«Κούρεμα» του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν φέτος σηματοδοτεί η πτώση κατά 35,5% της μέσης αξίας των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που καταγράφεται στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, όπως αποκαλύπτει μελέτη του ΙΟΒΕ.

Τα ευρήματα της έρευνας του ΙΟΒΕ σε συνδυασμό με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα αποτελέσουν τον πιλότο για τις αλλαγές στις e-αποδείξεις που θα εμφανιστούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να αποτραπούν έξτρα επιβαρύνσεις στους φορολογουμένους οι οποίοι λόγω των lockdowns δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Οι φορολογούμενοι αυτοί απειλούνται με πέναλτι φόρου 22% για τις e-αποδείξεις που λείπουν.

Τα σενάρια

Για να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο σενάρια:

  • Να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.
  • Να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα.

Τα στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ αντικατοπτρίζουν το πλήγμα που δέχθηκε η κατανάλωση με το ξέσπασμα της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κατέγραψαν άνοδο, η μέση αξία των συναλλαγών έκανε βουτιά 35,5% το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες που η οικονομία ήταν ανοιχτή, καταγράφεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης, με την αξία των συναλλαγών να εμφανίζει πτώση έως και 25%.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ εν μέσω πανδημίας, η συχνότητα των ψηφιακών πληρωμών αυξήθηκε αλλά με συναλλαγές χαμηλότερης αξίας, με αποτέλεσμα η μέση αξία συναλλαγής να έχει μειωθεί στα σχεδόν 2/3 των προηγούμενων ετών.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ δείχνει ότι με την επιβολή των πρώτων περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός πληρωμών με κάρτα μειώθηκε (σε σύγκριση με ένα έτος πριν) κατά 7% τον Μάρτιο του 2020 και κατά 19% τον Απρίλιο, αλλά επανήλθε σε διψήφιους ρυθμούς ανόδου (13%-14%) με το άνοιγμα της οικονομίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η αύξηση της συχνότητας στη διάρκεια της πανδημίας αφορούσε κυρίως συναλλαγές μικρότερης αξίας, ενώ η αξία των συναλλαγών με φυσική παρουσία υποχώρησε σημαντικά.

Ως αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη άνοδο των διαδικτυακών πληρωμών με κάρτα (άνω του 20% σε αριθμό και άνω του 30% σε αξία, το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020), η αξία συναλλαγών στο σύνολο της αγοράς κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς συρρίκνωσης (22%-25%) ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020.

Κίνητρα

Για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και κατά συνέπεια την τόνωση των φορολογικών εσόδων το ΙΟΒΕ προτείνει τη θέσπιση κινήτρων όπως:

  • Επιστροφή χρημάτων σε καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά σε στοχευμένους κλάδους ή γεωγραφικές περιοχές.
  • Εκπτωση φόρου εισοδήματος που χορηγείται σε περίπτωση μεγάλης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών σε συγκεκριμένους κλάδους.
  • Εφαρμογή ενός πιο στοχευμένου προγράμματος λοταρίας, τόσο ως προς το πεδίο εφαρμογής όσο και ως προς τη δημοσιότητα.
  • Λοταρία για αυτοαπασχολουμένους που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής
  • Πίστωση ή έκπτωση φόρου σε πωλητές αγαθών και παρόχων υπηρεσιών που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax