
Η πιο μακροπρόθεσμη οροεπιδημιολογική μελέτη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα στη Γουχάν, το «σημείο 0» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, και η οποία περιελάμβανε 9.542 κατοίκους της περιοχής έδειξε ότι το 6,9% του πληθυσμού στην πόλη είχε αναπτύξει αντισώματα ενάντια στον νέο κορωνοϊό τον Απρίλιο του 2020, ενώ το 82% εξ αυτών των ατόμων ήταν ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.
Από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet» προέκυψε επίσης ότι μόλις τέσσερα στα δέκα άτομα με αντισώματα ενάντια στον ιό ανέπτυξαν τα άκρως ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα που προστατεύουν από μελλοντική λοίμωξη – ήταν όμως αξιοσημείωτο ότι τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων δεν εμφάνισαν μείωση σε διάστημα εννέα μηνών. Την ίδια στιγμή μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science» αποκάλυψε ότι ο ιός κυκλοφορούσε στη Γουχάν ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου του 2019, τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την επίσημη καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων στην πόλη.
Ο μαζικός εμβολιασμός «ασπίδα» ενάντια στην αναζοπύρωση της πανδημίας
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης στο Lancet από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, η κατανόηση σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας στη Γουχάν που ήταν το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας, θα βοηθήσει σημαντικά τις στρατηγικές εμβολιασμού. Τα ευρήματα μαρτυρούν ότι απαιτείται ο μαζικότερος δυνατός εμβολιασμός του πληθυσμού προκειμένου να προστατευθούμε από μελλοντικά ξεσπάσματα του ιού.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Τσεν Γουάνκ από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών και το Ιατρικό Κολέγιο Peking Union «ο υπολογισμός σχετικά με τον πληθυσμό που έχει μολυνθεί με SARS-CoV-2 και έχει αναπτύξει ανοσία είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να βρούμε τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα μελλοντικής αναζοπύρωσης της πανδημίας. Με δεδομένο ότι τα άτομα με ήπια λοίμωξη πιθανώς δεν καταφεύγουν στον γιατρό καθώς και ότι τα ασυμπτωματικά άτομα συνήθως δεν υποβάλλονται σε εξέταση για ύπαρξη του ιού, πιθανότατα υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και των πραγματικών κρουσμάτων».
Ο ερευνητής προσέθεσε ότι «ακόμη και στο επίκεντρο της πανδημίας στην Κίνα με περισσότερα από 50.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ως τις αρχές Απριλίου του 2020, ο εκτιμώμενος οροεπιπολασμός στη Γουχάν παραμένει χαμηλός, με μόλις το 40% των ατόμων με αντισώματα να έχει αναπτύξει εξουδετερωτικά αντισώματα, γεγονός που μαρτυρεί ότι συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη ανοσίας στον πληθυσμό».
Ανοσία διαρκείας
Πάντως κατά τους ερευνητές, ήταν σημαντικό ότι τα άτομα που διέθεταν εξουδετερωτικά αντισώματα, συνέχιζαν να εμφανίζουν υψηλούς τίτλους τους από τον Απρίλιο του 2020 ως και τον Δεκέμβριο του 2020 οπότε και ολοκληρώθηκε η μελέτη. Ωστόσο πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τα ασυμπτωματικά άτομα εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν παρουσιάσει συμπτώματα της COVID-19 – και όπως έδειξε η μελέτη τα άτομα χωρίς συμπτώματα αποτελούσαν τη μεγάλη πλειονότητα.
Μάλλον απίθανη η συλλογική ανοσία μέσω μετάδοσης με φυσικό τρόπο
Σε συνοδευτικό σχόλιο της μελέτης το οποίο υπογράφεται από τον καθηγητή Ρίτσαρντ Στράγκνελ και τη δρα Νάνσι Γουάνγκ από το Ινστιτούτο Ντόχερτι στην Αυστραλία αναφέρεται ότι τα στοιχεία από τη Γουχάν δείχνουν πως «ακόμη και σε κοινότητες με υψηλή ενδημικότητα του ιού, η συχνότητα εμφάνισης της COVID-19 είναι συνήθως πολύ χαμηλή ώστε να οδηγήσει σε συλλογική ανοσία τέτοια για να προστατευθεί ο πληθυσμός. Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι η συλλογική ανοσία πιθανώς δεν θα επιτευχθεί μέσω της μετάδοσης του ιού με φυσικό τρόπο σε περιοχές όπου έχουν εισαχθεί μηχανισμοί ελέγχου της πανδημίας. Το γεγονός αυτό δείχνει τη σημασία των αποτελεσματικών στρατηγικών εμβολιασμού για τον έλεγχο της εξάπλωσης της COVID-19».
Μήνες νωρίτερα τα πρώτα κρούσματα στη Γουχάν
Φως στην αρχή της πανδημίας ρίχνει η μελέτη του Science η οποία διεξήχθη από ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, του Πανεπιστημίου της Αριζόνας και της εταιρείας Illumina, η οποία αποκάλυψε ότι ο SARS-CoV-2 κυκλοφορούσε (και «οπλοφορούσε») επί δύο μήνες προτού αναφερθούν τα πρώτα κρούσματά της COVID-19 στη Γουχάν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας εργαλεία μοριακής χρονολόγησης και μοντέλα επιδημιολογικής προσομοίωσης.
Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι η αγορά θαλασσινών Huanan που έχει θεωρηθεί ως η «ένοχη» για την εμφάνιση της πρώτης συρροής κρουσμάτων στη Γουχάν, πιθανώς πρέπει να αθωωθεί, καθώς οι πρώτες περιπτώσεις COVID-19 δεν είχαν σύνδεση με αυτή.


Latest News

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη

Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών με το Beyond Tomorrow Competition
Ο διαγωνισμός Beyond Tomorrow Competition υλοποιείται με την στήριξη των HDB, KPMG και ΕΚΚΟΜΕΔ Creative Greece

Kaspersky: Πώς να μετατρέπετε αρχεία με ασφάλεια
Οι ιστοσελίδες μετατροπής αρχείων στο διαδίκτυο αποτελούν έναν ελκυστικό τρόπο για να αλλάξετε τη μορφή των αρχείων σας, αλλά ενέχουν κινδύνους

Πόλος έλξης η Δ. Μακεδονία για data centers αμερικανικών κολοσσών - Το project της ΔΕΗ
Το σχέδιο της ΔΕΗ για data centers στη Δυτική Μακεδονία, το αμερικανικό ενδιαφέρον και οι κινήσεις των άλλων παικτών

Το 50% των τσιπ κέντρων δεδομένων φέτος θα έχει σχεδιαστεί από την Arm
Οι επεξεργαστές της Arm αποκτούν δημοτικότητα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας - Οι Amazon, Google, Microsoft σχεδιάζουν τσιπ κέντρων δεδομένων που βασίζονται σε τεχνολογία της Arm

Η ΕΕ βάζει την Big Tech στο κάδρο του εμπορικού πολέμου - Ερχονται πρόστιμα σε Apple και Meta
Με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα στην αφρόκρεμα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών

Νορβηγία: Συνετρίβη ο πρώτος τροχιακός πύραυλος που εκτόξευσε η Ευρώπη
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από διαστημοδρόμιο στη Νορβηγία - Η γερμανική εταιρεία Isar Aerospace είχε κάνει λόγο για «αρχική δοκιμή»

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI