Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης μένουν οι δράσεις που δεν αφήνουν «δυνατό» αποτύπωμα στο περιβάλλον και ως εκ τούτου δεν συνδέονται με πράσινες επενδύσεις και φυσικά με την ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον τομέα των οδικών έργων μόνο το βόρειο τμήμα του Ε65 και ο ΒΟΑΚ εντάσσονται στο τελικό εθνικό σχέδιο. Στο ενεργειακό μέτωπο μένουν εκτός οι άξονες της λιγνιτικής μετάβασης, όμως θα χρηματοδοτηθούν με 200 εκατ. ευρώ τα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και η κατασκευή του κέντρου υπερυψηλής τάσης Κουμουνδούρου. Δεν συμπεριελήφθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο του ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική – η οποία χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Οι πρώτοι πόροι, ύψους 4 δισ. ευρώ, αναμένονται τον προσεχή Ιούλιο – Αύγουστο, εκτιμάται πως θα προσθέσουν ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας και πως θα δημιουργήσουν 200.000 θέσεις εργασίας. Πάνω από τις μισές επενδύσεις θα διοχετευθούν σε ψηφιακά έργα (20%) και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης (37%), ενώ από τα €32 δισ. τα €19 δισ. είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα χαμηλότοκα δάνεια. Από τις περίπου 170 δράσεις, σχεδόν το 1/3 των πόρων θα διοχετευτεί σε δράσεις που αφορούν τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας, όπως το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», τη χωροταξική μεταρρύθμιση, τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες, τις έξυπνες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας. Στους βασικούς άξονες είναι η ψηφιακή αναβάθμιση των φορολογικών Αρχών με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Πληροφορίες αναφέρουν πως πέραν της ηλεκτρονικής σύνδεσης των ταμειακών μηχανών, μεγάλο όπλο θα είναι η τεχνητή νοημοσύνη για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.

Σε ειδική παρουσίαση σήμερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ειδική ομάδα «κρούσης» παρουσιάζουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, την οποία η Ελλάδα καλείται να τρέξει τα επόμενα χρόνια κινητοποιώντας κεφάλαια κοντά στα 57 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το πλάνο έχει βασική στόχευση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Αγκάθι για το Ευρωταμείο το Δικαστήριο της Καρσλρούης

Με νέες περιπέτειες απειλείται το Ταμείο Ανάκαμψης πριν από την ενεργοποίησή του, επαναφέροντας τους φόβους για εμπλοκή του φιλόδοξου προγράμματος για την οικονομική ανασυγκρότηση μετά την πανδημία. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη απαγόρευσε στον γερμανό πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να υπογράψει τον νόμο για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ των 750 δισεκατομμυρίων. Ο κ. Σταϊνμάιερ, σύμφωνα με το Δικαστήριο, πρέπει να περιμένει πρώτα την απόφασή του προτού υπογράψει τον νόμο, ενώ στην περίπτωση προσωρινών διατάξεων η διαδικασία – ωσότου εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου – διαρκεί ως και τρεις μήνες. Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο συμμετοχής της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη γερμανική βουλή με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων και από το Συμβούλιο των Κρατιδίων. Ομως, στη συνέχεια κατατέθηκαν μια σειρά από αγωγές στην Καρλσρούη. Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι επικριτές της συμμετοχής του Βερολίνου στο Ταμείο Ανάκαμψης εκφράζουν τον φόβο ότι τα οικονομικά αδύναμα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν τα δάνειά τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Παπαθανάσης: Τον Οκτώβριο το επόμενο αίτημα για εκταμίευση 3,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΣΠΑ |

Διπλό αίτημα τον Οκτώβριο για δόση 3,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι είπε ο Παπαθανάσης

Τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα προσδώσουν περίπου 5,3% στο ελληνικό ΑΕΠ από το 2022 μέχρι και το 2030 - Στην 3η θέση η Ελλάδα στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ