Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις βάζουν όλο και συχνότερα στο στόχαστρό τους τα κρυπτονομίσματα, καθώς όσο αυτά πληθαίνουν απαιτούν περισσότερο ενεργοβόρους υπερ-υπολογιστές για να «εξορυχθούν». Ήταν θέμα χρόνου να προκύψουν ακτιβιστές επενδυτές σαν τον Κέβιν Ο’ Λίρι, που θα δηλώνουν ότι εφεξής θα τοποθετούν τα χρήματά τους σε κρυπτονομίσματα που δημιουργούνται σε χώρες με εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, ο μυστηριώδης κόσμος των κρυπτονομισμάτων συγκαταλέγεται μεταξύ των οικονομικά ευνοημένων από την πανδημία. Πράσινη, καφέ ή… κατάμαυρη, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ψηφιακών νομισμάτων εκτινάχθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Με το bitcoin να κατέχει βεβαίως τη μερίδα του λέοντος συγκεντρώνοντας επενδύσεις 1,1 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εταιρειών ερευνών CoinGecko και Blockfolio, που διαπιστώνουν τεράστια ζήτηση τους τελευταίους μήνες των υγειονομικών εγκλεισμών τόσο από θεσμικούς επενδυτές όσο και από ιδιώτες.
Η καραντίνα τα θρέφει
Σε ό,τι αφορά το bitcoin ειδικότερα, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι έχει κρατηθεί επί 10 και πλέον ημέρες πάνω από το σκαλοπάτι του 1 τρισ. δολαρίων, σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίησή του. Και πιστεύουν ότι, εφόσον το κρυπτονόμισμα κρατηθεί πάνω από την τιμή των 53.000 δολαρίων, θα «κλειδώσει» την κεφαλαιοποίηση αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου το πρώτο εξορυχθέν (το 2009) και πάντοτε δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 61.000 δολάρια, επίπεδο-ρεκόρ στη 12χρονη ιστορία του. Έκτοτε το εύρος της διακύμανσής του διατηρείται σε στενά πλαίσια (την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν περίπου στα 59.000 δολάρια).
Πολύ καλές επιδόσεις έχει εν μέσω τρίτου πανδημικού κύματος και το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση – άρα και σε δημοφιλία – κρυπτονόμισμα, το ethereum. Κινείται κι αυτό κοντά στα επίπεδα-ρεκόρ (περίπου 2.150 δολάρια) που «κατέκτησε» στις αρχές Απριλίου.
«Η τάση της αγοράς και το ενδιαφέρον των επενδυτών λειτουργούν ενισχυτικά για το bitcoin και για το ethereum. Καθώς η αγορά των κρυπτονομισμάτων ωριμάζει, περιμένουμε να δούμε να δημιουργούνται περισσότερες εφαρμογές που βασίζονται στο blockchain (σ.σ. τεχνολογία και μητρώο αποθήκευσης και καταγραφής συναλλαγών των κρυπτονομισμάτων). Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον για επενδύσεις και σε άλλα εναλλακτικά περιουσιακά θα αυξάνεται, καθώς θα γίνονται πιο προσιτά την αγορά», δήλωσε στο Bloomberg ο Πάολο Αρντοΐνο, επικεφαλής τεχνολογίας στην ηλεκτρονική αγορά κρυπτονομισμάτων Bitfinex.
Σημειωτέον ότι η τιμή του bitcoin έχει κάνει ένα άλμα μεγαλύτερο του 100% από την αρχή του έτους, ενώ η τιμή του ethereum έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (αυξήθηκε κατά περίπου 190%). Τα κρυπτονομίσματα εν γένει έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον αφού τους τελευταίους μήνες διαφημίστηκαν από μεγάλους επενδυτές, όπως είναι ο Ελον Μασκ και η Tesla, ή η νεοϋορκέζικη επενδυτική τράπεζα BNY Mellon.
Η περίπτωση Κέβιν Ο’Λίρι
Από μία άποψη θα έλεγε κανείς ότι ο Κέβιν Ο’Λίρι «βγήκε από αριστερά» στον κατά τεκμήριο «πράσινο» (λόγω Tesla) μεγαλοεπιχειρηματία και μεγαλοεπενδυτή Ελον Μασκ. Αμφότεροι δηλώνουν καταγοητευμένοι από τη σαγήνη (και τη μετεωρική άνοδο ασφαλώς) των κρυπτονομισμάτων, αλλά μόνο ο Ο’Λίρι έχει προσώρας βάλει «πράσινα» και εν γένει «ηθικά» κριτήρια για τις επενδύσεις του σ’ αυτά.
«Βλέπω το επόμενο ένα ή δύο έτη να δημιουργούνται δύο είδη ψηφιακών νομισμάτων: τα ματωμένα κρυπτονομίσματα από την Κίνα και τα καθαρά, που εξορύσσονται με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο σε χώρες που διαθέτουν υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και δεν εξαρτώνται από τον άνθρακα», δήλωσε στο CNBC ο διάσημος αμερικανός επενδυτής.
Περίπου το 65% των εξαιρετικά ενεργοβόρων για την «εξόρυξή» τους κρυπτονομισμάτων είχαν δημιουργηθεί στην Κίνα έως τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Statista. Αλλά ο Κέβιν Ο’ Λίρι είπε ότι εφεξής θα επενδύει μόνο σε κρυπτονομίσματα από χώρες που χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια.
Ο πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας O’Shares ETFs δεν διευκρίνισε πού θα βρίσκει τα «πράσινα» bitcoins ή πώς θα εξασφαλίζει ότι αυτά δεν παρήχθησαν στην Κίνα. Σύμφωνα με έρευνα της CoinDesk, πάντως, μερίδιο 3% του προσωπικού του χαρτοφυλακίου κατέχουν τα κρυπτονομίσματα και κυρίως το bitcoin, που προ ετών ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «σκουπίδι».
Φαιοπράσινες απόψεις
• Σε κάθε περίπτωση, ο Ο’Λίρι φαίνεται πως έχει μια δυσανεξία με την Κίνα. Τη θεωρεί εξόχως απειλητική για τις Ηνωμένες Πολιτείες, γι’ αυτό και καλεί τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να είναι «πολύ επιθετική» στις συναλλαγές και τις διαπραγματεύσεις της με αυτή.
• Δεν αποποιείται τον χαρακτηρισμό «γεράκι», όταν αναφέρεται στο πώς πρέπει να είναι οι σινοαμερικανικές σχέσεις και εισηγείται αναφανδόν τον εξοστρακισμό και τη διαγραφή των εταιρειών κινεζικών συμφερόντων από τα ταμπλό της Wall Street και των άλλων αμερικανικών αγορών. Δεν διστάζει, εξάλλου, να αποφανθεί ότι «ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακολουθούσε τη σωστή πολιτική έναντι της Κίνας», διότι «κατανοούσε την κινεζική απειλή».
Latest News
«Καλπάζει» ξανά το Bitcoin και φλερτάρει με τα ιστορικά υψηλά
Τον έναν μετά τον άλλον στόχο ξεπερνά το Bitcoin, αφήνοντας πίσω του το όριο των 70.000 δολαρίων
Στα 100.000 δολάρια το Bitcoin; - Τι πιθανότητα δίνουν οι traders για το 2024
Οι traders φαίνεται να είναι πιο σίγουροι για ένα σενάριο που θα φέρει την τιμή του Bitcoin στα 80.000 δολάρια
Πότε σχεδιάζει να προωθήσει το ψηφιακό νόμισμα η Τράπεζα της Αγγλίας
Τι είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας
Υπόγειος πόλεμος Λαγκάρντ -Τράμπ για την «τιμή» του Bitcoin
Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση Τράμπ στους κεντρικούς τραπεζίτες - Η τιμή του Bitcoin
Πάνω από τα 67.000 δολάρια «σκαρφάλωσε» το Bitcoin
Το Bitcoin εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων το Σάββατο
Η βιομηχανία crypto δίνει τα... ρέστα της στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ
Ο δισεκατομμυριούχος Κρις Λάρσεν της Ripple, πλατφόρμας των crypto, έχει δώσει 11,8 εκατ. δολάρια για τον προεκλογικό αγώνα της Χάρις
«Φλερτάρει» με τα 70.000 δολάρια το Bitcoin
Σημαντικές εισροές σε ETF Bitcoin
Bitcoin: Πώς ο ψηφιακός χρυσός γίνεται πραγματικός χρυσός
Επενδύσεις σε ράβδους χρυσού στο δίκτυο Bitcoin
Συνελήφθη ο 25χρονος που χάκαρε το X της SEC και προκάλεσε χάος στο Bitcoin
Ένα ψεύτικο tweet που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό SEC εκείνη την ημέρα ανέβασε την τιμή του bitcoin κατά περισσότερα από 1.000 δολάρια.
Ο μεγάλος φυγάς των crypto: Αγνοείται ο 64χρονος που «έχτισε» την πυραμίδα των 150 εκατ.
Ο Jicha έφτιαξε ένα πολυεπίπεδο σχέδιο που βασιζόταν σε επενδυτές που αγόραζαν κρυπτονομίσματα και στρατολογούσαν άλλους επενδυτές