Το συνεχές «ανέβασμα» το διαδίκτυο εικόνων, κειμένου, βίντεο και ήχου που φαίνονται σαν να έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι αλλά είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) θορύβησε τόσο πολύ την Ουάσιγκτον που ξεκινά έρευνες για τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης (ΜΙΤ): Δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο της AI

Η Microsoft που έχει επενδύσει στην ChatGPT της οποίας το OpenAI φαίνεται να έχει πάρει προβάδισμα στο ΑΙ και η Nvidia, η οποία προμηθεύσει μαζικές εταιρείες μικροτσίπ για τέτοιες τεχνολογίες, αποτελούν όπως όλα δείχνουν το επίκεντρο τέτοιων ανησυχιών. Για το λόγο αυτό οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ τις βάζουν στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν οι κατέχουν μονοπωλιακή θέση στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) λειτουργώντας αρνητικά για τον υπόλοιπο ανταγωνισμό.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν την υπόθεση και να μοιράσουν τις αρμοδιότητες για τις έρευνες. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα αναλάβει τη διερεύνηση πιθανής παραβίασης της νομοθεσίας περί μονοπωλίων από την Nvidia, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου θα αναλάβει την Microsoft και τη συνδεόμενη με αυτή OpenAI, αναφέρουν πηγές των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Microsoft και OpenAI

Η εταιρεία ChatGPT που έχει αναπτύξει το OpenAI, η οποία υποστηρίζεται με κεφάλαια πολλών δις δολαρίων από τη Microsoft, εισήγαγε -για παράδειγμα- λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης τον Φεβρουάριο που δημιουργεί απευθείας βίντεο από κείμενα.

Επίσης η FTC διενεργεί ήδη έρευνα για τη Microsoft, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία έκλεισε συμφωνία με τη νεοφυή (startup) εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Inflection AI ώστε να αποφύγει ελέγχους των εποπτικών αρχών σύμφωνα άλλες πληροφορίες από την The Wall Street Journal,. Το Μάρτιο η Microsoft προσέλαβε σχεδόν όλο το προσωπικό της εταιρείας startup και συμφώνησε να πληρώσει περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια για την άδεια χρήσης της τεχνολογίας της. Με τον ντιλ αυτό ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο η θέση της Microsoft στο ΑΙ. Η εταιρεία κολοσσός έχει μερίδια εκτός από το OpenAI και στη γαλλική startup Mistral καθώς και στην G42 με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Έχει συνεργαστεί στενά με αυτές για την ανάπτυξη ΑΙ.

Η επένδυση της Microsoft στο OpenAI ήταν επίσης στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά η Κομισιόν δεν έχει ξεκινήσει ακόμη κάποια τέτοια επίσημη έρευνα.

Η Nvidia

Η σχεδιαζόμενη έρευνα των ΗΠΑ στη Nvidia συνδέεται με τους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία «κλειδώνει» τους πελάτες στη χρήση των μικροτσιπ τεχνητής νοημοσύνης και στο πώς διανέμει τα μικροτσιπ αυτά στους πελάτες της, ανέφεραν οι NYT, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιποι παίκτες του κλάδου ανησυχούν για την κυριαρχία της.

Η εταιρεία με επικεφαλής τον Τζένσεν Χουάνγκ ήταν ήδη η εταιρεία ημιαγωγών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Τώρα, είναι η πρώτη τέτοια εταιρεία που έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση ξεπερνώντας ακόμη και την Apple. Οι μετοχές της Nvidia με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 147% φέτος, προσθέτοντας περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της, καθώς η μεγάλη ζήτηση για τα μικροτσιπ της που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζεται. Η τελευταία φορά που η Nvidia είχε κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από αυτή της Apple ήταν το 2002, πέντε χρόνια πριν από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone.

Κολοσσοί με κεφαλαιοποίηση 3 τρις δολάρια η μία

Η έρευνα έρχεται καθώς η Microsoft η οποία κατέχει σημαντικό ποσοστό στην OpenAI και η Nvidia έχουν γίνει οι δύο μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίησή τους, η οποία ξεπερνά τα 3 τρις δολάρια για την κάθε μια. Αυτό οφείλεται στο ράλι των μετοχών τους λόγω των προσδοκιών των επενδυτών για το ΑΙ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη