Οι χαμηλότερες επενδύσεις από τους πελάτες της Frigoglass (εταιρείες αναψυκτικών, ζυθοποιίες κ.α) σε επαγγελματικά ψυγεία έπληξαν τα μεγέθη της εταιρείας το 2020 αν και η άλλη δραστηριότητα, η υαλουργία, κινήθηκε με καλύτερους ρυθμούς.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της Frigoglass το 2020 διαμορφώθηκε στα 333,2 εκατ. ευρώ (-30,9% σε σχέση με το 2019), τα κέρδη ebitda στα 42,15 εκατ (-43,1%), τα λειτουργικά κέρδη στα 20,9 εκατ (-58,2%) και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές ύψους 15,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,56 εκατ. ευρώ το 2019.

Στα θετικά συγκαταλέγονται η αύξηση του περιθωρίου ebitda κατά 50 μονάδες βάσης, στο 10,3% το τέτατο τρίμηνο, μετά από πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης του κόστους παραγωγής, χαμηλότερες εκπτώσεις και μέτρα μείωσης των λειτουργικών εξόδων.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2020 η Frigoglass είχε ρευστότητα 70 εκατ. σε ταμειακά διαθέσιμα και 19 εκατ. σε διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές, ενόψει της παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: «Η βελτίωση των τάσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο είναι ενθαρρυντική. Παρά την τρέχουσα περιορισμένη ορατότητα και την ανανέωση των περιοριστικών μέτρων, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις επενδύσεις των πελατών μας σε επαγγελματικά ψυγεία και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων γυάλινων φιαλών το 2021».

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το ρεαλιστικό σενάριο για τις πωλήσεις του ομίλου το 2021 προβλέπει ισχυρή συγκριτική βάση για το πρώτο τρίμηνο και επάνοδο στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο. Στον κλάδο Υαλουργίας, μετά από καθυστέρηση λόγω της πανδημίας , αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή ενός μεγαλύτερου και πιο αποδοτικού κλιβάνου γυάλινων φιαλών στη Νιγηρία έως τον Ιούλιο του 2021.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες για το 2021 θα είναι περίπου 15 εκατ., στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2 εκατ. για την ανακατασκευή του κλιβάνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις