![Ουκρανία: Πάνω από 410 δισ. υπολογίζεται το κόστος της ανοικοδόμησης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/2023-06-22T095441Z_747629807_RC2RJ1ADTHK2_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-RUSSIA-WAGNER-AFRICA-scaled.jpg)
Η Ουκρανία κάλεσε χθες τις δυτικές χώρες να υποσχεθούν ότι θα της χορηγήσουν άμεσα περισσότερα από 6 δισ. δολάρια προκειμένου να τη βοηθήσουν να ξεκινήσει να ανοικοδομείται τους επόμενους 12 μήνες. Εκπρόσωπος του Κιέβου τόνισε ότι η εισβολή της Ρωσίας και ο πόλεμος που συνεχίζεται σημαίνουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο έργο ανοικοδόμησης στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε διάσκεψη στο Λονδίνο, όπου η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλοι υποσχέθηκαν πρόσθετη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένι Σμιχάλ δήλωσε ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερα κεφάλαια, αλλά και δεσμεύσεις για συγκεκριμένα έργα, όχι μόνο για να ανακάμψει αλλά και για να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό μέλος του δυτικού κόσμου.
Ρωσία: Ας μιλήσουμε για την κόλαση στην Ουκρανία – Η λέξη «πόλεμος» εξάλλου είναι απαγορευμένη
Το συνολικό κόστος
Το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο ρωσικός στρατός ανέρχεται σε 411 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος συνυπολογίζει τις απώλειες της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή έως τον Φεβρουάριο του 2023, αυξάνεται με κάθε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα. Η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στις αρχές του μήνα θα έχει προσθέσει αρκετά δισεκατομμύρια επιπλέον. Η Ουκρανία χρειάζεται 14 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος για επείγουσες επισκευές και για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Αναζητεί επίσης έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του πρώτου μέρους ενός «πράσινου σχεδίου Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας βιομηχανίας χάλυβα χωρίς άνθρακα.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του, μέσω βίντεο, για τη μέχρι τώρα στήριξη, ήταν ευθύς: το Κίεβο χρειάζεται επίσης συγκεκριμένες δεσμεύσεις για έργα που θα βοηθήσουν την Ουκρανία όχι μόνο να ανακάμψει αλλά και να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω.
Εκκληση του Σούνακ
Επειτα από σχεδόν 16 μήνες πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που κατέστρεψε σπίτια, νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες υποδομές, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ άνοιξε τη διάσκεψη με έκκληση προς τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση. Αντιμετωπίζοντας τη βασική δυσκολία για τις περισσότερες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ουκρανία – την ασφάλιση έναντι ζημιών και καταστροφών από τον πόλεμο -, ο Σούνακ ανακοίνωσε το πλαίσιο της διάσκεψης του Λονδίνου για την ασφάλιση κινδύνων πολέμου, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την αποδέσμευση των επενδύσεων. Ο βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης μέτρα που περιλαμβάνουν πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκλειδώσουν τον δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πάντως οι διοργανωτές εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν θα συγκεντρωθούν τα τεράστια ποσά που χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια χώρα που έχει υποστεί τόσες ζημιές. Για παράδειγμα, αναφέρουν την υπόσχεση της ΕΕ για 50 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε μια ημέρα νωρίτερα. Ακούγεται γενναιόδωρη και θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού της Ουκρανίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, τα 4/5 θα χρησιμοποιηθούν για καθημερινές δαπάνες και για τη χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεων στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ, αφήνοντας ελάχιστα για άλλου είδους δαπάνες.
Πηγή tanea.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
![Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Takis-Oikonomopoulos-600x400.jpg)
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος
![ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-03_14-47-12-2-2-1200x900-1-600x450.jpg)
ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό
Που υπάρχουν κατολισθήσεις
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Σαντορίνη: Σύσκεψη Κεφαλογιάννη με τους τουριστικούς φορείς για το νησί – Τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Το μήνυμα Κεφαλογιάννη για τη Σαντορίνη στη σύσκεψη με τουριστικούς φορείς
Στο επίκεντρο τα μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη Σαντορίνη
![Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_peiraias2-600x352.png)
Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ
Σε μία περίοδο όπου μια νέα περιδίνηση στις αγορές θα έσπρωχνε τις πληθωριστικές πιέσεις προς τα επάνω, τόσο η ευρωπαϊκή, όσο και η ελληνική οικονομία απεύχεται την κλιμάκωση «ανταλλαγής δασμών»