
Το άτυπο μποϊκοτάζ προϊόντων της Τουρκίας από τη Σαουδική Αραβία έχει δημιουργήσει τόσο μεγάλα προβλήματα στους τούρκους παραγωγούς και εμπόρους, που αναζητούν τώρα τρόπους να το παρακάμψουν αφαιρώντας με κάθε τρόπο από τα προϊόντα τους την ετικέτα «Made in Turkey».
Τούρκοι επιχειρηματίες μεταφέρουν ή δείχνουν ότι μεταφέρουν σε κοντινές χώρες την παραγωγή σε τρόφιμα, ρούχα και άλλα προϊόντα ώστε να αποκτήσουν τελωνειακά έγγραφα και να μη φαίνεται ότι τα προϊόντα αυτά είναι κατασκευασμένα στην Τουρκία, όπως αποκάλυψαν στο Reuters εξαγωγείς, έμποροι και ένας διπλωμάτης.
Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ανακοινώσει – τουλάχιστον επίσημα – μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων, αλλά από πέρυσι επιφανείς σαουδάραβες επιχειρηματίες αποφάσισαν να το υιοθετήσουν απαντώντας στην επιθετικότητα της Αγκυρας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που αφορούν τις εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Σαουδική Αραβία, τους δύο πρώτους μήνες του 2021 οι εξαγωγές αυτές βούλιαξαν σε ετήσια βάση κατά 93% φτάνοντας σε μόλις 38 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων της Τουρκίας, οι εξαγωγές σε ηλεκτρονικά, ρούχα, κοσμήματα και είδη αυτοκινήτων ήταν κατά 90% χαμηλότερες από πέρυσι.
Σύμφωνα με την τουρκική «Daily Sabah», το πρόβλημα είναι για τους Τούρκους τόσο μεγάλο που η Αγκυρα ετοιμάζεται να φέρει αυτή την εβδομάδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το θέμα του ημιεπίσημου, όπως χαρακτηρίζεται, μποϊκοτάζ από τη Σαουδική Αραβία για προϊόντα που κατασκευάζονται στην Τουρκία.
Η Αγκυρα θέλει να υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία για τη στάση του Ριάντ προς τους τοπικούς εμπόρους, αλυσίδες σουπερμάρκετ και άλλες εταιρείες ώστε όλοι αυτοί να μην έχουν εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, σύμφωνα με δύο τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας.
Θεωρητικά εάν η Τουρκία μπορέσει να αποδείξει αδικαιολόγητη πίεση της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των επιχειρήσεών της, μπορεί να υποβάλει αίτημα για να ζητήσει αποζημίωση για καταγεγραμμένες απώλειες, σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ. Το Ριάντ πάντως δεν αναμένεται να πιεστεί ώστε να πληρώσει αποζημίωση. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει σχεδόν καταρρεύσει από πέρυσι λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών, παραδέχεται και η «Daily Sabah». Επισήμως οι δύο χώρες δήλωσαν ότι θα εργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεων.
Οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν επιδεινωθεί λόγω της προσέγγισης της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, την υποστήριξη της κυβέρνησης στην Αίγυπτο, και τις διαφωνίες για τη στάση των δύο χωρών στη Λιβύη και τη Συρία. Επίσης η Σαουδική Αραβία έχει πλέον πιο στενές σχέσεις και με την Ελλάδα.
Οπως αναφέρει το Reuters και αναδημοσίευσαν το Philenews και άλλοι ιστότοποι, έχει δημιουργηθεί πλέον μια μαύρη αγορά όπου μεσάζοντες μεταφέρουν έναντι αμοιβής τα τουρκικά προϊόντα σε άλλα λιμάνια και παραποιούν τα επίσημα συνοδευτικά έγγραφα ώστε να φαίνεται πως τα προϊόντα αυτά προέρχονται από την Κίνα ή ακόμη και από την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή τα επίσημα στοιχεία για τις εξαγωγές δείχνουν ασυνήθιστη, όπως χαρακτηρίζεται, αύξηση της τάξεως από 200% έως 400% σε τουρκικά ενδύματα, υφάσματα, χημικά και κοσμήματα που φτάνουν στο Ομάν και τον Λίβανο.
Επίσης στελέχη του κλάδου της παραγωγής ένδυσης και υφασμάτων της Τουρκίας παραδέχονται ανοικτά ότι οι κατασκευαστές εξετάζουν να στείλουν υφάσματα που προορίζονται για τη Σαουδική Αραβία σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Σερβία για κάποια μικρή επεξεργασία. Με αυτόν τον τρόπο θα άνοιγε έπειτα ο δρόμος για να εξαχθούν από εκεί τα προϊόντα αυτά σε άλλες χώρες. Ουσιαστικά οι τούρκοι επιχειρηματίες και κατασκευαστές προσπαθούν να ξεπεράσουν το άτυπο αλλά ουσιαστικό μποϊκοτάζ με επιπλέον κόστος για τους ίδιους.


Latest News

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα