
Νέος γύρος για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ανοίγει σήμερα. Οι υπουργοί Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Παπαναστασίου συναντώνται επιδιώκοντας να κλείσουν και τις τελευταίες εκκρεμότητες προκειμένου να ανοίξει και η πόρτα συμμετοχής των επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης του έργου των 2 δισ. ευρώ, του Great Sea Interconnector.
Φορέα τον οποίο σήμερα ελέγχει πλήρως ο ΑΔΜΗΕ και βρίσκεται προ των πυλών το γαλλικό fund Meridiam και οι πληροφορίες μιλούν για ανάλογο ενδιαφέρον και από αμερικανικό και ισραηλινό fund.
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου και τι ζητά η Λευκωσία
Σύμφωνα με όσα είπε χθες στο περιθώριο του Athens Energy Summit ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου στη σημερινή συνάντηση με τον Θόδωρο Σκυλακάκη αναμένει να συζητήσουν το περιεχόμενο της επιστολής που έχει αποστείλει η Αθήνα απέναντι στα ζητήματα που άνοιξε η Λευκωσία για την υλοποίηση του έργου «Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου»
Η Λευκωσία ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυπριακή δημοκρατία να έχει τον έλεγχο των παγίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου για την Κύπρο παραμένουν τρία τα σημαντικά θέματα προκειμένου το έργο να τρέξει αλλά και να λειτουργήσει:
- Η μείωση του κόστους ενέργειας των καταναλωτών της Κύπρου
- Η γεωπολιτική ασφάλεια, η οποία θα κλειδώσει με τη συμμετοχή ισχυρών διεθνών επενδυτών
- Η οικονομική βιωσιμότητα του έργου
Τι απαντά η Αθήνα
Όπως αναφέρουν πηγές στον ΟΤ, η Αθήνα στην επιστολή της στο θέμα του ελέγχου των παγίων αναμένεται να αποσαφηνίσει για μία ακόμη φορά πώς εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία εισέλθει ως επενδυτής και μέτοχος στον Great Sea Interconnector τότε θα έχει την κυριότητα του μεριδίου που της αντιστοιχεί.
Αξίζει να σημειωθεί πώς ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Athens Energy Summit για το αν η Κύπρος θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης του έργου, παρέπεμψε στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου κατόπιν της αξιολόγησης του περιεχομένου της επιστολής της Αθήνας.
Άλλες πηγές από την Αθήνα, υπογραμμίζουν δε, και την ανάγκη ώστε οι ρυθμιστικές αρχές να ολοκληρώσουν και το απαραίτητο πλαίσιο που θα επιτρέψει στα funds να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI.
Ο κ. Παπαναστασίου έδειξε με τις δηλώσεις του και την αναγκαιότητα της συμμετοχής αμερικανικού fund στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, ενώ τόνισε και το μεγάλο ενδιαφέρον των ισραηλινών για το έργο.
Τόνισε δε τη στρατηγική σημασία του GSI για την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου και του Ισραήλ καθώς και για την Ελλάδα, η οποία εξελίσσεται και με αυτό το έργο σε ενεργειακό hub.


Latest News

Παγώνει πληρωμές ο ΑΔΜΗΕ στη Nexans για το «GSI» - Οι αβεβαιότητες και η πολιτική κάλυψη
Εκκρεμείς δόσεις για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου δεν κατέβαλε ο ΑΔΜΗΕ στη Nexans – Με πολιτική κάλυψη και σε συνεννόηση με τη Nexans η παύση πληρωμών

Οι επιδοτήσεις Μαρτίου για το ρεύμα - Τι ισχύει για το Κοινωνικό Τιμολόγιο
Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 15 €/MWh ή 1,5 λεπτό/kWh - Ποια είναι η τιμή για το πράσινο τιμολόγιο

Βουτιά 18% στα ρωσικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου έπαιξαν ρόλο στα χαμηλότερα έσοδα για τη Ρωσία όπως καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2025

Διετή παράταση του κανονισμού για την αποθήκευση φυσικού αερίου προτείνει η Κομισιόν
Οι συστάσεις της Κομισιόν για το φυσικό αέριο και τα σχέδια για νέο πλαίσιο ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης

Ανακατατάξεις στον κλάδο της ενέργειας - Χρονιά ρεκόρ για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές
Οι ραγδαίες μεταβολές στον τομέα της ενέργειας και οι δυναμικές προοπτικές για το 2025 αποτυπώνονται σε μελέτη της Bain & Company

Καμπανάκι NATO για τις κινέζικες ΑΠΕ - Οι κίνδυνοι από την ενεργειακή εξάρτηση
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κίνα αναπτύσσονται και η άλλη μεριά του Ειρηνικού ανησυχεί

Δασμοί Τραμπ - «Καλη διασκέδαση» στους Νεοϋορκέζους με αυξήσεις στο κόστος ενέργειας
Τι θα κοστίσουν ενεργειακά στους Νεοϋορκέζους οι δασμοί Τραμπ

ΔΕΗ: Guidance Στάσση για 2 δισ. EBITDA το 2025 – Χωρίς φρένο οι επενδύσεις ΑΠΕ
Η ΔΕΗ πιάνει τον αναθεωρημένο στόχο για EBITDA 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024

Οι traders λένε όχι στην παράταση των κανονισμών αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ
Τι κίνδυνο βλέπουν οι traders στην παράταση κανονισμών αποθήκευσης φυσικού αερίου

Πράσινο φως από ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Απρίλιο
Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Απρίλιο