Ηχηρά καμπανάκια για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η Ευρώπη να πραγματοποιήσει την πράσινη μετάβαση έκρουσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MYTILINEOS και πρόεδρος της ένωσης Eurometaux (εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων), μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IΟSCO).

Πράσινη ενέργεια από φωτοβολταϊκά της Mytilineos σε data centers στο Δουβλίνο

«Μιλάμε χρόνια για την πράσινη μετάβαση χωρίς να λάβουμε υπόψιν την βιωσιμότητα και την αυτάρκεια, πράσινη μετάβαση χωρίς οικονομική βιωσιμότητα δεν υπάρχει, ο όμιλός μας κατάφερε να παραμείνει ανταγωνιστικός στις βιομηχανικές του δραστηριότητες επενδύοντας από νωρίς σε πράσινη κατεύθυνση από νωρίς αλλά με τρόπο βιώσιμο, αλλιώς το green deal θα είναι ένα πουκάμισο αδειανό», σημείωσε.

«Σε απελπισία ο παραγωγικός κόσμος από τις κοντόφθαλμες πολιτικές της ΕΕ»

«Η πολιτική της ΕΕ είναι κοντόφθαλμη, όλοι οι εκπρόσωποι του παραγωγικού κόσμου είναι σε απελπισία, η ΕΕ ξεχνάει τον παράγοντα ανταγωνιστικότητα, η πράσινη μετάβαση πρέπει να αλλάξει ταχύτητες. Η Ευρώπη μιλά για ενεργειακή μετάβαση βάζοντας προσκόμματα, θα περάσουμε δεκαετίες με το φυσικό αέριο, δεν μπορούν οι μπαταρίες να το υποκαταστήσουν ακόμα. Χωρίς επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων δεν θα μπορούν τα δίκτυα να σηκώσουν τις ΑΠΕ, αυτό γίνεται γιατί υπήρξε από την αρχή κακός συνδυασμός, πετάμε ενέργεια αυτή την στιγμή λόγω ανισορροπίας προσφοράς – ζήτησης, η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει πως χρειάζεται να στηρίξει την βιομηχανία», επεσήμανε ο κ. Μυτιληναίος.

«Αλωνίζει η Κίνα, βήματα προς τα πίσω η Κομισιόν»

«Η Κομισιόν βιάστηκε να εγκαταλείψει γρήγορα από το φυσικό αέριο, ευτυχώς στην Ελλάδα το αποφύγαμε, η Κομισιόν αντί να κάνει βήματα προς τα μπρος κάνει προς τα πίσω. Η Κίνα αλωνίζει στις ΑΠΕ, αντιπροσωπεύει τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής συμβάλλοντας κατά 40% στο ΑΕΠ της, η Ευρώπη τι κάνει;» αναρωτήθηκε.

«Οι ΗΠΑ με οικονομικά κριτήρια, η Ευρώπη με πολιτικά»

«Η βιομηχανική κατανάλωση ηλεκτρισμού είναι ο παράγοντας game changer. Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί Κίνα και ΗΠΑ. Για παράδειγμα η Κομισιόν ενώ θέσπισε νόμο για τα κρίσιμα ορυκτά που θα πρέπει να παράγονται στην ΕΕ ξέχασε να μας πει πως θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις για να εφαρμοστεί ο νόμος, οι ΗΠΑ λειτουργούν με οικονομικά κριτήρια, η Ευρώπη με πολιτικά», υποστήριξε εστιάζοντας στην αποβιομηχάνιση της Ευρώπης η οποία «έχει μεγάλες κοινωνικές συνέπειες».

Το κόστος της μετάβασης

«Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είτε φεύγουν από την Ευρώπη είτε κλείνουν, πρέπει να καταλάβουν όλοι πως η πράσινη μετάβαση έχει κόστος, κανείς δεν μιλούσε πριν 10 χρόνια όταν ξεκινούσαμε την πράσινη μετάβαση, όλοι υπερθεμάτιζαν τότε, και που είστε ακόμα θα πω εγώ για το κόστος της πράσινης μετάβασης η οποία είναι αναγκαία», ανέφερε.

«Επιλέξαμε να παραμείνουμε στην ελληνική κεφαλαιαγορά γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, διατηρούμε τον εξωστρεφή χαρακτήρα της εταιρείας μας, είμαστε energy transition company, είμαστε ο μοναδικός Έλληνας επενδυτής ΑΠΕ στον Καναδά», υποστήριξε.

«Σχέδιο τώρα, τα άκρα καραδοκούν, καλό παράδειγμα η Ελλάδα»

«Χρειάζονται έγκαιρα σχέδιο, επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις για την πράσινη μετάβαση, η Ευρώπη δεν το έχει καταλάβει ακόμα, η Ελλάδα θεωρώ πως μπορεί να δώσει το καλό παράδειγμα στην Ευρώπη, ίσως για πρώτη φορά. Αν δεν δράσει έγκαιρα η Ευρώπη τα άκρα θα κυριαρχήσουν», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις