Οι ευρωπαϊκές αγορές κρατικού χρέους άρχισαν εντυπωσιακά το 2021 αγνοώντας φόβους πως η έξαρση του δανεισμού θα καθιστούσε πιό ακριβή την άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης.
Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των FT, οι εκδόσεις κοινοπρακτικών ομολόγων που “τρέχουν” τράπεζες γνώρισαν το πιό επιτυχημένο τρίμηνο της ιστορίας τους, φτάνοντας τα 150 δισ δολάρια στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, το υψηλότερο ποσό απο το 2000 σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Συνολικά, οι εκδόσεις ομολόγων απο μεγάλους εκδότες της Ευρωζώνης ανήλθε στα 373 δισ ευρώ, 20% ψηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή παρά την έκρηξη της προσφοράς και της μεταβλητότητας των τιμών που συναλλάσσονται στην ανοιχτή αγορά. Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στην πρωτογενή αγορά χρέους, υποστηριζόμενο απο το πρόγραμμα ΡΕΡΡ αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθησύχασε τους φόβους που ήθελαν τις κυβερνήσεις να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερο κόστος για τον δανεισμό τους.
“Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν πιθανότατα η πιό “καυτή” πρωτογενής αγορά που έχουμε ζήσει,” δήλωσε ο Τζέιμι Στέρλινγκ, της ΒΝΡ Paribas. Η αρχή του 2021 είναι παραδοσιακά η πιό έντονη περίοδος χρηματοδότησης για τις εθνικές κυβερνήσεις, ωστόσο, φέτος η τάση αυτή επιταχύνθηκε απο τα κρατικά χρεόγραφα που σπεύδουν να επωφεληθούν απο τους ευνοϊκούς όρους πριν αρχίσει η άνοδος του κόστους δανεισμού. Οι κυβερνήσεις άντλησαν περισσότερο χρέος μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων απο οποιαδήποτε άλλο τρίμηνο, με εξαίρεση την περυσινή άνοιξη εν μέσω της κορύφωσης της πανδημικής κρίσης. Η αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε απο 86% τον Μάρτιο το 2020 στο 97% τον Σεπτέμβριο του 2020. “Το προηγούμενο έτος ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία. Προφανώς υπήρξε κάποια ανησυχία με την έναρξη του 2021 κατά πόσον η αγορά θα μπορούσε να απορροφήσει εκδόσεις παρόμοιου επιπέδου ξανά με εξίσου χαμηλές τιμές,” τόνισε ο Στέρλινγκ.
Η διάθεση για νέο χρέος διέλυσε κάθε αμφιβολία. Η μέση απόδοση των κοινοπρακτικών ομολόγων της Ευρωζώνης απο τον Ιανουάριο κυμάνθηκε στο 0,75%, απο 0,94% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με υπολογισμούς της BNP Paribas. Η χαμηλότερη απόδοση σε νέες εκδόσεις δείχνει πως οι κυβερνησεις μπορούν ακόμη να αντλούν κεφάλαια με χαμηλό κόστος παρά τη διόγκωση του χρέους.
Το εκτενές πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ στην ανοιχτή αγορά και το ισχυρό ενδιαφέρον απο δαχειρστές ενεργητικού, συνέβαλαν στην διατήρηση ισχυρού ενδιαφέροντος για νέες ομολογιακές εκδόσεις. Τα βιβλία προσφορών για κοινοπρακτικά ομόλογα κατέγραψαν νέα ρεκόρ, με τις μακροπρόθεσμες εκδόσεις να κυριαρχούν εκμεταλλευόμενες τις ελκυστικές τιμές. Η απότομη αλλαγή κλίματος και τάσης που προκάλεσαν φόβοι για πληθωρισμό στις ΗΠΑ, απο τα μέσα Φεβρουαρίου, απείλησαν να χαλάσουν το κλίμα για νέα ομόλογα. “Θα περίμενα να ήταν πιό δύσκολα,” δήλωσε ο Αντουάν Μπουβέ, της ING, για να προσθέσει ότι τα χαμηλά κόστη δανεισμού εν μέρει αντανακλούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών πως οι τιμές των ευρωπαικών ομολόγων δεν θα υποχωρήσουν πολύ γρήγορα.
Οι επενδυτές που στράφηκαν μαζικά σε μακροχρόνιες εκδόσεις αντιμετωπίζουν μια ταχύτερη πτώση τιμών επειδή αυτές έχουν υψηλότερο πληθωριστικό ρίσκο. Η ανατιμολόγηση ήρθε νωρίτερα απο ότι πολλοί αναλυτές περίμεναν.
Η ευρωπαική αγορά πράσινων ομολόγων αναπτύχθηκε τάχιστα στο πρώτο τρίμηνο, με την Ιταλία να εκδίδει ομόλογο 8,5 δισ ευρώ, το μεγαλύτερο πράσινο ομόλογο. Η αγορά περιμένει μια σημαντική τόνωση στο δεύτερο μισό του έτους καθώς η Ε.Ε. αρχίζει να εκδίδει πράσινα ομόλογα 225 δισ ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. “Τα πράσινα ομόλογα είναι πολιτικά πολύ δημοφιλή αυτη την περίοδο, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ισχυρή ζήτηση απο τους επενδυτές,” δήλωσε ο Ιωάννης Ράλλης της JPMorgan.