
Έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε την Τρίτη στο Ισραήλ η αναπάντεχη απόφαση της Βρετανίας να παγώσει 30 άδειες εξαγωγής όπλων προς το εβραϊκό κράτος από τις συνολικά 350 που έχουν υπογραφεί μεταξύ των κυβερνήσεων του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό επιβολής κυρώσεων προς το Ισραήλ που επέβαλε μια δυτική, σύμμαχος και φίλη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η οργή των ισραηλινών αξιωματούχων έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες φίλες και σύμμαχοι χώρες της Δύσης το παράδειγμα του Λονδίνου και να αρχίσουν να κλείνουν τις στρόφιγγες ροής οπλικών συστημάτων προς το Ισραήλ.
Νορβηγία: Τι αλλάζει το μεγαλύτερο fund του κόσμου – Ο ρόλος του Ισραήλ
«Η Βρετανία έστειλε ένα πολύ προβληματικό μήνυμα στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και στους χορηγούς της στο Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Ελί Κοέν είπε ότι με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση του Λονδίνου «ενθαρρύνει όσους σκοτώνουν μωρά, απάγουν ηλικιωμένους και βιάζουν γυναίκες».
Όσοι παίρνουν τέτοιες αποφάσεις «δεν πρέπει να εκπλήσσονται όταν οι τρομοκράτες χτυπούν τις πόρτες τους», είπε ο Κοέν.
Καθησυχαστικές δηλώσεις
Από την βρετανική πλευρά είναι εμφανής η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ να ρίξει τους τόνους και να υποβαθμίσει το όλο γεγονός. Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ.
Ο ανταποκριτής της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos» στο Τελ Αβίβ μεταδίδει ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθενται εν αμφιβόλω οι παραδόσεις των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 νέας γενιάς και μεγάλης ακτίνας δράσης, που επιτρέπουν την εκτέλεση αποστολών εναντίον στόχων στο Ιράν ή εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.
«Οι εξαγωγές βρετανικών όπλων είναι εξάλλου περιορισμένες. Σύμφωνα με τις στατιστικές των Ισραηλινών η αξία τους δεν ξεπέρασε τα 53 εκατ. δολάρια το 2022. Αντίθετα, οι ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα παρέχει περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας πολεμικού υλικού που εισάγει το Ισραήλ», σημειώνει ο Πασκάλ Μπρινέλ της «Les Echos».
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας προσθέτει μια «σημαντική λεπτομέρεια»: οι αγορές πολεμικού υλικού από το Ισραήλ χρηματοδοτούνται σχεδόν στο σύνολό τους από την ετήσια τακτική αμερικανική στρατιωτική βοήθεια των 3,8 δισ. δολαρίων και επιπλέον από την έκτακτη βοήθεια αξίας 14 δισ. δολαρίων που ενέκρινε την άνοιξη το Κογκρέσο, δίχως να λαμβάνεται υπόψη ένα κονδύλι 500 εκατ. δολαρίων που χορηγούν οι ΗΠΑ για τη συντήρηση και λειτουργία των διαφόρων συστημάτων αεράμυνας που έχει αναπτύξει το Ισραήλ.
50.000 βόμβες
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος σύμμαχος και ο κύριος προμηθευτής πολεμικού υλικού του Ισραήλ. Από τις 7 του περασμένου Οκτωβρίου που έγινε η καταδρομική εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ οι ΗΠΑ έχουν παράσχει 50.000 βόμβες και πυραύλους στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Εξ αυτών των πολεμοφοδίων τα δύο τρίτα ήταν βόμβες ενός τόνου.
«Πλέον των ΗΠΑ όμως, το εβραϊκό κράτος έχει στραφεί τους τελευταίους μήνες σε νέους προμηθευτές όπως είναι η Ινδία ή η Σερβία, ιδιαίτερα για την αγορά εκρηκτικών και όπλων που χρησιμοποιούνται στο Πεζικό», γράφει ο ανταποκριτής της «Les Echos».
Προηγήθηκαν οι Αμερικανοί
«Η έντονη αντίδρασή μας στην απόφαση της Βρετανίας να παγώσει ένα μέρος των εξαγωγών όπλων εξηγείται κυρίως από τον φόβο ότι άλλες χώρες θα επιβάλουν με τη σειρά τους κυρώσεις με αποτέλεσμα να μας απομονώσουν περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο», εξήγησε στη γαλλική εφημερίδα ένας Ισραηλινός διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις όπλων θα μπορούσαν επίσης να εξελιχθούν σε ένα μέσο πίεσης για την απόσπαση παραχωρήσεων από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Δεν είναι πρώτοι οι Βρετανοί που παγώνουν συμφωνία παράδοσης όπλων στο Ισραήλ. Είχαν προηγηθεί οι ύπατοι σύμμαχοι, οι Αμερικανοί, οι οποίοι τον περασμένο Μάιο είχαν παγώσει την παράδοση 3.500 βομβών υψηλής ισχύος υπό τον φόβο ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θα τις χρησιμοποιούσε στις επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.
Έπειτα από δημόσια καταγγελία της απόφασης αυτής από τον Βενιαμίν Νετανιάχου, η Ουάσιγκτον ήρε εν μέρει την απαγόρευση και προχώρησε σε κάποιες παραδόσεις βομβών υψηλής ισχύος.
Μνήμες από το ‘67
«Τίποτα δεν εγγυάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα καταφύγουν ξανά σε ανάλογα μέτρα, ειδικά από τη στιγμή που οι σχέσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις γίνονται όλο και πιο τεταμένες λόγω των απαιτήσεων του Νετανιάχου, οι οποίες απειλούν να εκτροχιάσουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή ενός αμερικανικού σχεδίου για κατάπαυση του πυρός», μεταδίδει από το Τελ Αβίβ ο ανταποκριτής της «Les Echos».
«Το μποϊκοτάζ της Βρετανίας, έστω και μερικό, έφερε πολύ άσχημες αναμνήσεις στους Ισραηλινούς. Το 1967, τρεις μέρες πριν από την έναρξη του Πολέμου των Έξι Ημερών, ο στρατηγός Ντε Γκωλ κήρυξε εμπάργκο όπλων. Αυτό το μέτρο είχε πολύ άσχημο αντίκτυπο στο Ισραήλ, διότι η Γαλλία ήταν από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο κύριος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ», σημειώνει ο Πασκάλ Μπρινέλ.
Ο ανταποκριτής θυμίζει ότι οι κυρώσεις που είχε λάβει τότε ο Γάλλος πρόεδρος «είχαν προκαλέσει ένα πραγματικό τραύμα στους Ισραηλινούς, που το ξεπέρασαν αφενός στρεφόμενοι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφετέρου αναπτύσσοντας μια ακμάζουσα βιομηχανία όπλων στη χώρα τους».


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς