Σε νέο Ελ Ντοράντο για τους επεργειακούς ομίλους αναδεικνύεται η διαδικασία πλειστηριασμού αδειών για υπεράκτια αιολική ενέργεια καθώς μεγάλοι πετρελαικοί όμιλοι στρέφονται επιθετικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την εικόνα να θυμίζει εποχές του ανταγωνισμού για άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν από μόλις μερικά χρόνια.

Η τάση αυτή εκδηλώνεται σε μα περίοδο που ολοένα και περισσότερες χώρες παρουσιάζουν σχέδια για τόνωση της αιολικής ενέργειας σε μα προσπάθεια να μειώσουν το αποτύπωμά τους σε άνθρακα. Το κόστος διασφάλισης περιοχών προς ανάπτυξη ανέβηκε σε επίπεδα τα οποία ορισμένοι διαχειριστές αιολικών πάρκων εκτιμούν ως μη διατηρήσιμα και ότι θα πλήξουν τους καταναλωτές αυξάνοντας τις ενεργειακές τιμές. Οι χώρες, παγκοσμίως, αναμένεται να προσφέρουν αριθμό-ρεκόρ δημοπρασιών για παράκτια αιολικά πάρκα και παραγωγικό δυναμικό φέτος, που εκτιμάται στα 30 GW (γιγαβατ), όσο δηλαδή είναι το τρέχον δυναμικό της παγκόσμιας αιολικής ενέργειας.

Αρκετές ευρωπαικές εταιρείες πετρελαίου, όπως Total, BP, Shell, αυξάνουν ραγδαία τα χαρτοφυλάκιά τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτησή τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο να στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τους επενδυτές που θέλουν να δούν βιώσιμα μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά σχέδια χαμηλού άνθρακα και κυβερνήσεις που προωθούν μειώσεις στις εκπομπές καυσαερίων.

Οι μεγάλοι όμιλοι πετρελαίου εμφανίζονται πρόθυμοι να ικανοί να πληρώσουν προκειμένου να αποκτήσουν βάση στην αγορά, παρ΄ ότι τα περιθώρια κέρδους είναι αρκετά μικρότερα από τις παραδοσιακές δραστηριότητές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαγωνιστική διαδικασία για την εκμίσθωση παράκτιων περιοχών στην Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, όπου ΒΡ και η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας EnBW πλήρωσαν ποσό ρεκόρ για να εξασφαλίσουν δύο περιοχές με παραγωγικό δυναμικό 3 GW.

Οι δύο εταιρείες θα πληρώσουν ένα ετήσιο προαιρετικό τέλος της τάξης του 1,38 δις δολαρίων (πληρωτέο σε τέσσερις ετήσιες δόσεις) για έκαστο των δύο μισθωτηρίων. Αναλυτές επισημαίνουν πως τα υψηλά τέλη απειλούν με εξαφάνιση τις τεράστιες μειώσεις κόστους που πέτυχε η ενεργειακή βιομηχανία την προηγούμενη δεκαετία. Ο Μαρκ Λιούις, της BNP Paribas εκτιμά ότι το κόστος αυτό θα προσθέσει περίπου 35% στον προυπολογισμό του έργου.

Η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη αγορά παράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο με δυναμικό 10 GW, όμως αρκετές ευρωπαικές χώρες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το momentum της αγοράς. Η Δανία, η Πολωνία και η Γαλλία αναμένεται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς φέτος, ενώ παρόμοιες κινήσεις αναμένονται στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Σχέδια για την ανάπτυξη της παράκτιας αιολικής αγοράς ενέργειας έχει ανακοινώσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη