Nτόμινο ανακατατάξεων στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας προκαλεί η απόφαση των Ολλανδών της Reggeborgh Invest να απο-επενδύσουν από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μετά την εμπλοκή τους, τόσο μετοχικά όσο και με την ανάληψη του management στην Ελλάκτωρ, οι Ολλανδοί αντελήφθησαν πως η παράλληλη συμμετοχή τους σε δύο κατασκευαστικούς ομίλους θα ενεργοποιούσε τα αντανακλαστικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και των άλλων εργολάβων, οι οποίοι θα προχωρούσαν σε ενστάσεις κατά της συμμετοχής των δύο ομίλων σε κοινούς διαγωνισμούς έργων. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Δύσκολη απόφαση για τους Ολλανδούς

Για τους Ολλανδούς δεν ήταν μια δύσκολη απόφαση. Μετρώντας «τρελές» υπεραξίες από τη συμμετοχή τους στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προχωρούν στην πλήρη απο-επένδυσή τους από την κατασκευαστική εταιρεία πουλώντας το 28,18% που έχουν στην κατοχή τους. Μέχρι πρόσφατα κατείχαν το 30,2%, αλλά μεταβίβασαν ένα 2% σε επενδυτικά funds. Μάλιστα το πακέτο της περασμένης Πέμπτης (περίπου 3% του μετοχικού κεφαλαίου) δεν είχε σχέση με το 28,18% που πουλάνε οι Ολλανδοί. Η Reggeborgh είχε αποκτήσει το 30,2% με μια μέση τιμή 5 ευρώ (από τη York Capital, τον κ. Περιστέρη  και την οικογένεια Κάμπα) και τώρα θα πωλήσει αυτό το 28,18%, σύμφωνα με πληροφορίες, με τιμή πάνω από τα 10 ευρώ, σε μια συναλλαγή που θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Οι Ολλανδοί είχαν βγάλει καλά λεφτά και από μια συμμετοχή τους της τάξης του 3% στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που είχαν ρευστοποιήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με την τιμή κτήσης.

Η ανακοίνωση της Reggeborgh

Η επίσημη ανακοίνωση της Reggeborgh για την επικείμενη συναλλαγή έχει εξής:

«Η Reggeborgh Invest ανακοινώνει ότι ύστερα από μια επιτυχημένη και προσοδοφόρα επενδυτική παρουσία στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε απο-επένδυση από την εταιρεία. Η Reggeborgh Invest θα προχωρήσει στις σχετικές, λεπτομερείς ενημερώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ, που σήμερα ανέρχεται σε 28,181%. Η Reggeborgh Invest θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τις λοιπές επενδύσεις της στην Ελλάδα γιατί πιστεύει βαθύτατα στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας».

Είναι εμφανές ότι το επόμενο στοίχημα της Reggeborgh στην Ελλάδα είναι η Ελλάκτωρ. Με ένα μέρος από τα παραπάνω κεφάλαια η Reggeborgh θα είναι σε θέση να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό της για την ανάταξη του κατασκευαστικού ομίλου με πρώτο βήμα μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.

Οι αγοραστές του πακέτου

Το ενδιαφέρον πλέον εντοπίζεται στους αγοραστές του πακέτου των Ολλανδών. Οπως όλα δείχνουν, θα περάσει υπό τον έλεγχο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργου Περιστέρη και της κυρίας Μαριάννας Λάτση, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και τρίτος μέτοχος, αλλά επειδή δεν έχουν ακόμη περάσει τα πακέτα από το ΧΑ, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά το οτιδήπτοτε.

Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Περιστέρης θα αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξης του 15%-16%, η κυρία Λάτση ένα ποσοστό 9%-10% και το υπόλοιπο 2%-3% σε τρίτο μέτοχο ή σε τρίτους, αν πρόκειται για θεσμικούς επενδυτές.

Ξένοι και εγχώριοι όμιλοι βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες

Η ψήφος εμπιστοσύνης της Reggeborgh στην ελληνική οικονομία και οι τοποθετήσεις του old money από το family office της κυρίας Λάτση σε ελληνικά assets είναι ένα δείγμα για το τι θα επακολουθήσει στη χώρα στη μετά την πανδημία εποχή. Ξένοι και εγχώριοι όμιλοι βλέπουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στις υποδομές, στην ενέργεια, στα τρόφιμα κ.α. και σπεύδουν να πάρουν θέση, εκτιμώντας πως σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια «άλλη χώρα», με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υποβοηθούμενους από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χρηματοδότηση βιομηχανίας με «πράσινα» κριτήρια

Στην πρώτη χρηματοδότηση επιχείρησης από τον κλάδο της βιομηχανίας με κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG – Environmental, Social and Governance) προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς. Οπως ανακοινώθηκε, χρηματοδότησε την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με 40 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου τραπεζικού της δανεισμού για την κάλυψη επενδυτικών και λοιπών επιχειρηματικών αναγκών της. Με τον τρόπο αυτόν η εταιρεία θα επιχειρήσει την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης για τα παραγόμενα προϊόντα της διεθνώς.

Οπως σημείωσε ο κ. Αθανάσιος Βλαχόπουλος, γενικός διευθυντής Corporate και Investment Banking της τράπεζας, «υιοθετώντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, δραστηριοποιούμαστε ως πρωτοπόροι στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών περιβαλλοντικά βιώσιμης βιομηχανικής παραγωγής». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω χρηματοδότηση (Sustainability Linked Loan) «έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς για πρώτη φορά εντάσσεται στο πλαίσιο των ESG χρηματοδοτήσεων μια επιχείρηση που εκπροσωπεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας».

4.518 νέα e-shops με επιδότηση 10,9 εκατ. ευρώ

Ζωηρεύει το ενδιαφέρον εμπορικών επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επιδότησης του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).

Η δράση «e-λιανικό» απευθύνεται σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο και είναι ανοικτή μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Από τις 22 Φεβρουαρίου έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στην πλατφόρμα του προγράμματος βρίσκονται υπό διαμόρφωση 4.518 προτάσεις που αιτούνται επιδότηση. Από αυτές 668 υποβλήθηκαν οριστικά.

Με τη δράση «e-λιανικό», ο προϋπολογισμός της οποίας είναι 80 εκατ. ευρώ, επιδοτούνται δαπάνες μέχρι 5.000 ευρώ.

Η υπέρβαση του Γιώργου Περιστέρη

Με τη συναλλαγή αυτή ο κ. Γιώργος Περιστέρης παίρνει πίσω την εταιρεία του, καθώς με το 16% που ήδη ελέγχει το ποσοστό του θα ξεπεράσει το 30% και θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας. Μέχρι σήμερα ήταν αυτός που «έτρεχε» τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ήταν από τους μεγαλύτερους μετόχους, αλλά αυτό το 30,2% των Ολλανδών πάντα τον προβλημάτιζε, καθώς πολλές φορές είχε ακουστεί στην αγορά πως οι Ολλανδοί θα προχωρούσαν κάποια στιγμή σε δημόσια πρόταση, γεγονός που τελικά δεν επαληθεύτηκε. Ο κ. Περιστέρης θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλά, δηλαδή να γιγαντώσει ακόμη τον όμιλο. Κάνει και ο ίδιος μια μεγάλη υπέρβαση, αφού τα χρήματα που θα καταβάλει στους Ολλανδούς για το μερίδιό του θα ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί ίσως γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις προοπτικές του ομίλου που σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ. Διεθνείς και εγχώριοι οίκοι ανεβάζουν την αξία του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  το επόμενο διάστημα στο 1,5 δισ. ευρώ.

Επιστροφή

Η απόκτηση του 10% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τη Μαριάννα Λάτση σηματοδοτεί την επιστροφή της στο project του Ελληνικού. Οπως είναι γνωστό, η κυρία Λάτση έχει αποχωρήσει από τις τραπεζικές δραστηριότητες της οικογένειάς της, όπως και από τη Lamda Development, και είχε επικεντρωθεί στη ναυτιλία. Tώρα όμως επανέρχεται στη μεγάλη ανάπλαση του παράκτιου μετώπου, αφού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετέχει με 30% στην κοινοπραξία Inspire Athens, η οποία έχει κερδίσει την άδεια για την κατασκευή και λειτουργία καζίνου στην παλαιά έκταση του αεροδρομίου.

Παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εν όψει του deal αναφέρουν την άριστη σχέση που διατηρεί εδώ και δεκαετίες ο κ. Περιστέρης με την κυρία Λάτση.

 

 

 

 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές