Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Αυστραλία και την ΕΕ γύρω από το θέμα της αποστολής στην πρώτη εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca. Η ΕΕ φέρεται να έχει μπλοκάρει ορισμένες αποστολές, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα.

Σύμφωνα με δήλωση πηγής της αυστραλιανής κυβέρνησης στο Reuters, η ΕΕ έχει μπλοκάρει 3,1 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και η χώρα έχει πλέον λίγες ελπίδες να πάρει τις υπόλοιπες 400.000 δόσεις που ανέμενε.

Η διαμάχη που έχει προκύψει, υπογραμμίζει τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει η AstraZeneca σε ολόκληρη την ΕΕ και έχει αντίκτυπο στην εκστρατεία εμβολιασμού της Αυστραλίας, η οποία είναι ήδη 83% πίσω από το αρχικό της πρόγραμμα.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε οποιαδήποτε νέα απόφαση για τον αποκλεισμό των εξαγωγών εμβολίων στην Αυστραλία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μια δεύτερη εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΕ απέρριψε μόνο ένα από τα 491 αιτήματα εξαγωγής εμβολίων COVID-19 από τότε που ενίσχυσε τη διαφάνεια των εξαγωγών στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά πρόσθεσε ότι επτά αιτήματα εξετάζονται επί του παρόντος – και ως εκ τούτου οι αποστολές ήταν σε αναμονή μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση. Αρνήθηκε πάντως να επιβεβαιώσει εάν μεταξύ των αιτημάτων που εξετάστηκαν ήταν και μια νέα αποστολή στην Αυστραλία.

Το μόνο απορριφθέν αίτημα αφορούσε αποστολή 250.000 δόσεων στην Αυστραλία νωρίτερα αυτό το έτος. Από τις 24 Μαρτίου, η ΕΕ είχε εξάγει 1 εκατομμύριο δόσεις στην Αυστραλία.

Με τη διάθεση εμβολίων να βρίσκεται πολύ πίσω από εκείνες της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η ΕΕ ενίσχυσε την εποπτεία των εξαγωγών εμβολίων τον περασμένο μήνα, δίνοντάς της μεγαλύτερο περιθώριο για αποκλεισμό αποστολών σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Πηγή Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή