Δημιουργικές λύσεις αναζητούν οι οινοπαραγωγοί της Ισπανίας, καθώς η ξηρασία απειλεί τη συγκομιδή σταφυλιών, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι αμπελώνες σε όλη τη διάσημη περιοχή παραγωγής κρασιού Penedes της Καταλονίας είναι τόσο ξηραμένοι που οι ρίζες των αμπελιών ηλικίας 30 ετών έχουν καταστραφεί, αφήνοντας συρρικνωμένα κόκκινα και πράσινα σταφύλια να μαραζώνουν κάτω από τον έντονο ήλιο – προς απογοήτευση του κλάδου.
Τα μισά σταφύλια
Η βορειοανατολική περιοχή είναι από τις περισσότερο επηρεασμένες από τη μακροχρόνια ξηρασία της Ισπανίας, το πιο έντονο φαινόμενο που έχει καταγραφεί από τότε που υπάρχουν αρχεία, το 1961.
Ο κλάδος των οινοπαραγωγών πιστεύει ότι θα μπορούσε να χάσει μεταξύ 35% και 55% των σταφυλιών σε σύγκριση με μια σχετικά κανονική συγκομιδή λόγω της ξηρασίας δήλωσε ο Quim Tossas, πρόεδρος της AE CAVA, ενός επιχειρηματικού ομίλου που αντιπροσωπεύει το 75% των παραγωγών κρασιού.
«Η κατάσταση είναι δραματική», πρόσθεσε.
Δημιουργικές λύσεις
Το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού πωλείται εκτός Ισπανίας – ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αφρώδους οίνου στον κόσμο μετά τη Γαλλία. Πέρυσι, ο κλάδος παρήγαγε 249 εκατομμύρια φιάλες, 4,6% περισσότερες από το 2021.
Καθώς οι ξηρασίες και οι υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες αναμένεται να ενταθούν ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, ορισμένοι παραγωγοί αναζητούν δημιουργικές λύσεις, ελπίζοντας να μειώσουν τη χρήση του νερού.
Το οινοποιείο Vilarnau επαναχρησιμοποιεί νερό για καθαρισμό ώστενα ποτίζει τους αμπελώνες, διαχωρίζοντας τα αμπέλια ώστε να υποφέρουν λιγότερο από αυτό που αποκαλούν «υδρικό στρες» και χρησιμοποιώντας άλλους σπόρους και ποικιλίες που θεωρούνται πιο ανθεκτικές στην ξηρασία.
Η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στην αλλαγή της νοοτροπίας της αμπελουργίας», δήλωσε η Εύα Πλάζας, οινολόγος στο Vilarnau.
«Πιστεύω ότι το μέλλον θα εξελιχθεί ως εξής: γηγενείς ποικιλίες, πολύ μεγαλύτερες (απόσταση μεταξύ) θέσεις φύτευσης και να προσπαθήσουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το νερό που έχουμε, έτσι ώστε όλα αυτά να καταλήξουν να αθροίζονται ώστε να έχουμε ποιοτικά σταφύλια στην περιοχή».
Latest News
Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι αγρότες από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Η εμπορική συμφωνία ΕΕ - Mercosur «ετοιμάζεται» εδώ και 25 χρόνια περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου
Στα 160 εκατ. τόνους η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ – Ψηλά στο αιγοπρόβειο στην Ελλάδα
Πόσο και ποιοι παράγουν γάλα (αιγοπρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο) η ΕΕ – Πώς κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις αιρεσιμότητας για να μη χαθούν αγροτικές επιδοτήσεις
Οι υποχρεώσεις των αγροτών στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας 2024, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Επιβολή κυρώσεων αν δεν τηρηθούν οι απαιτήσεις
Πώς θα βελτιωθεί το πρόγραμμα των νέων αγροτών - Τι προτείνει η ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της
Τι προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία λιπασμάτων
Η δυναμική που διαμορφώνεται στον κλάδο των λιπασμάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αναδείχτηκε κατά την εκδήλωση - συνέδριο του ΣΠΕΛ
Ποιος φταίει για την έξαρση της ευλογιάς προβάτων, ρωτούν οι κτηνοτρόφοι
Το αίτημα για εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές από την ευλογιά προβάτων επαναλαμβάνει ο ΣΕΚ
Πράσινο φως σε νέους κανόνες για την προστασία των φυτών από τα παράσιτα
Δημιουργείται φυτοϋγειονομική ομάδα έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών
Η Γεωργία Κωστηνάκη στο τιμόνι του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος
Ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδος στοχεύει στη διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για το ελληνικό ρύζι - Ποιο είναι το νέο ΔΣ
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος