Την υπογραφή περισσότερων συμφωνιών εισαγωγής πετρελαίου με χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, σε μειωμένες τιμές, εξετάζει η Ινδία σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας , Χαρντιπ Σινγκ Πουρι (Hardeep Singh Puri).

Ο Χ. Σ. Πουρι , που αναλαμβάνει το υπουργείο για δεύτερη φορά δήλωσε επίσης ότι η κρατική εταιρεία Bharat Petroleum Corp σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα νέο διυλιστήριο και πως  ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι (Narendra Modi) θέλει να προστατέψει τους καταναλωτές απο τις ασταθείς αγορές πετρελαίου και να παρέχει ενέργεια σε προσιτές τιμές.

Ινδία: Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης Μόντι

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσης, αγοράζοντας με έκπτωση, καθώς οι δυτικές εταιρείες σταμάτησαν τις αγορές μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.

«Συνεργαζόμαστε με τη ρωσική ομοσπονδία. Είχαμε συζητήσεις με τους Ρώσους για μακροπρόθεσμες συμφωνίες», δήλωσε ο Πουρι.
«Είμαι βέβαιος ότι τόσο οι παίκτες του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα μας θα υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες με χώρες όπου βλέπουν όφελος από αυτό», είπε, όταν ρωτήθηκε αν οι ινδικές κρατικές εταιρείες εξετάζουν την υπογραφή τέτοιων συμφωνιών με τη Ρωσία.

Ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες διύλισης Reliance Industries και Nayara Energy έχουν υπογράψει ετήσια συμφωνία εισαγωγής με τη Ρωσία, η κρατική εταιρεία διύλισης Indian Oil Corp δεν έχει ακόμη ανανεώσει τη συμφωνία της.

Αύξηση της παραγωγής

Η Nayara Energy, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία σε ρωσικές οντότητες, έχει επίσης υπογράψει ετήσια συμφωνία προμήθειας αργού με έμπορο για την αγορά περίπου 8-10 εκατομμυρίων βαρελιών κάθε μήνα με έκπτωση 3-3,50 δολάρια ανά βαρέλι που συνδέεται με τον δείκτη του Ντουμπάι το 2024.

Οι ινδικές κρατικές εταιρείες διύλισης BPCL και Hindustan Petroleum Corp  εξετάζουν επίσης την υπογραφή μακροπρόθεσμων συμφωνιών με τη Ρωσία.

Ο Ινδός υπουργός Πετρελαίου, δήλωσε ακόμη ότι η τοποθεσία και η δυναμικότητα ενός νέου διυλιστηρίου που σχεδιάζει η BPCL δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Είπε ότι η Ινδία θέλει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της, η οποία παραμένει στάσιμη εδώ και χρόνια. Η κρατική εταιρεία Oil and Natural Gas Corp έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την αναζήτηση τεχνικών συνεργασιών με παγκόσμιους πετρελαϊκούς ομίλους για την αύξηση της παραγωγής της δυτικής υπεράκτιας περιοχής Mumbai High Field, είπε.

Η παραγωγή από το Mumbai High Field μειώνεται από το 2018. Έχοντας φθάσει στο μέγιστο των 471.000 βαρελιών ανά ημέρα (bpd) το 1984-85, παρήγαγε κατά μέσο όρο 134.000 bpd κατά το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή