
Η πανδημία έχει ανατρέψει το modus vivendi των ανθρώπων και το modus operandi των επιχειρήσεων, θέτοντας τις αντοχές όλων σε δοκιμασία. Οι ευέλικτοι και προσαρμοστικοί στις αλλαγές είναι εκείνοι που θα επιβιώσουν – αυτός είναι ένας φυσικός κανόνας που ισχύει από την εποχή των δεινοσαύρων.
Ομως η «νέα κανονικότητα» που διαμορφώνει η κρίση παρέχει αφ’ εαυτής σε κάποιους ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Οι ευνοημένοι από τη θεά Τύχη ή τις περιβόητες «συγκυρίες» εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να «σβήσουν από τον χάρτη» τους αντιπάλους τους.
Είναι η περίπτωση της μάχης μέχρις εσχάτων που φαίνεται ότι ξέσπασε στον παγκόσμιο κλάδο της αεροδιαστημικής, στον οποίο, ως γνωστόν, κυριαρχεί το δίπολο Boeing – Airbus. Εν προκειμένω, καθώς η πανδημία άλλαξε εκ βάθρων τα δεδομένα του αεροπορικού ταξιδιού και συνακόλουθα τις απαιτούμενες από τα αεροσκάφη νόρμες και προϋποθέσεις, η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική κοινοπραξία μοιάζει να έχει βρεθεί σε πλεονεκτικότερη θέση από την αμερικανική ανταγωνίστριά της.
Η Boeing εξάλλου χτυπήθηκε από την πανδημική κρίση σε μια δύσκολη γι’ αυτήν συγκυρία αμφισβήτησης της ασφάλειας των προϊόντων της, με την επί διετία σχεδόν απόσυρση από την κυκλοφορία του Β 737 ΜΑΧ εξαιτίας δύο πολύνεκρων δυστυχημάτων που οφείλονταν σε κατασκευαστική αστοχία, αλλά και των τεχνικών προβλημάτων που ανέκυψαν πρόσφατα με το B 777.
Ζήτηση για μικρά
Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις αερομεταφορές συνοψίζονται στην ανάγκη για την εξυπηρέτηση προορισμών μικρών αποστάσεων με αεροσκάφη μικρής χωρητικότητας επιβατών και χαμηλής κατανάλωσης καυσίμων. «Τα μεγαλύτερα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται σε υπερατλαντικές πτήσεις θα είναι τα τελευταία που θα επιστρέψουν στους αιθέρες» σημειώνει στο Bloomberg ο Γκιγιόμ Φορί, διευθύνων σύμβουλος της Airbus.
Ο γάλλος μάνατζερ παραδέχεται ότι το θηριώδες Α 380, η ιπτάμενη αυτή «πολιτεία» που έχει μήκος 73 μέτρα και μεταφέρει πάνω από 2.000 επιβάτες, δεν θα είναι από τα πρώτα που θα επαναδρομολογηθούν μόλις ομαλοποιηθεί κάπως από υγειονομικής απόψεως ο κόσμος.
Αιχμή του δόρατος
Αλλα μοντέλα, μικρότερα και οικονομικότερα, τροχοδρομούν και ελπίζουν να πάρουν εντολή απογείωσης εν όψει έναρξης της θερινής περιόδου διακοπών στο σαφώς πολυπληθέστερο από το νότιο, βόρειο ημισφαίριο. Τα μοντέλα της οικογενείας Α 320 εν προκειμένω αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Airbus στην προσπάθειά της να κερδίσει ύψος έναντι της Boeing.
Η αμερικανική εταιρεία πασχίζει να ανεβάσει και πάλι στους αιθέρες τα κάποτε ευπώλητα 737 Max και να τονώσει την παραγωγή και τις παραγγελίες του μικρομεσαίου 787 Dreamliner. Το μοναδικό καινούργιο μικρό μοντέλο που ετοιμάζεται πάντως είναι το Α321XLR, το οποίο πρόκειται να λανσάρει η Airbus το 2023 και ήδη κλέβει μερίδιο στις παραγγελίες από μεγαλύτερα μοντέλα.
Αλλαγή σκηνικού
Η Boeing προγραμμάτιζε να λανσάρει το νέο μοντέλο ευρείας ατράκτου 777Χ για να ανταγωνιστεί το Α 380. Μετρά ήδη καθυστερήσεις τριών ετών και πιθανότατα αυτές θα παραταθούν καθώς η πελατεία των αεροσκαφών αυτών αποτελείται ως επί το πλείστον από μάνατζερ επιχειρήσεων, από γιατρούς και άλλους επαγγελματίες που μετακινούνται (αναλώμασι μετόχων κατά κανόνα) για να συμμετάσχουν σε διεθνή συνέδρια. Απαξάπαντες οι αναλυτές προβλέπουν για τα επόμενα (ουκ ολίγα) έτη καθίζηση των επαγγελματικών ταξιδιών.
Πλεονεκτική θέση
Η Airbus, τέλος, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και για οικονομικούς/ταμειακούς λόγους. Στις αρχές του 2020 που ξέσπασε η υγειονομική κρίση είχε ρευστότητα 16 δισ. δολαρίων έναντι ρευστότητας 10 δισ. δολ. της Boeing, κυρίως επειδή η αμερικανική εταιρεία είχε εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών πληρώνοντας στους μετόχους της περί τα 40 δισ. δολάρια τα τελευταία χρόνια.
Ως εκ τούτου, «η Airbus έχει μεγαλύτερα περιθώρια για επενδύσεις προσαρμοσμένες στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημία» όπως παρατηρεί ο Ρόμπερτ Στάλαρντ της Vertical Research Partners.


Latest News

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Ο χρυσός παίρνει τον δρόμο της... επιστροφής - Γιατί «εγκαταλείπει» τη Νέα Υόρκη
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Μείωση 1,1% στα δημοσιονομικά έσοδα της Κίνας το α΄ τρίμηνο 2025
Τα δημοσιονομικά έσοδα για την Κίνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθαν συνολικά σε 821,54 δισ. δολάρια

Moody’s: Αυξάνει τις προβλέψεις για αθετήσεις πληρωμών
Κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώθηκαν 27 αθετήσεις πληρωμών, έναντι 38 την ίδια περίοδο πέρυσι

Ο Τραμπ δηλώνει απρόθυμος να συνεχίσει να αυξάνει τους δασμούς στην Κίνα - Τι είπε για TikTok
Ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους υπαινίχθηκε ότι έχουν γίνει προσπάθειες προσέγγισης της Κίνας για συνομιλίες

Το εγκώμιο Πάουελ «έπλεξε» ο Βιλεροούα - «Ένας υποδειγματικός κεντρικός τραπεζίτης»
«Ένας κεντρικός τραπεζίτης πρέπει να λέει την αλήθεια ανεξάρτητα και αυτό έκανε ... Χαιρετίζω τον επαγγελματισμό και το θάρρος του.» είπε ο Βιλερουά

O Τραμπ «απασφάλισε» - Αυξάνει τα τέλη για πλοία κατασκευασμένα στην Κίνα
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος σχεδιάζει να χρεώνει τα πλοία για κάθε ταξίδι, όχι για κάθε λιμάνι των ΗΠΑ, μετά από αντίδραση της βιομηχανίας

Έσοδα πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για το Netflix
Μεγάλες βοήθειες έλαβε το Netflix από τις φθηνές συνδρομές με προβολή διαφημίσεων, όπου αυτές είναι διαθέσιμες -

Κίνηση έκπληξη της Τουρκίας - Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων
Η απροσδόκητη κίνηση έρχεται καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τους δασμούς Τραμπ και αναταραχή από την σύλληψη Ιμάμογλου

Ο πρόεδρος της Renault αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan
Ο πρόεδρος της Renault, Ζαν-Ντομινίκ Σενάρ, θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα