Για πρώτη φορά διαγωνιστική διαδικασία πώλησης ελληνικής δημόσιας εταιρίας αποσπά το ενδιαφέρον εννέα εκ των μεγαλύτερων διεθνών funds. Αθροιστικά οι συγκεκριμένοι επενδυτικοί οίκοι διαχειρίζονται assets της τάξης των 10 τρις δολ. διεθνώς.
Ο λόγος, λοιπόν, για τον διαγωνισμό της ΔΕΗ που πουλά το 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και διαθέτει πάγια περιουσιακά στοιχεία αξία περί τα 3 δις. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ.
Η δημόσια εταιρία ανακοίνωσε χθες τη λίστα με τους εννιά επενδυτές που περνούν στην επόμενη και τελευταία φάση του διαγωνισμού, ο οποίος προκηρύχθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2020. Στην πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετείχαν 11 επενδυτές, εκ των οποίων, κατά τις πληροφορίες, δύο κινεζικές που αποκλείστηκαν λόγω της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο του δημοσίου. Το Πεκίνο συμμετέχει μέσω της State Grid και στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), οπότε κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στη νομοθεσία περί ανεξαρτησίας των Διαχειριστών.
Τα εννέα funds που προκρίνονται, κατόπιν της χθεσινής απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ είναι (με αλφαβητική σειρά):
ARDIAN Infrastructure Funds
Το γαλλικό fund διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 103 δις. δολ. και επενδύει σε ενέργεια και υποδομές.
BCI – British Columbia Investment Management Corporation
Πρόκειται για εταιρία που διαχειρίζεται συνταξιοδοτικά κεφάλαια του δημόσιου τομέα στη Μεγάλη Βρετανία και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 112 δις. δολ.
BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C
Η αμερικανική Blackrock είναι ίσως από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίες που διαχειρίζεται κεφάλαια 8,67 τρις. δολ. και έχει συμμετοχές σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.
CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.
Πρόκειται για το αμερικανικό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 117,8 δις. δολ. και έγινε γνωστό στην Ελλάδα με τις τοποθετήσεις στον τομέα της ιδιωτικής υγείας αλλά και στις συμμετοχές για την απόκτηση της Vivartia και της Εθνικής Ασφαλιστικής.
F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A
Είναι ιταλική επενδυτική εταιρία που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5,5 δις. και είναι τοποθετημένη σε εταιρίες διανομής φυσικού αερίου και ενέργειας καθώς και σε αεροδρόμια της χώρας.
First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.
Προέρχεται από την Αυστραλία το συγκεκριμένο fund και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 175 δις. δολ σε υποδομές. Ανάμεσα τους στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στη Σουηδία, ενώ σε δίκτυα ενέργειας έχει επενδύσει και στις χώρες της Φιλανδίας και της Γερμανίας. Είναι επίσης τοποθετημένη σε εταιρία ύδρευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.
Είναι από τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 250 δις. δολ. Η εταιρία συγκαταλέγεται στη λίστα των φιναλίστ επενδυτών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.
MACQUARIE Group Limited
Αυστραλιανό fund με συνολικά κεφάλαια στο χαρτοφυλάκιο του ύψους 420 δις. δολ. Στις υποδομές έχει επενδύσει 124,4 δις. δολ. Διεκδικεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ είναι τοποθετημένο σε ενεργειακά δίκτυα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φιλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία
OHA – Oak Hill Advisors LLP
Πρόκειται για πολυεθνικό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 49 δις. δολ
Η διαδικασία για την επόμενη φάση του διαγωνισμού προβλέπει τη ΔΕΗ και τα εννιά επενδυτικά σχήματα να υπογράφουν μεταξύ τους σύμφωνο εμπιστευτικότητας, και στη συνέχεια να αποκτούν πρόσβαση στο VDR (Virtual Data Room) δηλαδή στα οικονομικά και άλλα τεχνικά δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η αξιολόγηση αυτών των στοιχείων από τους υποψήφιους επενδυτές και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι μέσα στο καλοκαίρι θα λάβει δεσμευτικές προσφορές.
Το μεγάλο ενδιαφέρον των διεθνών funds αποδίδεται στην απόδοση των κεφαλαίων της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό κινείται περίπου στο 7% και τα συγκεκριμένα funds δρομολογούν τις επενδύσεις τους σε εταιρίες και υποδομές που προσφέρουν τέτοιες αποδόσεις.
Εξάλλου ο Διαχειριστής έχει επενδυτικό πλάνο ύψους 3 δις. ευρώ έως το 2028 το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, την υπογειοποίηση δικτύων καθώς και την αξιοποίηση τους για τις τηλεπικοινωνίες.
Latest News
Σκέρτσος για ρεύμα: Δεν θα περάσουν οι ακραίες αυξήσεις στον καταναλωτή - Θα υπάρξει βοήθεια
Έφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο MEGA ο Άκης Σκέρτσος
Μικρό «καλάθι» από τις πετρελαϊκές για τις υποσχέσεις Τραμπ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται μεγαλύτερη παραγωγή και εξαγωγές, αλλά ο κλάδος δεν χειροκροτεί τις εμμονές του
Καλπάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου - H Gazprom κλείνει τις στρόφιγγες στην Αυστρία
Ακολουθεί η Μολδαβία - Η Ευρώπη έχει περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο αλλά παραμένει ευάλωτη
Η αιολική ενέργεια ρίχνει τις τιμές στην Ευρώπη με φόντο την πτώση της θερμοκρασίας
Οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται θα δώσουν προβάδισμα στην αιολική ενέργεια με θετική συνέπεια τη μείωση τιμών
Πάιατ: Υποστηρίζουμε την ενεργειακή περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο
Από την COP29 στο Μπακού ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε για τον Great Sea Interconnector αλλά και τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου
«Καμπανάκι» από τη Γερμανία για τα αποθέματα φυσικού αερίου
Οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου
Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Προχωρά ο σχεδιασμός για το καλώδιο Ελλάδας – Γερμανίας
Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα δίκτυα, τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης
Νέα «όπλα» της ΔΕΗ για την πράσινη μετάβαση – Οι μονάδες «Peakers» και τα «Pumped Hydro»
Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο CEO Γ. Στάσσης, στην τριετία 2025 -2027 θα εκτελέσει έργα ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1,8 GW
Το Ελσίνκι θα ζεσταίνεται με πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η φινλανδική πρωτεύουσα θα γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα θερμαίνει τα κτίριά της με πυρηνική ενέργεια
«Κίτρινη κάρτα» της Κομισιόν προς Ελλάδα κι άλλους 12 για μη έγκαιρη υποβολή του ΕΣΕΚ
Οι 13 χώρες έχουν πλέον δύο μήνες για να απαντήσουν στην Κομισιόν. Εάν δεν υπάρξει απάντηση τότε θα εκδοθεί αιτιολογημένη γνώμη