Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις βάζουν όλο και συχνότερα στο στόχαστρό τους τα κρυπτονομίσματα, καθώς όσο αυτά πληθαίνουν απαιτούν περισσότερο ενεργοβόρους υπερ-υπολογιστές για να «εξορυχθούν». Ήταν θέμα χρόνου να προκύψουν ακτιβιστές επενδυτές σαν τον Κέβιν Ο’ Λίρι, που θα δηλώνουν ότι εφεξής θα τοποθετούν τα χρήματά τους σε κρυπτονομίσματα που δημιουργούνται σε χώρες με εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, ο μυστηριώδης κόσμος των κρυπτονομισμάτων συγκαταλέγεται μεταξύ των οικονομικά ευνοημένων από την πανδημία. Πράσινη, καφέ ή… κατάμαυρη, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ψηφιακών νομισμάτων εκτινάχθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Με το bitcoin να κατέχει βεβαίως τη μερίδα του λέοντος συγκεντρώνοντας επενδύσεις 1,1 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εταιρειών ερευνών CoinGecko και Blockfolio, που διαπιστώνουν τεράστια ζήτηση τους τελευταίους μήνες των υγειονομικών εγκλεισμών τόσο από θεσμικούς επενδυτές όσο και από ιδιώτες.

Η καραντίνα τα θρέφει

Σε ό,τι αφορά το bitcoin ειδικότερα, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι έχει κρατηθεί επί 10 και πλέον ημέρες πάνω από το σκαλοπάτι του 1 τρισ. δολαρίων, σε ό,τι αφορά την κεφαλαιοποίησή του. Και πιστεύουν ότι, εφόσον το κρυπτονόμισμα κρατηθεί πάνω από την τιμή των 53.000 δολαρίων, θα «κλειδώσει» την κεφαλαιοποίηση αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου το πρώτο εξορυχθέν (το 2009) και πάντοτε δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 61.000 δολάρια, επίπεδο-ρεκόρ στη 12χρονη ιστορία του. Έκτοτε το εύρος της διακύμανσής του διατηρείται σε στενά πλαίσια (την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν περίπου στα 59.000 δολάρια).

Πολύ καλές επιδόσεις έχει εν μέσω τρίτου πανδημικού κύματος και το δεύτερο σε κεφαλαιοποίηση – άρα και σε δημοφιλία – κρυπτονόμισμα, το ethereum. Κινείται κι αυτό κοντά στα επίπεδα-ρεκόρ (περίπου 2.150 δολάρια) που «κατέκτησε» στις αρχές Απριλίου.

«Η τάση της αγοράς και το ενδιαφέρον των επενδυτών λειτουργούν ενισχυτικά για το bitcoin και για το ethereum. Καθώς η αγορά των κρυπτονομισμάτων ωριμάζει, περιμένουμε να δούμε να δημιουργούνται περισσότερες εφαρμογές που βασίζονται στο blockchain (σ.σ. τεχνολογία και μητρώο αποθήκευσης και καταγραφής συναλλαγών των κρυπτονομισμάτων). Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον για επενδύσεις και σε άλλα εναλλακτικά περιουσιακά θα αυξάνεται, καθώς θα γίνονται πιο προσιτά την αγορά», δήλωσε στο Bloomberg ο Πάολο Αρντοΐνο, επικεφαλής τεχνολογίας στην ηλεκτρονική αγορά κρυπτονομισμάτων Bitfinex.

Σημειωτέον ότι η τιμή του bitcoin έχει κάνει ένα άλμα μεγαλύτερο του 100% από την αρχή του έτους, ενώ η τιμή του ethereum έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (αυξήθηκε κατά περίπου 190%). Τα κρυπτονομίσματα εν γένει έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον αφού τους τελευταίους μήνες διαφημίστηκαν από μεγάλους επενδυτές, όπως είναι ο Ελον Μασκ και η Tesla, ή η νεοϋορκέζικη επενδυτική τράπεζα BNY Mellon.

Η περίπτωση Κέβιν Ο’Λίρι

Από μία άποψη θα έλεγε κανείς ότι ο Κέβιν Ο’Λίρι «βγήκε από αριστερά» στον κατά τεκμήριο «πράσινο» (λόγω Tesla) μεγαλοεπιχειρηματία και μεγαλοεπενδυτή Ελον Μασκ. Αμφότεροι δηλώνουν καταγοητευμένοι από τη σαγήνη (και τη μετεωρική άνοδο ασφαλώς) των κρυπτονομισμάτων, αλλά μόνο ο Ο’Λίρι έχει προσώρας βάλει «πράσινα» και εν γένει «ηθικά» κριτήρια για τις επενδύσεις του σ’ αυτά.

«Βλέπω το επόμενο ένα ή δύο έτη να δημιουργούνται δύο είδη ψηφιακών νομισμάτων: τα ματωμένα κρυπτονομίσματα από την Κίνα και τα καθαρά, που εξορύσσονται με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο σε χώρες που διαθέτουν υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και δεν εξαρτώνται από τον άνθρακα», δήλωσε στο CNBC ο διάσημος αμερικανός επενδυτής.

Περίπου το 65% των εξαιρετικά ενεργοβόρων για την «εξόρυξή» τους κρυπτονομισμάτων είχαν δημιουργηθεί στην Κίνα έως τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Statista. Αλλά ο Κέβιν Ο’ Λίρι είπε ότι εφεξής θα επενδύει μόνο σε κρυπτονομίσματα από χώρες που χρησιμοποιούν καθαρή ενέργεια.

Ο πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας O’Shares ETFs δεν διευκρίνισε πού θα βρίσκει τα «πράσινα» bitcoins ή πώς θα εξασφαλίζει ότι αυτά δεν παρήχθησαν στην Κίνα. Σύμφωνα με έρευνα της CoinDesk, πάντως, μερίδιο 3% του προσωπικού του χαρτοφυλακίου κατέχουν τα κρυπτονομίσματα και κυρίως το bitcoin, που προ ετών ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «σκουπίδι».

Φαιοπράσινες απόψεις

• Σε κάθε περίπτωση, ο Ο’Λίρι φαίνεται πως έχει μια δυσανεξία με την Κίνα. Τη θεωρεί εξόχως απειλητική για τις Ηνωμένες Πολιτείες, γι’ αυτό και καλεί τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να είναι «πολύ επιθετική» στις συναλλαγές και τις διαπραγματεύσεις της με αυτή.
• Δεν αποποιείται τον χαρακτηρισμό «γεράκι», όταν αναφέρεται στο πώς πρέπει να είναι οι σινοαμερικανικές σχέσεις και εισηγείται αναφανδόν τον εξοστρακισμό και τη διαγραφή των εταιρειών κινεζικών συμφερόντων από τα ταμπλό της Wall Street και των άλλων αμερικανικών αγορών. Δεν διστάζει, εξάλλου, να αποφανθεί ότι «ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακολουθούσε τη σωστή πολιτική έναντι της Κίνας», διότι «κατανοούσε την κινεζική απειλή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto