![Από τον Μάιο στα 3 MW τα όρια του net metering](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/αιολικά.jpg)
Την περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω αυτοπαραγωγής (net-metering) θα έχουν οι επιχειρήσεις από τον ερχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει παράγοντας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ), η οποία θα ενεργοποιηθεί τη σχετική ρύθμιση (άρθρο 162, νόμος 4759/20) που προέβλεπε τη δυνατότητα αύξησης του ορίου ισχύος των σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού (φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες) στα 3 MW, από 1 MW που ισχύει σήμερα.
Η έκδοση της απόφασης εκκρεμεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται ότι θα δώσει μεγαλύτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις για να εγκαταστήσουν σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας) κάνοντας ενεργειακό συμψηφισμό παραγωγής – κατανάλωσης. Η ΥΑ θα θέτει, με μέγιστο όριο τα 3 ΜW για τους σταθμούς Α.Π.Ε. και ΣΗΘΥΑ ανώτατα όρια εγκατεστημένης ισχύος διαφοροποιημένα ανά κατηγορία παραγωγών και ανά ηλεκτρικό σύστημα διασυνδεδεμένο ή αυτόνομο.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοεί τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στον περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους, καθώς πλέον θα μπορούν να εγκαθιστούν συστήματα τριπλάσιας ισχύος σε σχέση με σήμερα, εφαρμόζοντας ενεργειακό συμψηφισμό. Έτσι, αφενός θα εξοικονομούν χρήματα από τους λογαριασμούς ρεύματος και αφετέρου να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, παράγοντας και καταναλώνοντας τη δική τους καθαρή ενέργεια, αναμορφώνοντας και το προφίλ της επιχείρησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της αγοράς, ειδικά από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, καθώς οι «πράσινες» πρακτικές ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους, με την προσφορά πράσινων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια ολοένα και αυξανόμενη κατηγορία ευαισθητοποιημένων τουριστών που αναζητούν… καθαρά καταλύματα. Μάλιστα, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες κάνουν χρήση μιας σειράς προτύπων και πιστοποιήσεων προκειμένου να προσελκύσουν ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες.
Ωστόσο, την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που δίνει το net-metering προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος αναζητούν και άλλοι κλάδοι που τροφοδοτούνται κυρίως από τη μέση τάση, όπως είναι μικρές βιομηχανικές μονάδες, βιοτεχνίες, σουπερμάρκετ, εμπορικές και εφοδιαστικές αλυσίδες κλπ. Κι αυτό διότι η απόσβεση της επένδυσης για ένα σύστημα ισχύος 3 MW μπορεί να επιτευχθεί σχετικά σύντομα, δηλαδή σε πέντε με έξι χρόνια για καταναλωτές που έχουν υψηλές καταναλώσεις ρεύματος για να συμψηφίσουν.
Επίσης, οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος έχουν άλλο ένα πλεονέκτημα. Με δεδομένο ότι, η κατανάλωση ρεύματος διανέμεται σε όλο το 24ωρο, είναι μεγαλύτερος ο ταυτοχρονισμός της παραγωγής ενέργειας του σταθμού ΑΠΕ με την αυτοκατανάλωση. Όσο αυξάνεται ο ταυτοχρονισμός τόσο επιτυγχάνεται απόσβεση της επένδυσης καθώς περιορίζονται οι χρεώσεις όχι μόνο στο ανταγωνιστικό μέρος των τιμολογίων ρεύματος, αλλά και στις υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που συναρτώνται από το ύψος της κατανάλωσης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια