Οι προοπτικές βαθύτερης οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Λιβύης, που έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης διερευνήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Τρίπολη, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας.

Λόγω του πολύχρονου εμφυλίου που μαστίζει τη βορειοαφρικανική χώρα οι οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα, (όπως και με άλλες χώρες) παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, καθώς απουσιάζει ο βασικός πυλώνας της οικονομικής συνεργασίας, που είναι η σταθερότητα.

Τώρα που η πολιτική κατάσταση στη Λιβύη σταθεροποιείται, το ενδιαφέρον για περεταίρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας σε επίπεδο επενδύσεων και διμερούς εμπορίου, αναζωπυρώνεται.

Ενδεικτικά των μεταπτώσεων των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Λιβύης, είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το διμερές εμπόριο. Το 2019 ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών είχε διαμορφωθεί σε 1.004,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 υποχώρησε κατά 32,2% και διαμορφώθηκε σε 680,9 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην κάθετη πτώση των εξαγωγών της Λιβύης προς την Ελλάδα, ενώ αντίθετα η Ελλάδα αύξησε αισθητά τις εξαγωγές της προς την βορειοαφρικανική χώρα.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Λιβύη, το 2020 ανήλθαν σε 629,8 εκατ. ευρώ, από 403,2 εκατ. ευρώ το 2019 σημειώνοντας αύξηση κατά 56,2%. Επίσης οι εξαγωγές προς τη Λιβύη αποτελούσαν το 2020 το 2,1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Οι εξαγωγές της Λιβύης προς την Ελλάδα, το 2020 περιορίστηκαν σε μόλις 51,1 εκατ. ευρώ, από 601,2 εκατ. ευρώ, που είχαν διαμορφωθεί το 2019, καταγράφοντας πτώση κατά 91,5%.
Είναι σαφές ότι η πτώση των λιβυκών εξαγωγών αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο και η εικόνα του διμερούς εμπορίου θα σταθεροποιηθεί, σε συνάρτηση με τα σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Λιβύη.

«Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας μπορεί να περιόρισαν τις οικονομικές μας σχέσεις. Όμως, στην πραγματικότητα, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη ουδέποτε διακόπηκε. Και, σήμερα, που η πολιτική κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, το ενδιαφέρον αυτό αναζωπυρώνεται», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια των επαφών του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζήτησαν για τις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Ειδικά στον ενεργειακό τομέα οι προοπτικές συνεργασίας, εκτός των παραδοσιακών, (εισαγωγές λιβυκού πετρελαίου) η συνεργασία θα μπορούσε να επεκταθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τομείς στους οποίους ανοίγονται εξαιρετικές ευκαιρίες για δημόσιες και για ιδιωτικές επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κώστας Σημίτης θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
Επικαιρότητα |

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κώστας Σημίτης θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τον ρόλο του Κώστα Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε πως είχε «ήπιο πολιτικό λόγο, μακριά από λαϊκισμούς»

Κώστας Σημίτης: Τα διεθνή ΜΜΕ για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού
Επικαιρότητα |

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, έγινε ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού – Ο Κώστας Σημίτης θεωρείται ο «εκσυγχρονιστής» στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και είναι αυτός που οδήγησε τη χώρα στο ευρώ, αναφέρουν.