Η πιο μακροπρόθεσμη οροεπιδημιολογική μελέτη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα στη Γουχάν, το «σημείο 0» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, και η οποία περιελάμβανε 9.542 κατοίκους της περιοχής έδειξε ότι το 6,9% του πληθυσμού στην πόλη είχε αναπτύξει αντισώματα ενάντια στον νέο κορωνοϊό τον Απρίλιο του 2020, ενώ το 82% εξ αυτών των ατόμων ήταν ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

Από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet» προέκυψε επίσης ότι μόλις τέσσερα στα δέκα άτομα με αντισώματα ενάντια στον ιό ανέπτυξαν τα άκρως ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα που προστατεύουν από μελλοντική λοίμωξη – ήταν όμως αξιοσημείωτο ότι τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων δεν εμφάνισαν μείωση σε διάστημα εννέα μηνών. Την ίδια στιγμή μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science» αποκάλυψε ότι ο ιός κυκλοφορούσε στη Γουχάν ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου του 2019, τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την επίσημη καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων στην πόλη.

Ο μαζικός εμβολιασμός «ασπίδα» ενάντια στην αναζοπύρωση της πανδημίας

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης στο Lancet από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, η κατανόηση σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας στη Γουχάν που ήταν το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας, θα βοηθήσει σημαντικά τις στρατηγικές εμβολιασμού. Τα ευρήματα μαρτυρούν ότι απαιτείται ο μαζικότερος δυνατός εμβολιασμός του πληθυσμού προκειμένου να προστατευθούμε από μελλοντικά ξεσπάσματα του ιού.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Τσεν Γουάνκ από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών και το Ιατρικό Κολέγιο Peking Union «ο υπολογισμός σχετικά με τον πληθυσμό που έχει μολυνθεί με SARS-CoV-2 και έχει αναπτύξει ανοσία είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να βρούμε τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα μελλοντικής αναζοπύρωσης της πανδημίας. Με δεδομένο ότι τα άτομα με ήπια λοίμωξη πιθανώς δεν καταφεύγουν στον γιατρό καθώς και ότι τα ασυμπτωματικά άτομα συνήθως δεν υποβάλλονται σε εξέταση για ύπαρξη του ιού, πιθανότατα υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και των πραγματικών κρουσμάτων».

Ο ερευνητής προσέθεσε ότι «ακόμη και στο επίκεντρο της πανδημίας στην Κίνα με περισσότερα από 50.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ως τις αρχές Απριλίου του 2020, ο εκτιμώμενος οροεπιπολασμός στη Γουχάν παραμένει χαμηλός, με μόλις το 40% των ατόμων με αντισώματα να έχει αναπτύξει εξουδετερωτικά αντισώματα, γεγονός που μαρτυρεί ότι συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη ανοσίας στον πληθυσμό».

Ανοσία διαρκείας

Πάντως κατά τους ερευνητές, ήταν σημαντικό ότι τα άτομα που διέθεταν εξουδετερωτικά αντισώματα, συνέχιζαν να εμφανίζουν υψηλούς τίτλους τους από τον Απρίλιο του 2020 ως και τον Δεκέμβριο του 2020 οπότε και ολοκληρώθηκε η μελέτη. Ωστόσο πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τα ασυμπτωματικά άτομα εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν παρουσιάσει συμπτώματα της COVID-19 – και όπως έδειξε η μελέτη τα άτομα χωρίς συμπτώματα αποτελούσαν τη μεγάλη πλειονότητα.

Μάλλον απίθανη η συλλογική ανοσία μέσω μετάδοσης με φυσικό τρόπο

Σε συνοδευτικό σχόλιο της μελέτης το οποίο υπογράφεται από τον καθηγητή Ρίτσαρντ Στράγκνελ και τη δρα Νάνσι Γουάνγκ από το Ινστιτούτο Ντόχερτι στην Αυστραλία αναφέρεται ότι τα στοιχεία από τη Γουχάν δείχνουν πως «ακόμη και σε κοινότητες με υψηλή ενδημικότητα του ιού, η συχνότητα εμφάνισης της COVID-19 είναι συνήθως πολύ χαμηλή ώστε να οδηγήσει σε συλλογική ανοσία τέτοια για να προστατευθεί ο πληθυσμός. Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι η συλλογική ανοσία πιθανώς δεν θα επιτευχθεί μέσω της μετάδοσης του ιού με φυσικό τρόπο σε περιοχές όπου έχουν εισαχθεί μηχανισμοί ελέγχου της πανδημίας. Το γεγονός αυτό δείχνει τη σημασία των αποτελεσματικών στρατηγικών εμβολιασμού για τον έλεγχο της εξάπλωσης της COVID-19».

Μήνες νωρίτερα τα πρώτα κρούσματα στη Γουχάν

Φως στην αρχή της πανδημίας ρίχνει η μελέτη του Science η οποία διεξήχθη από ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, του Πανεπιστημίου της Αριζόνας και της εταιρείας Illumina, η οποία αποκάλυψε ότι ο SARS-CoV-2 κυκλοφορούσε (και «οπλοφορούσε») επί δύο μήνες προτού αναφερθούν τα πρώτα κρούσματά της COVID-19 στη Γουχάν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας εργαλεία μοριακής χρονολόγησης και μοντέλα επιδημιολογικής προσομοίωσης.

Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι η αγορά θαλασσινών Huanan που έχει θεωρηθεί ως η «ένοχη» για την εμφάνιση της πρώτης συρροής κρουσμάτων στη Γουχάν, πιθανώς πρέπει να αθωωθεί, καθώς οι πρώτες περιπτώσεις COVID-19 δεν είχαν σύνδεση με αυτή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Γερμανία: Πανεπιστήμια και συνδικάτα αποχωρούν από την πλατφόρμα «Χ» – «Φόρουμ ακροδεξιών ιδεών»
Τεχνολογία |

Πανεπιστήμια και συνδικάτα ρίχνουν «άκυρο» στην πλατφόρμα «Χ» – «Φόρουμ ακροδεξιών ιδεών»

Μαζικές είναι οι αποχωρήσεις πανεπιστημίων και συνδικάτων στη Γερμανία από την πλατφόρμα «X», η οποία χαρακτηρίζεται ως φόρουμ που διαδίδει ακροδεξιές ιδέες