Μια νέα έκθεση με τίτλο «Ψηφιοποίηση: Μια ευκαιρία για την Ευρώπη» καταδεικνύει ότι μία αυξημένη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών κατά τα επόμενα έξι χρόνια θα μπορούσε να συντελέσει σε αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 18,7% και άνοδο της παραγωγικότητας της χώρας κατά 17,9%.

Η έκθεση, που διενεργήθηκε από την Deloitte για λογαριασμό της Vodafone, εξετάζει τους πέντε βασικούς παράγοντες – συνδεσιμότητα, ανθρώπινο κεφάλαιο, χρήση υπηρεσιών ίντερνετ, ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες – που μετρώνται από τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DESI), και αποκαλύπτει ότι ακόμη και μικρές βελτιώσεις μπορούν να έχουν μείζονα αντίκτυπο.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις 27 χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την περίοδο 2014-2019, η έκθεση αποκαλύπτει ότι μια αύξηση της τάξης του 10% στη συνολική βαθμολογία DESI για ένα κράτος – μέλος σχετίζεται με κατά 0,65% υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εφόσον άλλοι βασικοί παράγοντες παραμένουν σταθεροί, όπως η εργασία, το κεφάλαιο, οι δαπάνες της κυβέρνησης και οι επενδύσεις στην οικονομία.

Για την Ελλάδα, η αύξηση της επίδοσής της στον δείκτη DESI για το 2019 κατά μόλις 5 μονάδες, από 35,1 σε 40, θα συντελούσε σε αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 0,93% και της παραγωγικότητας μακροπρόθεσμα κατά 4,6%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, εάν η κατανομή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ιδίως τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), που προορίζονται για την ψηφιακή μετάβαση, συγκεντρωνόταν σε τομείς που θα έδιναν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να θέσει ως στόχο τη βαθμολογία 90 στον δείκτη DESI έως το 2027, το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 18,7%. Και εάν κάθε κράτος- μέλος πετύχει το ορόσημο του 90, η έκθεση σημειώνει ότι «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ολόκληρη την ΕΕ θα ήταν κατά 7,2% υψηλότερο στο τέλος της περιόδου, με κυρίως ωφελούμενες τις χώρες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2019».

Η ψηφιοποίηση μπορεί να καταστήσει δυνατή την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα, όχι μόνο σε σχέση με τη συνδεσιμότητα και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και ενισχύοντας τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών και την απόδοση των δημόσιων υπηρεσιών. Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη καταδείξει γενικά τη θετική συσχέτιση μεταξύ ψηφιοποίησης και οικονομικών δεικτών.

Η νέα έκθεση αυτή προχωρά ένα βήμα παραπέρα, και βασίζεται σε μια προηγούμενη έκθεση Vodafone, που διενεργήθηκε επίσης από τη Deloitte, η οποία εξετάζει επίσης τα ευρύτερα οφέλη της ψηφιοποίησης, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Οικονομικά: αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ 0,6% και 18,7%, ανάλογα με τη χώρα, με την ΕΕ να σημειώνει συνολική αύξηση 7,2% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ έως το 2027 – ισοδύναμη με αύξηση του συνολικού ΑΕΠ κατά 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
  • Περιβαλλοντικά: όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε ψηφιακές τεχνολογίες, τόσο μεγαλύτερα είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη, από τη μείωση της χρήσης χαρτιού έως πιο αποδοτικές πόλεις και μειωμένη χρήση ορυκτών καυσίμων.
  • Ποιότητα ζωής: οι καινοτομίες στην ψηφιακή υγεία μπορούν να βελτιώνουν την προσωπική μας ευημερία και οι έξυπνες τεχνολογίες πόλης να στηρίζουν την υγεία μας με χαμηλότερες εκπομπές και θνησιμότητα.
  • Κοινωνική ενσωμάτωση: το ψηφιακό οικοσύστημα δημιουργεί ευκαιρίες σε περισσότερα μέλη της κοινωνίας. Καθώς επενδύουμε σε ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία, μπορούμε να μοιραστούμε τα οφέλη της ψηφιοποίησης με δικαιότερο τρόπο.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τηλεπικοινωνίες
Οπτικές ίνες: Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στο Αιγαίο
Επιχειρήσεις |

Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στο Αιγαίο με το έργο SEA-SPINE

Το πρόγραμμα SEA-SPINE περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή επτά νέων υποθαλάσσιων υποδομών για οπτικές ίνες και την διασύνδεση έντεκα νησιών του Αιγαίου πελάγους - Τι περιλαμβάνει η συμμετοχή της Cosmote

Vodafone Ελλάδος: Θετικό το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους – Στα 541 εκατ. ευρώ τα έσοδα
Επιχειρήσεις |

Στα 541 εκατ. ευρώ τα έσοδα της Vodafone Ελλάδος κατά το α' οικονομικό εξάμηνο

Η Vodafone επιβεβαίωσε την προσήλωση στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί μέσα στην προσεχή πενταετία, με επέκταση της υποδομής οπτικών ινών και συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G