Bitcoin: Τεράστια φούσκα ή το ψηφιακό νόμισμα του μέλλοντος; Το θέμα του κρυπτονομίσματος απασχολεί τους οικονομικούς αναλυτές ανά τον κόσμο, οι οποίοι αν και διαφωνούν για την πορεία του στο μέλλον, συμφωνούν σε μία παραδοχή: το Bitcoin είναι πλέον mainstream.

Με δεδομένη την τεράστια έκταση που έχει λάβει πλέον το κρυπτονόμισμα στον χρηματοπιστωτικό κόσμο, δεν φαίνεται και τόσο εύκολο να περιοριστεί ή να εκτοπιστεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι, αλλά και η Wall Street βγάζουν αναφορές για τα κρυπτονομίσματα , ενώ η επενδυτική Piper Sandler σε έκθεσή της τονίζει ότι η “κρυπτοοικονομία έχει εισέλθει σε ένα καθοριστικό σημείο της ανάπτυξής της”.

Δημόσια εγγραφή – μαμούθ

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο Daren Fonda στο barrons.com, η Coinbase Global, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία διαχείρισης κρυπτονομισμάτων, σχεδιάζει να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή στις 14 Απριλίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον τεχνολογικό κλάδο μετά από αυτή της Facebook το 2012. Σύμφωνα με ιδιώτες αναλυτές, η αξία της εταιρίας αποτιμάται σε 68 δισεκατομμύρια δολάρια και θεωρείται ότι έχει στην πλατφόρμα της 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα. Το 2020 είχε έσοδα 1,3 δισ. δολαρίων και κέρδη ύψους 322 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Fintechs θεωρεί το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα ως μια τεράστια νέα αγορά για πληρωμές και υπηρεσίες συναλλαγών, ενώ μεγάλες εταιρίες όπως η Tesla , η PayPal και η Square προσφέρουν την δυνατότητα συναλλαγών σε Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα.

Γιατί δεν παρεμβαίνουν οι ρυθμιστικές αρχές

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να εγκρίνει ένα Bitcoin ETF, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με τη μεταβλητότητα, τη διαφάνεια των τιμών και τη χειραγώγηση της αγοράς. Ωστόσο, ο υποψήφιος της κυβέρνησης Μπάιντεν για πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, ενδέχεται να έχει μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον Daren Fonda, καθώς το Bitcoin εδραιώνεται, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις ρυθμιστικές αρχές να περιορίσουν. Η αυξανόμενη αποδοχή του ως εναλλακτικού νομίσματος επένδυσης ή συναλλαγής υπερβαίνει κατά πολύ τους ρυθμιστικούς ελέγχους.

Ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν επίσης την αυξανόμενη επιρροή του Bitcoin ως μέσο να διατηρηθούν σε απόσταση οι ρυθμιστικές αρχές.

«Η μελέτη μου τους τελευταίους έξι με 12 μήνες δείχνει ότι καθώς όλο και πιο ισχυροί επενδυτές μπαίνουν στην αγορά, τόσο ασκούνται πιέσεις ρυθμιστικές αρχές να μην κάνουν τίποτα», αναφέρει οικονομολόγος του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ, τονίζοντας ωστόσο, ότι η τάση αυτή δεν θα διαρκέσει για για πάντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto