Το Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένο να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων. Την ίδια ώρα, τον δρόμο των… φρύγανων (σ.σ.: μικρά φυτά) θα ακολουθήσουν και οι ασπάλαθοι (σ.σ.: αγκαθωτοί θάμνοι), με αποτέλεσμα αυτού του είδους η βλάστηση να μην αποδίδει πλέον – υπό προϋποθέσεις – δασικό χαρακτήρα σε μια έκταση, ενώ ξεπαγώνουν και οι μεταβιβάσεις για εκτάσεις που θεωρούνται άδικα είτε εν μέρει είτε εξ ολοκλήρου δασικές.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν όλες τις πτυχές της νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα βασικά ζητήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, με συνέπεια να έχει προκληθεί αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο, όλα όσα προβλέπονται από τη νομοθετική ρύθμιση θα υλοποιηθούν αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα.
Σημειώνεται πως προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στην απόφαση που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών κατέθεσαν η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ). Με την υπουργική απόφαση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καταγράφονται όλες οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες εκτάσεις έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975.
ΛΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνουν λόγο για ολιστική λύση αλλά και για «διαρθρωτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης». «Το υπουργείο αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει», επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. Οπως λέει: «Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, ενώ συγχρόνως θα σταματήσει η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα για πάντα, χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες για το μέλλον». Από το Περιβάλλοντος διευκρινίζουν πως με την ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν αλλάζει το καθεστώς επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα επτά ανοιχτά ζητήματα είναι: τα πρόδηλα σφάλματα, οι δασωμένοι αγροί, οι εκχερσωμένες εκτάσεις, η κυριότητα του Δημοσίου, οι ασπάλαθοι, οι δυσκολίες στις μεταβιβάσεις και στις επενδύσεις και η διαδικασία της εξέτασης των αντιρρήσεων.
Τι έχει διαπιστωθεί και τι προβλέπεται:
- Για τα πρόδηλα σφάλματα. Εχει παρατηρηθεί ότι οικήματα χαρακτηρίζονται εν μέρει δασικά. Ακόμη και αγροτικές εκτάσεις, δρόμοι, παραλίες. Το ίδιο συμβαίνει και με στενές λωρίδες γης που ανάμεσα σε μη δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται ως δασικού χαρακτήρα. Με τη ρύθμιση, λένε από το Περιβάλλοντος, δεν θα απαιτείται πλέον καμία ενέργεια από τον πολίτη για τη διόρθωση σφαλμάτων, που «προκάλεσε η ανεπάρκεια της διοίκησης».
- Για τους δασωμένους αγρούς. Σήμερα ιδιωτικές πρώην αγροτικές εκτάσεις που έχουν δασωθεί βαρύνονται με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως για παράδειγμα διεκδικήσεις από το Δημόσιο ή και χρονοβόρες διαδικασίες για τον προσδιορισμό της χρήσης.
- Για τις εκχερσωμένες εκτάσεις. Πρόκειται για εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί χωρίς πράξεις της διοίκησης και βρίσκονται σε αίολο νομικό καθεστώς, και κατ’ επέκταση μελλοντικά θα διεκδικηθούν από το κράτος. Η ρύθμιση θα επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα, ενώ συγχρόνως θα προστατεύει το Δημόσιο από τους καταπατητές.
- Για την κυριότητα του Δημοσίου. Εχει παρατηρηθεί εκτάσεις που είναι εν μέρει δασικές να εμφανίζονται αυτόματα στο Κτηματολόγιο ως διεκδικούμενες από το Δημόσιο. Η προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή το Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων.
- Για τους ασπάλαθους. Εχει ανακύψει ζήτημα με περιοχές που χαρακτηρίστηκαν δασικές λόγω ασπαλάθων. Το 2018 το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών εξαίρεσε τα φρύγανα από τη δασική βλάστηση αλλά όχι τους ασπάλαθους. Πλέον στον δρόμο του αποχαρακτηρισμού βρίσκονται και οι ασπάλαθοι. Με αυτόν τον τρόπο, αυτού του είδους η βλάστηση – υπό προϋποθέσεις – δεν θα αποδίδει δασικό χαρακτήρα σε μια έκταση. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως όμως την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, το Βόρειο Αιγαίο και τη Μάνη, μια και μεγάλο ποσοστό αυτών των περιοχών χαρακτηρίστηκε ως δασικό λόγω ασπαλάθων.
- Για τη δυσκολία σε μεταβιβάσεις και επενδύσεις. Δεν μπορούν να γίνουν δικαιοπραξίες για εκτάσεις που θεωρούνται άδικα εν μέρει δασικές ή και εξ ολοκλήρου δασικές ή δασικού χαρακτήρα, ενώ έχουν τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού. Οταν μια έκταση βαρύνεται άδικα από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, καθυστερούν ή και αποτρέπονται πλήρως επενδυτικές κινήσεις. Η ρύθμιση θα προβλέπει το ξεπάγωμα των μεταβιβάσεων.
- Για τη διαδικασία των αντιρρήσεων. Ξεπερνούν τις 170.000 οι αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών. Μέσα στον Απρίλιο πιάνουν δουλειά οι Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων. Ανατίθεται σε ιδιώτες η προετοιμασία τους, όπως η ομαδοποίηση και η ταξινόμηση, για να διευκολυνθεί το έργο των Επιτροπών, ενώ παράλληλα προχωρά η πρόσληψη 700 υπαλλήλων στις δασικές υπηρεσίες.
Latest News
Ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ποια ακίνητα επηρεάζονται
Τι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και στους συντελεστές φέρνει νέα απόφαση του ΥΠΕΘΟ
Ακίνητη περιουσία του Δημοσίου: Τι προβλέπει το σχέδιο για την αξιοποίησή της το 2025
Διασύνδεση με Κτηματολόγιο για αναζήτηση ακινήτων κληρονομούμενων των σχολαζουσών κληρονομιών και έκδοση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας - Με drones η προστασία κοινόχρηστων χώρων σε πραγματικό χρόνο
Τι ισχύει με τα κοινόχρηστα - Οι 5 +1 ερωταπαντήσεις προς αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των ενοίκων
Τα κοινόχρηστα που δεν πληρώνονται αποτελούν «πληγή» στη διαχείριση πολυκατοικιών και αιτία συνεχών διενέξεων
Ποια εργοστάσια και ποια παραγωγή… Τα 2 από τα 3 δισ. των ξένων επενδύσεων σε σπίτια
Τα ακίνητα διασώζουν την «τιμή» των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, οι οποίες συνολικά υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Οι ξένοι προτιμούν νότια προάστια οι Έλληνες κέντρο Αθήνας
Τι δείχνουν οι τάσεις της αγοράς και οι προτιμήσεις για την αγορά ακινήτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη
Ποιοι και πώς κερδίζουν έκπτωση φόρου για ανακαίνιση έως 3.200 ευρώ το 2025
Τα τιμολόγια θα πρέπει να έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ και να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα. Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών
Ασήκωτο το βάρος αγοράς και ενοικίασης κατοικίας – Τι αποκαλύπτουν τρεις έρευνες
Τι αποκαλύπτουν για τις υψηλές τιμές, τη μειωμένη προσφορά στα οικιστικά ακίνητα και το εισόδημα η Τράπεζα της Ελλάδας, η ΕΛΣΤΑΤ και ο ΟΟΣΑ
Σπριντ για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου - Το χρονοδιάγραμμα
Τι είπε για το Κτηματολόγιο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Το Τατόι μεταμορφώνεται – Πώς προχωρά το project στα πρώην βασιλικά κτήματα
Ένα τεράστιο εργοτάξιο το Τατόι - Στους Δασικούς Χάρτες «κολλάει» η αξιοποίηση των αγροτικών γαιών των πρώην βασιλικών κτημάτων
Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις η οικοδομή - Τι δείχνουν τα στοιχεία [πίνακες]
Σε ανοδική τροχιά συνεχίζει να κινείται η οικοδομή - Οι τιμές πώλησης των ακινήτων φτάνουν μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό