Με οριακές απώλειες αλλά συντονισμένα άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη μέρα που θα ομιλήσει δια του Προέδρου και των αποφάσεών της η ισχυρότερη Κεντρική Τράπεζα του πλανήτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί -0,21% στις 426,00 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,33% στις 6.781,3 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,02% στις 14.560,4 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,19% στις 6.044 μονάδες.

Οι πιθανότητες είναι υψηλές, να ταρακουνήσει τις αγορές η Fed αυτή την εβδομάδα, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθεί να μην το κάνει. Με την άνοδο των επιτοκίων και την ανάκαμψη της οικονομίας, οι πολιτικές της Fed υπέρ της χαλάρωσης βρίσκονται στο προσκήνιο και όλο και περισσότερο μεγαλώνει το πλήθος των επενδυτών που θέτουν το ερώτημα πότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τα περιορίσει. Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είναι πιθανό να ερωτηθεί σχετικά με τις πολιτικές χαμηλού επιτοκίου και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της Fed κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Τύπο, μετά τη διήμερη συνάντηση της Fed που ολοκληρώνεται σήμερα.

Ο Πάουελ είναι απίθανο να είναι συγκεκριμένος, αλλά με όσα πει θα μπορούσε να συγκλονίσει την ήδη ευμετάβλητη αγορά ομολόγων και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να δώσει τάση στις μετοχές. Θα μπορούσε να πλήξει ιδιαίτερα τις growth stocks, εάν οι αποδόσεις των ομολόγων αρχίσουν να αυξάνονται.

 Οι αγορές παγκοσμίως έχουν ταλαντωθεί τις τελευταίες εβδομάδες από μια υποχώρηση στα ομόλογα που είδαν την απόδοση στα 10ετή ομόλογα αναφοράς να ανεβαίνει στο υψηλότερο επίπεδο σε βάθος ένα έτος, καθώς οι επενδυτές ομολόγων στοιχηματίζουν ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών COVID-19 και η μαζική δημοσιονομική τόνωση θα ωθήσουν σε ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη και θα αυξήσουν τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η αστάθεια προκάλεσε εικασίες ότι η Fed μπορεί να αναγκαστεί σε μια τεχνική προσαρμογή στους μοχλούς που ελέγχουν το επιτόκιο της, αλλά λίγοι αναμένουν από την κεντρική τράπεζα να ενεργήσει επί του θέματος κατά τη συνεδρίαση της εβδομάδας, ακόμη και αν αναφέρει πιο υψηλές προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

 Τι περιμένουμε σήμερα:

15:00 Ευρωζώνη: Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Elderson μιλά στο εικονικό ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Οικονομικών της Morgan Stanley

18:00 ΗΠΑ: Απόφαση επιτοκίου από την FOMC

18:30 ΗΠΑ: Συνέντευξη τύπου από τον Πρόεδρο της Fed Powell επί της απόφασης της FOMC

07:00 Ευρωπαϊκή Ένωση: Εγγραφές νέων αυτοκινήτων

10:00 Ελλάδα: Ποσοστό ανεργίας, για τον Δεκέμβριο

10:00 Ευρωζώνη: Τελικός δομικός ΔΤΚ Φεβρουαρίου

Η χθεσινή εικόνα στη Wall Street

Οι αγορές των ΗΠΑ έκλεισαν κυρίως χαμηλότερα χθες, πριν από τη συνεδρίαση επί της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Η Nikola σημείωσε πτώση 7,1%, αφού ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συγκεντρώσει 100,0 εκατομμύρια δολάρια μέσω δευτερεύουσας προσφοράς μετοχών. Η Ulta Beauty έπεσε κατά 3,2%, μετά την υποβάθμιση της βαθμολογίας στη μετοχή σε “Neutral” από το “Αγορά”. Η Designer Brands υποχώρησε 2,1%, καθώς τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου της εταιρείας ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Από την άλλη πλευρά, η Fintech Acquisition ανέβηκε στα ύψη στο 42,8%, μετά από ειδήσεις ότι η εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού θα συγχωνευθεί με την πλατφόρμα συναλλαγών, eToro σε μια συμφωνία 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα το δημοσιοποιήσει. Η Moderna σημείωσε άνοδο 8,6%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μελέτη του εμβολίου Covid-19 με παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 11 ετών. Η Starbucks σημείωσε άνοδο 2,2%, αφού ένας κορυφαίος χρηματιστής αναβάθμισε τη βαθμολογία της μετοχής σε «Αγορά» από το «Neutral». Ο S&P 500 υποχώρησε 0,2% και έφτασε στις 3.962,7 μονάδες. Ο DJIA υποχώρησε 0,4%, διαμορφώθηκε στις 32.826,0 μονάδες, ενώ ο NASDAQ πρόσθεσε 0,1%, κλείνοντας στις 13.471,6.

 

Η χθεσινή εικόνα στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές τελείωσαν χθες υψηλότερα, λόγω αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η Volkswagen σημείωσε άνοδο 11,6%, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι αναμένει να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους τα επόμενα χρόνια μετά τις στοχευμένες περικοπές κόστους. Η Zalando σημείωσε άνοδο 5,0%, αφού ο διαδικτυακός έμπορος μόδας αναβάθμισε τους αναπτυξιακούς του στόχους, ακολουθώντας τα θετικά ετήσια αποτελέσματα. Η Roche Holding αυξήθηκε κατά 0,5%, αφού η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου τεστ για να βοηθήσει τους ερευνητές να βρουν παραλλαγές κοραναϊού. Η Nokia πρόσθεσε 0,1%. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μειώσει περίπου 5.000 έως 10.000 θέσεις εργασίας σε διάστημα δύο ετών. Από την άλλη πλευρά, η RWE υποχώρησε 1,8%, αφού η εταιρεία ανέφερε λιγότερο από το αναμενόμενο ετήσιο καθαρό εισόδημα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο 0,8% και διαμορφώθηκε στις 1.642,6 μονάδες. Ο γερμανικός DAX Xetra σημείωσε άνοδο 0,7%, στις 14,557,6, ενώ ο γαλλικός CAC-40 προστέθηκε 0,3%, κλείνοντας στις 6,055,4 μονάδες.

 

Στιγμιότυπο της αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου τερμάτισαν χθες ανοδικά, εν μέσω αδυναμίας για τη βρετανική λίρα. Το Just Group σημείωσε άνοδο 5,2%, αφού ανέφερε αύξηση στα ετήσια κέρδη του. Η AstraZeneca σημείωσε άνοδο 3,6%, αφού ένας κορυφαίος μεσίτης αναβάθμισε τη βαθμολογία του για τη μετοχή σε «Αγορά» από «Διακράτηση». Η Greggs σημείωσε άνοδο 3,1%, αφού η εταιρεία αύξησε τον στόχο καταστημάτων της στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 3000 από 2500. Η Ferguson αυξήθηκε 0,4%, μετά την αύξηση των μερισμάτων της εταιρείας υδραυλικών και ανακοίνωσε την αγορά μετοχών. Ο Όμιλος Natwest σημείωσε πτώση 2,7%, αφού η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς κίνησε ποινικές διαδικασίες κατά του δανειστή για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Antofagasta υποχώρησε 1,2%, παρά την αύξηση των ετήσιων καθαρών κερδών της. Ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,8%, κλείνοντας στα 6,803,6, ενώ ο FTSE 250 αυξήθηκε 1,1%, και έληξε στα 21,764,5.

Η εικόνα στις ασιατικές αγορές

Οι αγορές στην Ασία διαπραγματεύονται χαμηλότερα σήμερα το πρωί, παρακολουθώντας τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας στη Wall Street. Οι  επενδυτές περίμεναν να δουν αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σηματοδοτήσει μια ταχύτερη πορεία προς την εξομάλυνση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) θα τερματίσει μια διήμερη συνάντηση αργότερα σήμερα. Στην Ιαπωνία, οι Terumo και Kajima έχουν μειωθεί 2,4% και 2,5%, αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, οι Daiichi Sankyo και Trend Micro σημείωσαν άνοδο 1,6% και 1,7%, αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ, οι PetroChina και Haidilao International Holding έχουν μειωθεί 1,3% και 1,6%, αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Κίνας και η China Resources Land έχουν αυξηθεί 1,0% και 1,3%, αντίστοιχα. Στη Νότια Κορέα, η Samsung SDI και η Kishin έχουν μειωθεί 5,6% και 6,1%, αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, τα NeXT Science και Hitron Systems έχουν αυξηθεί 10,2% και 10,5%, αντίστοιχα. Ο δείκτης Nikkei 225 διαπραγματεύεται 0,2% χαμηλότερος στα 29.854,9. Ο δείκτης Hang Seng διαπραγματεύεται 0,1% κάτω στα 29.000,2, ενώ ο δείκτης Kospi διαπραγματεύεται 1,2% χαμηλότερος στα 3.029,1.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές