Σε «φάρο καινοτομίας» όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στοχεύει να μετατρέψει ο τεχνολογικός κολοσσός Cisco το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (digital hub), που εγκαινίασε τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη. Τον στόχο αυτό, που συνίσταται στην προσφορά ψηφιακών λύσεων «on demand» (κατόπιν ζήτησης) και «out of the box» (έξω από τα συνηθισμένα) σε τομείς αιχμής, περιέγραψε σήμερα ο συντονιστής του digital hub, Νίκος Λαμπρογεώργος, με αφορμή την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με εννέα οργανισμούς και φορείς.

Όπως επισήμανε ο κ.Λαμπρογεώργος, που κατέχει και τον τίτλο του Senior Αccount Manager Δημόσιου Τομέα της Cisco για την Ελλάδα, μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν με τα πανεπιστήμια Αριστοτέλειο (ΑΠΘ), Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και Πάτρας, με το City College, University of York Europe Campus, τους δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Αλεξανδρούπολης, καθώς και τα επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό, Επαγγελματικό (ΕΒΕΘ και ΕΕΘ) και Ελληνοϊταλικό Θεσσαλονίκης.

Νέα μνημόνια συνεργασίας, πιθανώς εντός του επόμενου διμήνου

Μάλιστα, o κ.Λαμπρογεώργος γνωστοποίησε πως εντός του επόμενου διμήνου ο αριθμός των υπογεγραμμένων μνημονίων αναμένεται να αυξηθεί, αφού «εκτιμάται πως θα υπογραφούν άλλα τόσα», μεταξύ άλλων με περιφέρειες, υπουργεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις (ήδη, το digital hub φιλοξενεί μία νεοφυή επιχείρηση και σύντομα θα ανοίξει και μια δεύτερη θέση για startup, η οποία θα επιλεγεί -όπως διευκρίνισε- αναλόγως του αντικειμένου των πρότζεκτ που θα αναληφθούν).

«Το όραμά μας είναι το digital hub με έδρα τη Θεσσαλονίκη ν’ αποτελέσει πραγματικά κέντρο καινοτομίας των Βαλκανίων κι αυτό δεν είναι θεωρητικό. Ήδη, η Cisco Βουλγαρίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να φέρει εδώ πελάτες της, ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο δήμος Τιράνων, ενώ έχει επισκεφθεί το Κέντρο ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας» επισήμανε ο κ.Λαμπρογεώργος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά ανοίγοντας γεωγραφικά το πιθανό πεδίο δράσης του digital hub της Θεσσαλονίκης, κινήθηκε και ο Αντώνης Τσιμπούκης, γενικός διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, επισημαίνοντας ότι συνέργειες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν γενικά στην Ευρώπη: για παράδειγμα, μέσα από συνεργασίες όπως αυτή με το City College, που έχει παρουσία σε οκτώ χώρες, το Κέντρο θα μπορούσε να προβληθεί, μεταξύ άλλων, στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ στην Αγγλία.

Στο μεταξύ, στην περίπτωση του δήμου Αλεξανδρούπολης, η συνεργασία αφορά -όπως επισήμανε ο δήμαρχος, Ιωάννης Ζαμπούκης- την επίτευξη αποτελεσματικής άυλης επικοινωνίας μεταξύ δήμου και δημοτών, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του δήμου, ο οποίος είναι ο πέμπτος πιο «απλωμένος» γεωγραφικά στην Ελλάδα, καθώς και τους τομείς της τηλεϊατρικής και των σχετικών συμβουλευτικών υπηρεσιών και της εκπαίδευσης των πολιτών.

O στόχος των μνημονίων

«Ξεκινάμε αύριο»: με τη φράση αυτή, ο κ.Λαμπρογεώργος απάντησε στο ερώτημα ως προς το πότε αναμένεται να αρχίζουν να τίθενται σταδιακά σε πρακτική εφαρμογή οι στόχοι των μνημονίων συνεργασίας με τους φορείς, οι οποίοι είναι: η από κοινού ανάπτυξη, έρευνα, διάδοση και εκπαίδευση σε τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού, η δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε προβλήματα της καθημερινότητας σχετικά με τη λειτουργία της κοινωνίας, καθώς και η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.
Μεταξύ άλλων, τα μνημόνια προβλέπουν την εκπόνηση ερευνών και μελετών και την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων και πιλοτικών τεχνολογικών εφαρμογών, τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τεχνολογίες αιχμής και τη δημιουργική οικονομία και την αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ τοπικών εταιρειών και των ομολόγων τους στο εξωτερικό. Επιπλέον, προβλέπουν τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα που σχετίζονται με το μέλλον της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Εκ μέρους του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, το μνημόνιο υπέγραψε ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, από πλευράς του ΑΠΘ ο αντιπρύτανης, Ευστράτιος Στυλιανίδης, ενώ το ΠΑΜΑΚ και το Πανεπιστήμιο Πάτρας εκπροσώπησαν οι πρυτάνεις Στυλιανός Κατρανίδης και Χρήστος Μπούρας (ο δεύτερος διαδικτυακά). Το ΕΒΕΘ, το ΕΕΘ και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκαν από τους προέδρους τους, Γιάννη Μασούτη, Μιχάλη Ζορπίδη και Χρήστο Σαραντόπουλο αντίστοιχα, ενώ το CITY College, University of York Europe Campus εκπροσώπησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Γιώργος Στρατηγάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Πύργος Πειραιάς: Λαμβάνει πιστοποίηση LEED Platinum – Ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα
Επιχειρήσεις |

Ο Πύργος Πειραιά λαμβάνει πιστοποίηση LEED Platinum - Ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα

Ο Πύργος Πειραιά υπερβαίνει κατά τρεις βαθμίδες τις ενεργειακές απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας για υφιστάμενα κτήρια και κατατάσσεται στην κατηγορία A+, σύμφωνα με το πρότυπο ΚΕΝΑΚ

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»