Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων απασχολεί έως και 190.000 άτομα, τα οποία εργάζονται σε περίπου 10.000 εταιρείες με εκτιμώμενη αξία 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση της K33 Research, με τίτλο «Η αναδυόμενη βιομηχανία των Κρυπτονομισμάτων», η οποία παρέχει μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή επισκόπηση της συγκεκριμένης παγκόσμιας βιομηχανίας.
Ειδικότερα, το 60% όλων των εργαζομένων στα cryprto, ή 62.400 άτομα, απασχολούνται σε χρηματιστήρια και brokers. Επιπλέον, το 26% (ή 48.500 άτομα) ασχολείται με χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η ανάλυση blockchain και η εγγραφή εταιρειών εξόρυξης απασχολούν σχεδόν 40.000 υπαλλήλους. Τέλος, 12.000 θέσεις εργασίας (ή 6%) έχουν βρεθεί στο gaming και NFTs. Η έκθεση K33 ανέφερε επίσης μια «άλλη» κατηγορία με 24.800 θέσεις εργασίας.
Crypto-phising αξίας 645 εκατ. δολ.- Στα ύψη οι απάτες στα κρυπτονομίσματα
Σύμφωνα με την Κ33 το 30% αυτών των 190.000 εργαζομένων κατοικούν στις ΗΠΑ. Ο Anders Helseth, αντιπρόεδρος της K33 Research, πιστεύει ότι αυτή η τάση θα παραμείνει η ίδια, με τις ΗΠΑ να αποτελούν «κέντρο βάρους για τη βιομηχανία των crypto».
Η crypto-απασχόληση ανά τον κόσμο
Αναφορικά με την εξάπλωση και την κατανομή των θέσεων εργασίας στην εν λόγω βιομηχανία παγκοσμίως, η Βόρεια Αμερική, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς κυριαρχούν. Στην Ευρώπη, όπου οι ρυθμιστικές αρχές κινούνται εντός του πλαισίου MiCA, το ποσοστό ανέρχεται στο 24%. Το ένα τρίτο εξ αυτών αφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ.
Στη Νότια Ασία, η Ινδία είναι ο κορυφαίος εργοδότης, με το 20% του περιφερειακού εργατικού δυναμικού. Υπολογίζεται ότι το 11,5% των Ινδών είναι χρήστες crypto.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στην Ασία είναι η Κίνα, με 15%, παρά την εχθρική στάση του Πεκίνου απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Δεδομένης της απαγόρευσης της Κίνας στα κρυπτονομίσματα από το 2021, πολλοί θα υπέθεταν ότι η χώρα θα ήταν πίσω στην τεχνολογία blockchain. Ωστόσο, η χώρα αυτή τη στιγμή κάνει πολλή έρευνα για το blockchain και τις περιπτώσεις χρήσης του. Το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας ενέκρινε τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Καινοτομίας Τεχνολογίας Blockchain (NBTIC), το οποίο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη λογισμικού, υλικού και θεμελιωδών θεωριών για περιπτώσεις χρήσης που μπορούν να ωφελήσουν την οικονομία της Κίνας.
Το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελβετία έχουν φημιστεί ως φιλικοί προς τα κρυπτονομίσματα προορισμοί όπου ο κανονισμός είναι σαφής και απλός. Ωστόσο, δεν ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ στον αριθμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται και των εργαζομένων, που απασχολούνται.
Περίπου το 4% του εργατικού δυναμικού της βιομηχανίας κατοικεί στην Αφρική, με τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική να είναι οι κύριοι κόμβοι. Η περιοχή έχει δει ένα αυξανόμενο επίπεδο υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων. Η αγορά κρυπτονομισμάτων της Αφρικής αυξήθηκε κατά πάνω από 1200% μεταξύ 2020 και 2021. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις για την ευρεία υιοθέτηση στην ήπειρο. Μεταξύ αυτών, η έλλειψη ρυθμιστικής σαφήνειας και η έλλειψη τεχνολογικής υποδομής σε πολλές αφρικανικές χώρες.