Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με βαρηκοΐες που απαιτούν τη χρήση ακουστικών βοηθημάτων, δηλαδή ειδικών συσκευών όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας και ακουστικά εμφυτεύματα (Κοχλιακά, Μέσου Ωτός, Εγκεφαλικού Στελέχους).
Πόσοι άραγε από εμάς δεν έχουμε συναντήσει ανθρώπους (διαφόρων ηλικιών) στο άμεσο οικογενειακό και συγγενικό μας περιβάλλον αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό μας περίγυρο που ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακοής και επικοινωνίας, εν τούτοις αποφεύγουν ή απορρίπτουν τη χρήση των απαραίτητων βοηθημάτων;
Η αρνητική αυτή στάση έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση (ή ακόμη και τη στέρηση) της επικοινωνίας τους, την κοινωνική απομόνωση, την επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Βέλτιστο αποτέλεσμα
Η HearArtTec είναι μια startup που δημιουργήθηκε ως εταιρεία τεχνοβλαστός (spin-off) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), και αντιμετωπίζει το πρόβλημα, προσφέροντας αποκατάσταση της ακοής σε χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας και ακουστικών εμφυτευμάτων με το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον καθένα ξεχωριστά, δηλαδή εξατομικευμένα.
To βέλτιστο και εξατομικευμένο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με εκτεταμένη και συνδυαστική χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης/Μηχανικής Μάθησης (Artificial Intelligence/Machine Learning), Επεξεργασίας Σήματος (Signal Processing) και Τεχνολογιών Πληροφορίας (Information Technology). Βασίζεται δε, ιδιαίτερα στη μακρόχρονη τεχνογνωσία στους τομείς της Ακουστικής Αντίληψης-Ψυχοακουστικής, Ακουολογίας και Μουσικής Ψυχολογίας.
Η HearArtTec δημιουργήθηκε ως σύμπραξη του ΑΠΘ με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, για την προώθηση και εκμετάλλευση της έρευνας και καινοτομίας που αυτό παράγει. Εχει ιδρυθεί από δύο καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, τον αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνο Παστιάδη, δρα Ηλεκτρολόγο Μηχανικό & Μηχανικό Υπολογιστών (με ειδικότητα τη Μουσική Ακουστική και την Επεξεργασία Σήματος) και τον καθηγητή Γεώργιο Παπαδέλη, δρα Μουσικολογίας (με ειδικότητα τη Μουσική Ακουστική και Πληροφορική), και τον Νικόλαο Χατζηαναστασίου, Ηλεκτρονικό Μηχανικό, ιδρυτή και ιδιοκτήτη των εταιρειών Intelligent Hearing και HearLife που δραστηριοποιούνται μακροχρόνια στον τομέα της αποκατάστασης της ακοής στη χώρα μας και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Αν. Μεσογείου. Από τα πρώτα κιόλας βήματα, συμμετέχει ως συνιδρυτής και η εταιρεία Anthology Ventures, με ρόλο επιχειρηματικού και επενδυτικού σχεδιαστή.
Τέλος, το ιδρυτικό σχήμα πλαισιώνει και ο οίκος ανάπτυξης λογισμικού KMB-KissMyButton με τους συνεργάτες του.
Στρατηγικές συνεργασίες
Παράλληλα με τις προσπάθειες προσέλκυσης κεφαλαίων σποράς (seed capital), η HearArtTec επιδιώκει στρατηγικές συνεργασίες, σε πρώτη φάση στον ευρωπαϊκό χώρο (Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία). Πέρα από τον κύριο στόχο της που είναι η υποστήριξη και η αποκατάσταση των βαρήκοων ατόμων, το εγχείρημα φιλοδοξεί να αναδείξει τα ισχυρά πλεονεκτήματα της καινοτομίας που παράγεται στο ΑΠΘ (και στη χώρα μας γενικότερα), συμβάλλοντας με θετικό πρόσημο στην οικονομία και στην αξιοποίηση επιστημονικού προσωπικού σε τομείς τεχνολογιών και εφαρμογών αιχμής που απαιτούν υψηλά προσόντα και εξειδίκευση.
Η δημιουργία της HearArtTec, όπως και κάθε παρόμοιου εγχειρήματος, απαιτεί τη διαρκή υποστήριξη από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΑΠΘ έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ανάδειξη της καινοτομίας που παράγεται στους κόλπους του.