μάλλον να προσεγγίζω όλες τις απόψεις, να ακούω όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, να λαμβάνω υπόψη τις αντίστοιχες θέσεις τους και να προσπαθώ να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη και φωνές γύρω από την απόφαση που θα λάβουμε στη συνέχεια. Αυτό ονομάζω το στυλ μου. Και νομίζω ότι δεν είναι κάτι συγκεκριμένο για μένα. Πρόκειται για την επίτευξη συναίνεσης απλώνοντας το χέρι και συμπεριλαμβάνοντας τους πάντες. (…) Θέλει περισσότερο χρόνο, είναι πιο επίπονο και πρέπει να απαλλαγείς από τον πολύ εγωισμό, αλλά νομίζω ότι είναι πιο διαρκές».
Τα μυστικά των συνεδριάσεων
Η κ. Λαγκάρντ δεν δίστασε να αποκαλύψει και τα μυστικά των συνεδριάσεων με τη διαμάχη μεταξύ γερακιών και περιστεριών, στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής;
« Οι συζητήσεις είναι ζωηρές, ειλικρινείς» τόνισε: «Οι άνθρωποι λένε αυτό που σκέφτονται. Και η δουλειά μου ως πρόεδρος είναι να διασφαλίσω ότι όλοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους και στη συνέχεια να τους ενώσω σε μια λογική απόφαση. Μπορεί να μην είναι η τέλεια απόφαση για τη μία ομάδα ή την άλλη, αλλά θα είναι μια απόφαση που πραγματικά πιστεύουμε ότι εκπληρώνει την αποστολή μας και θα μας κρατήσει ενωμένους».
Latest News
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα