Περιορισμένες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία για τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξαιτίας του ταχύτατου ρυθμού στους εμβολιασμούς αλλά και της προθυμίας που καταγράφεται στη δραστική αύξηση των δημοσίων δαπανών και του δανεισμού. Στον αντίποδα, το Ταμείο εκτιμά ότι το πιθανό αυτό σενάριο διαχείρισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δεν θα επιβεβαιωθεί στις αναδυόμενες οικονομίες.

Παρά τη διαφοροποίηση αυτή, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του στις αρχές του τρέχοντος έτους, αναθεωρώντας έτσι προς τα πάνω τις προσδοκίες του για σχεδόν όλες τις χώρες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να καταγράψει μια διετία σημαντικής ανάπτυξης για το 2021 και το 2022, με ποσοστά που θα ανέλθουν στο 6% και το 4,4% αντιστοίχως.

Το Ταμείο εκτιμά επίσης ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν θα μοιάζουν με την χρηματοπιστωτική κρίση 2008-09, η οποία οδήγησε σε αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης για μια ολόκληρη δεκαετία. Συνολικά, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι «πολύ μικρότερος από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (2008-09)», δήλωσε η Γκίτα Γκόμπιναθ, επικεφαλής οικονομολόγος του ταμείου.

Ανάκαμψη χωρίς πληθωριστικές πιέσεις

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2021 κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου.

Μάλιστα, εμφανίζεται αισιόδοξο για τις προοπτικές ταχείας ανάκαμψης των ΗΠΑ χωρίς πληθωριστικές πιέσεις.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ σημειώνει ωστόσο, ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας σε άλλες χώρες είναι σημαντικές. Τμήματα της Ευρώπης που υποφέρουν από ένα ακόμα κύμα της πανδημίας είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν, αν και μέχρι το 2024, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες στο σύνολό τους, θα έχουν σχεδόν επιστρέψει στην προ-πανδημική τους πορεία ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα αναπτυγμένα έθνη και οι εταιρείες τους έχουν αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτικά στα Lock down από ό, τι προέβλεπε αρχικώς το ΔΝΤ.

Προβλήματα στις αναδυόμενες οικονομίες

Στον αντίποδα το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες θα έχει διάρκεια, με εξαίρεση την Κίνα. Τα έθνη που κινδυνεύουν περισσότερο από μια αργή ανάκαμψη είναι οι αναδυόμενες οικονομίες με μικρή πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19, εκείνες με αδύναμα δημόσια οικονομικά και εκείνες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Το πλήγμα στις αναδυόμενες οικονομίες βραχυπρόθεσμα θα επιδεινωθεί από το κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με το Ταμείο αυτό είναι ένα σοβαρό τίμημα που πληρώνουν οι φτωχότερες χώρες, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν σχολική εκπαίδευση στο διαδίκτυο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή