Όλοι έχουμε τους δικούς μας τρόπους για να «μετρήσουμε» την επιτυχία στη ζωή μας. Ο Μπιλ Γκέιτς για παράδειγμα, εφαρμόζει μια συγκεκριμένη τακτική για να αξιολογήσει την πορεία του. Από την παιδική του ηλικία στο τέλος κάθε χρόνου, κάνει το δικό του απολογισμό θέτοντας στον εαυτό του τρεις απλές ερωτήσεις.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει οι ερωτήσεις που έκανε στον εαυτό του όσο ήταν ακόμη νέος είναι τελείως διαφορετικές με τις σημερινές. Σύμφωνα με το CNBC, αυτές είναι οι 3 ερωτήσεις ο επιτυχημένος δισεκατομμυριούχος θέτει πλέον στον εαυτό του στο τέλος κάθε χρονιάς.
1. Αφιέρωσα αρκετό χρόνο στην οικογένειά μου;
Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν πολλά πράγματα, αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν ένα επιπλέον λεπτό την ημέρα. Για τον Μπιλ Γκέιτς, ο χρόνος φαίνεται πως είναι πιο σημαντικός σε σχέση με τα χρήματα. Παρά τις αυξημένες επαγγελματικές του υποχρεώσεις, πάντοτε θέλει να βρίσκει χρόνο για να αφιερώνει στην οικογένειά του. Επιθυμία του είναι να δημιουργούν συνεχώς καινούριες αναμνήσεις.
Όταν ακόμη τα παιδιά του ήταν μαθητές, ο ιδρυτής της Microsoft, συνήθιζε να τα πηγαίνει ο ίδιος κάθε πρωί στο σχολείο για να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί τους. «Ο Μπιλ και τα παιδιά λάτρευαν εκείνες τις μέρες. Έβαζαν δυνατά τη μουσική στο αυτοκίνητο και έκαναν ατελείωτες συζητήσεις. Αυτή είναι μια τελείως διαφορετική πλευρά του
Μπιλ που δεν την ξέρει ο κόσμος» αποκαλύπτει η σύζυγός του Μελίντα.
Σύμφωνα μάλιστα, με την ίδια, το ζευγάρι περνά πολύ χρόνο μαζί. Μια από τις αγαπημένες τους συνήθειες μάλιστα, είναι να παρακολουθούν τις αγαπημένες τους εκπομπές στην τηλεόραση. «Εάν είμαστε σε ξεχωριστές τοποθεσίες, θα συμφωνήσουμε και οι δύο να παρακολουθήσουμε την ίδια σειρά, την ίδια στιγμή, για να νιώθουμε πως είμαστε κοντά ο ένας με τον άλλο παρόλο που θα μας χωρίζουν τόσα χιλιόμετρα» αναφέρει.
2. Έμαθα αρκετά νέα πράγματα;
Μπορεί ο Γκέιτς να άφησε στη μέση τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, ωστόσο η επιθυμία του για μάθηση παραμένει πολύ μεγάλη. Σε συνέντευξή του στο παρελθόν, όπως αναφέρει το newmoney, έχει δηλώσει πως διαβάζει έως και 50 βιβλία το χρόνο μια συνήθεια που έχει από παιδί. «Η δια βίου μάθηση είναι απαραίτητη για τη συνεχή ανάπτυξη αλλά και την επιτυχία.» έχει δηλώσει. «Σήμερα με τόσες δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε παρά να την εκμεταλλευτούμε» προσθέτει. Για το λόγο αυτό και για να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο τις γνώσεις του, επισκέπτεται πολλά ενδιαφέροντα μέρη, γνωρίζει επιστήμονες και παρακολουθεί online διαλέξεις.
3. Γνώρισα καινούριους ανθρώπους; Ενδυνάμωσα τις παλιές μου φιλίες;
Το 2017 στο Reddit, ο Γκέιτς είχε κληθεί να απάντησε στην εξής ερώτηση: «Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;» Τότε, εκείνος απάντησε: «Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει πει κάποτε πως ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσει κανείς την επιτυχία του είναι να παρατηρήσει τους ανθρώπους που έχει γύρω του. Τον αγαπούν; Είναι ευτυχισμένοι; Εάν ναι, τότε μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου επιτυχημένο. Έχω μάθει πολλά πράγματα από τον Γουόρεν τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά ίσως το πιο σημαντικό πράγμα είναι το θέμα της φιλίας. Είναι ο φίλος που όλοι θα ήθελαν να έχουν στη ζωή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά για τον επιστήθιο φίλο του.
«Εάν αυτές τις τρεις ερωτήσεις τις έκανα στον εαυτό μου όταν ήμουν 25 χρονών, θα μου φαίνονταν γελοίες, αλλά καθώς μεγαλώνω αντιλαμβάνομαι όλο και περισσότερο τη σημασία τους», αναφέρει.
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών