Οταν στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 τέθηκε σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι υιοθετήθηκε το σενάριο της πρόωρης απολιγνιτοποίησης. Αποφασίστηκε, δηλαδή, τα φουγάρα στις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να σβήσουν το 2023, με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ να υποστηρίζουν ότι «δεν βγαίνει η απολιγνιτοποίηση σε μια τριετία».

Κι όμως σήμερα η ΔΕΗ εμφανίζεται να έχει αιτηθεί την επίσπευση της απόσυρσης των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων κατά περίπου δύο έτη, δηλαδή το 2021, όπως αναφέρεται στη νέα τεχνική έκθεση του ΑΔΜΗΕ (του Διαχειριστή του συστήματος της υψηλής τάσης) που εξετάζει τις επιπτώσεις της πρόωρης απόσυρσης των λιγνιτών στην ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος.

Αποζημιώσεις

Η νέα μελέτη επάρκειας του Διαχειριστή – η οποία είχε ζητηθεί από τον υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα – έρχεται να ενισχύσει στις Βρυξέλλες τα επιχειρήματα της ΔΕΗ για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Η επιχείρηση ζητεί από την Κομισιόν την ένταξη των λιγνιτικών της σταθμών σε έναν μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας, καθώς κρίνονται και από τον ΑΔΜΗΕ ως απολύτως απαραίτητες για την ασφάλεια του συστήματος.

Η διατήρηση των μονάδων είναι οικονομικά ασύμφορη για τη ΔΕΗ, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι χάνει από τη λειτουργία τους περί τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, οι οποίες, την περασμένη Δευτέρα, έπιασαν το ρεκόρ των 40 ευρώ ανά τόνο στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων. Και με δεδομένο ότι οι μονάδες της ΔΕΗ, κατά μέσο όρο, εκπέμπουν 1,5 τόνο CO2 ανά μεγαβατώρα, θα φτάσει η λιγνιτική μεγαβατώρα στα 60 ευρώ.

Η έκθεση

Η Εκθεση Επάρκειας Ισχύος συμπεραίνει ότι το σενάριο πρόωρου σβησίματος των λιγνιτικών θα βάλει σε περιπέτειες το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Ειδικότερα, εξετάζονται δύο σενάρια:

Στο πρώτο με τις μονάδες να σβήνουν το 2023, η επάρκεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής κρίνεται εν γένει ικανοποιητική. Θεωρείται ωστόσο ευάλωτη για το 2021, κατά το οποίο αποσύρεται λιγνιτική ισχύς, δίχως όμως να έχουν προστεθεί άλλες μονάδες στο σύστημα.

Στο δεύτερο σενάριο πρόωρης απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων η επιδείνωση στην επάρκεια του συστήματος κρίνεται δραματική. Η επάρκεια θα βελτιωθεί από τις αρχές του 2023, οπότε μπαίνει σε πλήρη λειτουργία και η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V.

Συμπερασματικά, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι η απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να συμβαδίζει χρονικά με την ένταξη νέας ισχύος. Διαφορετικά, η επάρκεια του συστήματος θα είναι πλήρως εξαρτώμενη από τις διαμορφούμενες κλιματολογικές και υδρολογικές συνθήκες, αλλά και τις εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές χώρες. Εν γένει, φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το σύστημα παραγωγής να μην μπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς τις αιχμές φορτίου.

Ευάλωτο σύστημα

Οι διαφοροποιήσεις στη νέα μελέτη του ΑΔΜΗΕ έναντι της προηγούμενης είναι οι εξής:

  • Η Πτολεμαΐδα V εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2022 (αντί των αρχών 2022).
  • Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Μεσοχώρας (160 MW) δεν θα λειτουργήσει έως το 2023.
  • Η δεύτερη νέα μονάδα ορυκτού αερίου ισχύος 825 MW δεν θα λειτουργήσει ως το 2023.
  • Συμπεριλαμβάνεται η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού, οπότε η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη.
  • Θεωρείται αμφίβολο εάν θα τεθεί σε πλήρη ισχύ η Μεγαλόπολη 5, καθώς η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συστήματος μεταφοράς ρεύματος της Πελοποννήσου έχει κολλήσει.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην τεχνική έκθεση του ΑΔΜΗΕ δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν η ανάπτυξη των αιολικών, που ήδη έχει ξεπεράσει κατά 16% τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις