![Ερντογάν : «Πραξικόπημα» η επιστολή αποστράτων για τη Συνθήκη του Μοντρέ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/03/erdogan.jpg)
«Η διακήρυξη των εν αποστρατεία ναυάρχων αποτελεί μια κακόβουλη κίνηση, έχει επιπτώσεις που παραπέμπουν σε πραξικόπημα». Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της επίμαχης επιστολής και της σύλληψης δέκα εκ των υπογραφόντων, σήμερα το πρωί.
«Δεν είναι αποδεκτό 104 ναύαρχοι να συναντώνται κάποιο βράδυ και να καταλήγουν ένα τέτοιο κείμενο», πρόσθεσε ο Ερντογάν, ισχυριζόμενος πως η ενέργειά τους «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ελευθερία του λόγου» – και κάνοντας παράλληλα λόγο για ενέργεια η οποία δυσφημεί τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας.
«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα γίνονταν αποδεκτές πουθενά στον κόσμο. Θα αναμέναμε, επίσης, από την αντιπολίτευση να τηρήσει μια πιο σθεναρή στάση. Καλούμε και πάλι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να σταθεί στο πλευρό της δημοκρατίας», είπε επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Φαίνεται, όμως, ότι οι κεμαλιστές δεν συμμερίζονται τις απόψεις του, όπως δείχνει η στήριξη 96 επωνύμων του συγκεκριμένου χώρου, ανάμεσά τους και πρώην βουλευτών του CHP, προς τους συλληφθέντες στρατιωτικούς. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πριν την επιστολή των ναυάρχων, 126 πρώην πρέσβεις και υψηλόβαθμοι διπλωμάτες είχαν επίσης επικρίνει κάθε αναφορά σε ενδεχόμενη αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ.
Ναι μεν, αλλά για το Μοντρέ
Ενδιαφέρον έχει, πάντως, η τοποθέτηση του Ερντογάν ειδικά για τη Συνθήκη, καθώς άφησε όλα τα σενάρια ανοιχτά. «Αποτελούσε ένα σημαντικό κέρδος για την Τουρκία για την εποχή εκείνη. Συνεχίζουμε να δεσμευόμαστε από τη Συνθήκη, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει μια πιο ευνοϊκή που θα την αντικαταστήσει», είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε πρόθεση και δεν εργαζόμαστε για να εγκαταλείψουμε τη Συνθήκη του Μοντρέ προς το παρόν. Όμως, εάν μελλοντικά υπάρξουν και άλλες επιλογές, τότε θα ήμασταν έτοιμοι να επαναξιολογήσουμε τους όρους της σε ρεαλιστική βάση».
Ο αναθεωρητισμός στην πράξη.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Ρωσία: Υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-22-600x361.jpg)
Ρωσία: Υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει λάβει ακόμα ικανοποιητική πρόταση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
![Τραμπ: «Ψαλίδι» στη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας – Μεγάλος προβληματισμός](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-05T205254Z_583250170_RC2EOCA20A8M_RTRMADP_3_USA-TRUMP-600x400.jpg)
«Ψαλίδι» Τραμπ στη χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας – Μεγάλος προβληματισμός
Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί ο περιορισμός της χρηματοδότησης των ιατρικών ερευνών στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση Τραμπ
![Πέθανε ο «ιδρυτής πατέρας» της Ναμίμπια Σαμ Νουτζόμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-13-600x475.jpg)
Πέθανε ο «ιδρυτής πατέρας» της Ναμίμπια Σαμ Νουτζόμα
Ο Νουτζόμα ανέβηκε στην ηγεσία της χώρας το 1990
![New York Post: Νέες συνομιλίες Τραμπ με Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-05T205254Z_583250170_RC2EOCA20A8M_RTRMADP_3_USA-TRUMP-600x400.jpg)
Νέες συνομιλίες Τραμπ με Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Δημοσίευμα της New York Post αναφέρει ότι ο Τραμπ δήλωσε πως διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου
![Γερμανία: Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/merz1-600x453.jpg)
Σταθερά πρώτος αλλά με απώλειες ο Μερτς - Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση για τις γερμανικές εκλογές
Βάσει νέας δημοσκόπησης στη Γερμανία το αριστερό Die Linke βλέπει πιθανότητες εισόδου στην Bundestag
![ΕΕ: Υπό έρευνα ο ρόλος της Ρωσίας στην αγορά λογισμικού για κρίσιμο ευρωπαϊκό σύστημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/intro1-600x329.jpg)
Στο μικροσκόπιο της ΕΕ ο ρόλος της Ρωσίας για κρίσιμο ευρωπαϊκό έργο πληροφορικής
Η έρευνα εξετάζει πώς ο γαλλικός όμιλος Atos χρησιμοποίησε το γραφείο της Μόσχας για ευαίσθητο έργο πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
![Τραμπ: Νέο μέτωπο με τη Νότια Αφρική – «Παγώνει» κάθε αμερικανική βοήθεια στην Πρετόρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/donald-trump-600x400.jpg)
Νέο μέτωπο Τραμπ με τη Νότια Αφρική – «Παγώνει» κάθε αμερικανική βοήθεια στην Πρετόρια
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα χορηγούν στο εξής βοήθεια στη Νότια Αφρική, επικαλούμενος νόμο που προβλέπει απαλλοτριώσεις γαιών, που διατείνεται ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των λευκών αγροτών