Το 2014, αρκετοί κυρίως νέοι Ιταλοί, από τον φτωχότερο νότο εγκατέλειπαν τις εστίες τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στον πλούσιο βορρά. Ωστόσο, οι νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία με την τηλεργασία έδωσαν στον 26χρονο Μάριο την ευκαιρία να επιστρέψει στο Παλέρμο. Η ιστορία του δεν είναι η μοναδική.

Αρκετοί Ιταλοί πλέον εκμεταλλεύονται τα νέα εργασιακά πρότυπα που επιβάλει η υγειονομική κρίση, και αντιστρέφουν το brain drain.

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωπου μετανάστευσαν από τον ιταλικό νότο στα βόρεια της χώρας, κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης περίπου 900.000 Ιταλοί μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Εξ αυτων το ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 προερχόταν από τις νότιες επαρχίες με αποτέλεσμα, η πληθυσμός στις περιοχές αυτές να μειωθεί κατά 3% το διάστημα μεταξύ 2014 και 2020.

Ο οικονομικός αντίκτυπος επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι νότιοι που μεταναστεύουν έχουν ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο. Το 2019 περίπου οι μισοί από τους νέους άνω των 25 ετών που μετακόμισαν στα βόρεια είχαν τουλάχιστον ένα πτυχίο.

Ωστόσο, η πανδημία έβαλε ένα φρένο σε αυτή την τάση: Το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου του 2020, όταν επεβλήθηκαν οι πιο αυστηροί περιορισμοί, η εγχώρια μετανάστευση μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ ο αριθμός των Ιταλών του νότου που έφυγαν στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 1/3.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή