
Ενα παλιό αστείο για δύσκολες αποφάσεις σας ζητά να φανταστείτε τον χειρότερο εχθρό σας να οδηγεί στο γκρεμό μέσα στο ολοκαίνουργιο αυτοκίνητό σας. Θα ήσασταν ευχαριστημένοι με την τύχη του εχθρού σας ή λυπημένοι για την καταστροφή του αυτοκινήτου σας;
Για πολλούς, το σχήμα της αναμενόμενης και πολύ αναγκαίας παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης φέτος θέτει ένα παρόμοιο δίλημμα. Χωρίς ανανέωση τόσο των εθνικών πολιτικών όσο και του διεθνούς συντονισμού, η σημαντική αύξηση στην ανάπτυξη του 2021 θα είναι πολύ άνιση.
Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, αναμένω ταχεία ανάπτυξη στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ηγηθούν παγκόσμιας επέκτασης 6%, σε σύγκριση με τη συρρίκνωση 3,5% το 2020. Ομως, ενώ στην Ευρώπη η ανάκαμψη πιθανότατα θα είναι πιο υποτονική. Μέρη του αναδυόμενου κόσμου βρίσκονται σε ακόμη πιο κακή θέση.
Οι εθνικές πολιτικές πρέπει να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που συνδυάζουν την οικονομική ανακούφιση με μέτρα για την προώθηση μιας πολύ πιο περιεκτικής ανάπτυξης. Αυτό δεν αφορά μόνο τη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω του επαναπροσδιορισμού της εργασίας, των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και της καλύτερης φροντίδας των παιδιών και της παραγωγικότητας του κεφαλαίου και της τεχνολογίας μέσω σημαντικών αναβαθμίσεων σε υποδομές και κάλυψη. Για να οικοδομήσουμε ξανά καλύτερα και πιο δίκαια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει τώρα να εξετάσουν το κλίμα του πλανήτη για πιο ολοκληρωμένη λήψη αποφάσεων.
Η παγκόσμια ευθυγράμμιση πολιτικής είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Ο κόσμος είναι τυχερός που ωφελήθηκε αρχικά από τις εθνικές πολιτικές ως απάντηση στην κρίση Covid-19, με τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών να επιλέγουν εκ των προτέρων μια ολοκληρωμένη κυβερνητική προσέγγιση. Αλλά χωρίς συντονισμό, οι στάσεις της πολιτικής θα αποκλίνουν ολοένα και περισσότερο, καθώς οι λιγότερο εύρωστες οικονομίες αντιμετωπίζουν επιπλέον εξωτερικές αντιξοότητες σε μια εποχή μείωσης των ροών βοήθειας, ελλιπούς ελάφρυνσης του χρέους και μείωσης άμεσων ξένων επενδύσεων.
Με τις ΗΠΑ και την Κίνα να ηγούνται σημαντικής αύξησης στην ανάπτυξη, η παγκόσμια οικονομία έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από ένα πανδημικό σοκ που έπληξε πολλούς ανθρώπους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαφάνισε μια δεκαετία προόδου για τη μείωση της φτώχειας και για άλλους σημαντικούς κοινωνικοοικονομικούς στόχους. Αλλά χωρίς προσαρμογές πολιτικής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αυτή η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι τόσο άνιση ώστε να εξαντλήσει την περιεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη που η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα.
* Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν είναι πρόεδρος του Queens’ College (Cambridge University). Διετέλεσε επικεφαλής σύμβουλος στο Global Development Council του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας