Φτάνεις στη δουλειά σου και ελπίζεις ότι θα είναι μια μέρα χωρίς (μεγάλα) προβλήματα, χωρίς αναποδιές και κυρίως χωρίς κάποιο λάθος, δικό σου, που θα ενεργοποιήσει το απευκταίο ντόμινο που όποιες κι αν είναι οι παραλλαγές του, δεν είναι ποτέ ευχάριστο:
Λάθος εργαζομένου – Παράπονο ενδιαφερόμενου – Έκρηξη προϊσταμένου /αφεντικού – Επίπληξη / Ποινή / Απόλυση.
Δυστυχώς, όσο και να εύχεσαι το αντίθετο, όσο προσεκτικός και τυχερός κι αν είσαι κάποιες φορές το λάθος έρχεται.
Το πρώτο που προσπαθείς να κάνεις είναι να «μαζέψεις» το λάθος το συντομότερο δυνατό μήπως και περάσει απαρατήρητο. Είναι όμως και κάποια λάθη που ούτε «μαζεύονται» ούτε περνούν απαρατήρητα και τότε είναι βέβαιο πως θα έχεις μια δύσκολη μέρα στη δουλειά.
Την επόμενη φορά πάντως που, ο μη γένοιτο, έρθει μια τέτοια μέρα και σε εσάς, να θυμάστε πόσο δύσκολη υπήρξε η 25η Μαρτίου αλλά και οι ημέρες που ακολούθησαν και που συνεχίζουν να έρχονται, για τον καπετάνιο του Ever Given, του τεράστιου φορτηγού πλοίου, μήκους 400 μέτρων, που έκλεισε το πέρασμα της Διώρυγας του Σουέζ, παραλύοντας, για έξι ολόκληρες ημέρες, τον σημαντικότερο ίσως εμπορικό «δρόμο» της υφηλίου.
Αν και ως πρώτη αιτία του συμβάντος αναφέρεται, από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, μια ξαφνική ισχυρή «ριπή ανέμου», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσοχή των ελεγκτικών αρχών στρέφονται πλέον προς τον καπετάνιο του πλοίου καθώς και στους πιλότους της διώρυγας που βάσει κανονισμού επιβιβάζονται σε κάθε πλοίο που τη διασχίζει.
Ξυπνάς το πρωί, πιάνεις δουλειά και λίγες ώρες μετά γίνεσαι παγκόσμια είδηση, με την αιγυπτιακή κυβέρνηση (που εισπράττει τα τέλη διέλευσης) να σε κατηγορεί ευθέως ότι από δικό σου λάθος έχασε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Ο καπετάνιος έχει την αποκλειστική ευθύνη για την πλοήγηση του πλοίου» ανέφερε στην Washington Post ένας έμπειρος πιλότος της Διώρυγας του Σουέζ, μην αφήνοντας και πολλά περιθώρια για το ποιος θα βρεθεί στο επίκεντρο των κατηγοριών.
Τη θέση του καπετάνιου περιγράφει ευστοχότατα μια χιουμοριστική ανάρτηση δορυφορικής φωτογραφίας του φρακαρισμένου πλοίου που γράφει:
«Όλοι μας έχουμε κάνει μαλ… στη δουλεία, αλλά τουλάχιστον δεν φαινόταν από δορυφόρο»
Ακαταλαβίστικα
Έστω και έλαχιστη πάντως από τη φήμη του καπετάνιου αυτού, «θέλησε» να κλέψει ένας εργαζόμενος στον τομέα της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Στις 28 Μαρτίου, οι 190,1 χιλιάδες ακόλουθοι της US Strategic Command, στο Twitter, της αμερικανικής Στρατηγικής Διοίκησης που είναι υπεύθυνη για τον στρατιωτικό έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, διάβασαν μια απρόσμενη ανακοίνωση.
Η ανάρτηση της υπηρεσίας έγραφε αυτολεξεί: «;l;;gmlxzssaw».
Κι επειδή το μυαλό του κόσμου πάει πάντα στο κακό, όπως αναφέρει το BBC, κάποιοι χρήστες του Twitter φοβήθηκαν πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός, και κατ’ επέκταση ίσως και η ίδια η υπηρεσία είχε δεχθεί επίθεση από χάκερς.
Μια δεύτερη ανακοίνωση, όμως, λίγο αργότερα, από την US Strategic Command ξεκαθάρισε την υπόθεση.
«Ο διαχειριστής του λογαριασμού (σ.σ. που δούλευε από το σπίτι) άφησε στιγμιαία τον λογαριασμό ανοιχτό και χωρίς επίβλεψη. Το πολύ μικρό παιδί του εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και ξεκίνησε να παίζει με τα πλήκτρα και δυστυχώς χωρίς να το καταλάβει, πόσταρε το tweet».
Δουλεύεις με τις πιτζάμες από το σπίτι, αφήνεις για λίγα δευτερόλεπτα μόνο του τον υπολογιστή, και επιστρέφοντας ενδεχομένως από το μπάνιο ή από την κουζίνα μασουλώντας, βλέπεις ότι ως υπηρεσία υπεύθυνη για πυρηνικό οπλισμό έχεις δηλώσει: «;l;;gmlxzssaw».
Τα λάθη και οι δύσκολες μέρες στη δουλειά παραμονεύουν δυστυχώς οπουδήποτε, από τη Διώρυγα του Σουέζ ως το σαλόνι του σπιτιού μας και πρέπει μάλλον να μάθουμε να ζούμε με αυτά. Και με τα δικά μας και με των διπλανών μας.
«Η Ελευθερία δεν αξίζει, αν δεν περιλαμβάνει την ελευθερία να κάνεις λάθη» έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι.
Καλού κακού πάντως στο επόμενο λάθος σας στη δουλειά, μην το επικαλεστείτε γιατί πιθανότατα θα έχετε μόλις διαπράξει και δεύτερο λάθος μέσα σε μία ημέρα.
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών