Τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) με θέμα την αξιολόγηση της εφαρμογής του θεσμού της τηλεργασίας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη λειτουργία της περιφερειακής βιομηχανίας, κατέδειξαν τις σημαντικές δυσκολίες στην υιοθέτησή της από τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική περιφέρεια.

Τα 10 κυριότερα συμπεράσματα

1. Όλες οι επιχειρήσεις (100%) εφάρμοσαν τη μέθοδο της τηλεργασίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους κατά την περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Φόβητρο το τρίτο κύμα – Οι «επίφοβοι» αρνητές του εμβολιασμού, η νότια μετατόπιση της πανδημίας

Όμως…

2. Μόνο το 21% αξιολογεί θετικά το θεσμό, με περισσότερες από μια στις τρεις επιχειρήσεις (36%) να έχουν αρνητική άποψη τον συγκεκριμένο τρόπο εργασίας, ενώ,

3. Δυο στις τρεις επιχειρήσεις (66%) δηλώνουν απρόθυμες να υιοθετήσουν μεθόδους τηλεργασίας για τους εργαζομένους τους μετά τη λήξη της πανδημίας.

Τούτο διότι με την τηλεργασία οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι…

4. Δεν εξοικονομήθηκε χρόνος εργασίας (63%)

5. Δεν αυξήθηκε η παραγωγικότητα των εργαζομένων (78%)

6. Η ποιότητα της παραγόμενης εργασίας παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πριν (80%)

7. Παρά το γεγονός ότι ενώ περιορίστηκαν οι προστριβές μεταξύ των εργαζομένων (60%) εντούτοις δεν βελτιώθηκε η επικοινωνία μεταξύ διευθυντών και υπαλλήλων (74%)

Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε ότι οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική περιφέρεια έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει η εφαρμογή του θεσμού, αφού:

8. Το 92% από αυτές παρείχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό στους εργαζόμενους,

9. Μόνον στο 8% των επιχειρήσεων καταγράφηκαν αρνήσεις εργαζομένων για ένταξή τους στο καθεστώς τηλεργασίας, και,

10. Μόνον στο 4% των επιχειρήσεων παρατηρήθηκαν διαμαρτυρίες εργαζομένων για παραβίαση του προσωπικού τους χρόνου.

Τέλος, ουσιαστικό εύρημα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι το 55% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι στην περιοχή τους διαπιστώθηκαν συχνά προβλήματα στις τηλεπικοινωνιακές τους συνδέσεις.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, τόνισε:

«Το «υβριδικό» εργασιακό περιβάλλον μπορεί να αποτελεί το μέλλον του τρόπου εργασίας για μέρος των διοικητικών στελεχών της βιομηχανίας, με βασική όμως προϋπόθεση τη δημιουργία των προσφορότερων διοικητικών δομών και διαδικασιών εντός της επιχείρησης, καθώς και των κατάλληλων τηλεπικοινωνιακών υποδομών, που θα τις υποβοηθούν να ανταποκρίνονται ταχύτατα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης.

Στην παρούσα φάση η εφαρμογή της τηλεργασίας φαίνεται ότι προβληματίζει τη βιομηχανία. Είναι φανερό ότι η απομακρυσμένη εργασία και η αποκοπή της δια ζώσης επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών, δεν γεννά νέες ιδέες και δεν ευνοεί τις ουσιαστικές συνεργασίες και την ομαδική εργασία. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε μεταποιητική επιχείρηση που εφαρμόζει εκτεταμένα προγράμματα τηλεργασίας, κινδυνεύει βραχυπρόθεσμα να απωλέσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, αφού μειώνονται σαφώς οι δυνατότητές της για παραγωγή νέων προϊόντων, νέων υπηρεσιών και καινοτομίας».

Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα από 28 Φεβρουαρίου έως και 8 Μαρτίου 2021 και σ’ αυτήν συμμετείχαν 168 επιχειρήσεις – μέλη του ΣΒΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία
Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Βιομηχανία |

Θεοδωρικάκος από Λάρισα: Κεντρικός ο ρόλος της στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας

Χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία της περιοχής, ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν εδώ, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος